1. Iubitul tau: Respira odata cu el
Sigur ai auzit de sincronizarea respiratiei. Fenomenul are loc de la sine, in momentele de mare rezonanta in cuplu. Dar el poate fi controlat, pentru efectele benefice pe care le aduce: facilitarea comunicarii intre cei doi parteneri, echilibrarea celor doi, stimularea empatiei. Ce sa faci? Sa urmaresti ritmul respiratiei iubitului tau si sa iti reglezi ritmul tau dupa el.
Bineinteles ca este secretul tau: chiar daca stie tehnica, nu va sti in ce moment recurgi la ea. Tehnica reglarii respiratiei te ajuta, literalmente, sa il tii pe cel drag aproape de tine. In sensul ca va trece pe aceeasi "viteza" pe amandoi: daca unul este molcom, lent, in aceasta seara, cel agitat va "imprumuta" din calmul lui, daca isi regleaza respiratia dupa el. O sa iti fie putin mai greu cu noul ritm in primele secunde sau minute, dar in scurt timp vei uita de asta. Fie pentru ca te obisnuiesti, fie pentru ca iti indrepti atentia asupra partenerului.
2. Iubitul tau: Vorbeste ca el
Tehnica imitarii felului de a vorbi al interlocutorului este foarte apreciata atunci cand se intentioneaza convingerea si manipularea. Noi nu vrem asta, dar putem sa o folosim pentru scopuri mai nobile: "castigarea" atentiei si deschiderii iubitului tau, intr-un mod care nu bate la ochi.
La urmatoarea voastra reintalnire (nu din senin, in mijlocul conversatiei), observa-i tonul, ritmul, intonatia.
Vorbeste tare? Incet? Lent? Repezit? Apasat? Taraganat? Fara chef? Cu multe exclamatii? Vorbeste si tu ca el. Nu in mod prea evident. Ci subtil. Daca tu vorbesti incet de felul tau, iar el acum vorbeste pe o tonalitate mai inalta si mai vehementa, ridica si tu tonul tau putin (putin! nu ostentativ) si mentine-l asa. Vorbeste animat, cu dese inflexiuni ale vocii, in timp ce tu esti mai linistita? Fa un efort si empatizeaza, pune-i intrebari pe acelasi ton ondulat, uimeste-te si exclama...
Daca ne apropiem de stilul celuilalt de a comunica, de a se exprima, de a impartasi, facem dovada ca il intelegem bine si ca suntem noi mai aproape. Nici nu este nevoie sa il mai tinem pe el atat de aproape.
3. Iubitul tau: Asculta-l
Cine ti-a spus ca femeile vorbesc mult si barbatii sunt "mutulica"? Lucrurile stau si invers, poate tocmai ca sa compenseze aceasta "traditie". Se pare ca barbatii povestesc mai rar decat femeile, nu se apuca sa converseze din orice, dar atunci cand o fac, este ceva important. Si atunci, iubitul tau are nevoie sa fie primit si ascultat. Deci seara daca veniti de la seriviciu si el vorbeste... incurajeaza-l si asculta-l.
4. Iubitul tau: Arata-i ca il asculti
Ca sa se simta ascultat:
1. Ia loc si doar asculta-l, realizand contactul vizual. Incearca sa nu faci si altceva in acel timp.
2. Opreste-l din cand in cand si repeta sau reformuleaza ce ai auzit, ca sa te asiguri ca il auzi si intelegi corect. "Te aud spunand ca..." sau "Inteleg ca...".
3. Musca-ti limba, numai nu il intrerupe. Asculta-l pana la capat, pe el, nu raspunsurile tale interioare. Pastreaza ce ai de zis intr-un "buzunar" mental si exprima-le numai dupa ce termina.
5. Iubitul tau: Contactul vizual
Simteai la inceputul relatiei ca te pierzi in ochii lui? Incearca din nou lucrul asta. Priviti-va. Neaparat in timp ce vorbiti unul cu altul. Apoi, va propun inca o situatie provocatoare, asta daca nu ati incercat-o deja. Priviti-va in continuare, dupa ce terminati de vorbit. Fara cuvinte. Fara asteptari. Fara scop. Fara cautari. Ati terminat ce aveati de spus, amandoi, fie ca vorbeati despre ceva banal ori despre ceva serios. Acum ramaneti unul cu privirea in privirea celuilalt. Mult, mult... Nu fixat, ci firesc.
Si ramaneti deschisi la ce senzatii si la ce emotii vin. Poate veni stanjeneala, nerabdare, disconfort, curiozitate, teama, amenintare, nesiguranta, placere, caldura, candoare, abandon... Ce vine?
Orice emotii ar veni, va vorbeste, fiecaruia dintre voi, despre relatia voastra. Despre pozitia voastra in relatie. Despre sentimentele voastre realedin acest moment al relatiei, pe care poate nu ati avut ocazia sa le explorati pana acum.
6. Iubitul tau: Ai curaj sa il privesti in ochi
Vizavi de ce poate veni atunci cand va priviti in ochi, atunci cand ramaneti deschisi si sinceri unul fata de celalalt, o sa redau un pasaj din cartea psihoterapeutei americane Virginia Satir:
"Fiti consienti de faptul ca, de fiecare data cand doua persoane sunt impreuna, fiecare traieste o experienta care il afecteaza intr-un fel anume. Aceasta experienta poate crea indoieli cu privire la valoarea celuilalt, si deci neincredere; sau poate adanci si intari valoarea fiecaruia, increderea si apropierea dintre ei.
Daca intalnirile unui cuplu incep sa produca indoieli, atunci persoanele implicate se simt prost si se apara una de cealalta. Incep sa se uite in alte parti - la munca, la copii, la alti parteneri sexuali - pentru a gasi alte surse de iubire si atentie. Daca intalnirile dintr-un cuplu incep sa fie sterile si lipsite de viata, cei doi ajung sa se plictiseasca unul de celalalt. Plictiseala incepe sa duca la indiferenta, care este, probabil, unul dintre cele mai negative sentimente umane. Sunt convinsa ca orice este de preferat plictiselii: ceva captivant, si chiar periculos. Este mai bine sa te bati, decat sa te plictisesti.
Cand comunicarea din cadrul unui cuplu produce ceva nou, atunci lucrurile parca renasc si / sau capata o viata noua. Se dezvolta o relatie profunda, care ne implineste, si fiecare persoana are o parere mai buna despre sine si despre ceilallti." (Arta de a fauri oameni, Virginia Satir)
7. Iubitu-l tau: Tine-l aproape, la propriu
Cat de aproape unul de altul stati tu si iubitul tau, cand comunicati zilnic unul cu altul? Micsorarea distantei fizice este un truc atat de subtil pentru apropierea dintre voi, incat nici tu poate nu il banuiai.
"Este extrem de important sa tinem minte sa ne privim unii pe altii, in prezent si aici. Nu o sa va vina sa credeti, dar am intalnit sute de perechi, in care partenerii nu se atinsesera decat cand erau furiosi sau faceau sex, si care nu se uitasera unii la altii decat in fantezie sau cu coada ochiului. Urmatorul exercitiu are legatura cu pozitia fizica si cu modul in care aceasta afecteaza comunicarea..." (Arta de a fauri oameni, Virginia Satir)
8. Exercitiu pentru testarea distantei din cuplu
"Exercitiu: Asezati scaunele spate in spate, cam la 50 de cm unul de altul, si asezati-va. Vorbiti unul cu celalalt. Veti observa rapid unele schimbari. Aveti o stare de disconfort fzic, capacitatea de a va bucura de partenerul de discutie scade, il auziti cu greu.
Adaugati inca o dimensiune la exercitiu: departati scaunele la circa 4 metri, lasandu-le tot spate in spate. Observati schimbarea dramatica din comunicare. Este posibil chiar sa va "pierdeti" complet partenerul.
Una dintre primele mele descoperiri dupa ce am inceput studiul familiilor in actiune, era faptul ca mare parte din comunicarea lor se desfasura chiar in acest mod. Iata si contextul: sotul se uita la TV, sotia citeste ziarul. Fiecare este atent la altceva, dar, in acest timp, vorbesc despre un aspect important. Sper ca ai platit azi rata la casa, spune unul dintre ei. Celalalt bombane. Peste doua saptamani vine ordinul de evacuare. Probil puteti da si voi exemple similare.
Nu va lasati pacaliti de ideea ca politetea inseamna distanta fizica mare intre oameni. Eu cred ca o distanta mai mare de un metru creeaza o tensiune foarte puternica intr-o relatie." (Arta de a fauri oameni, Virginia Satir)
9. Iubitul tau: Ce nu stii despre el?
Aminteste-ti sa te intrebi mereu: Ce nu stiu despre omul acesta? Pentru ca atunci, creezi contextul sa vezi in el ceva nou, ceva transformat, ceva schimbat, ceva re-nascut poate, ceva abia descoperit sau ceva neobservat pana acum nici de el. Noi ne plictisim de oamenii cu care traim, pentru ca nu ne-am cultivat deschiderea fata de noutate. Pentru ca ne este teama de schimbare. Schimbarea este buna. Schimbarea in sentimente este buna.
De multe ori, avem doar o oscilatie in sentimente. Daca il simti ca este mai putin disponibil pentru tine, nebun dupa tine, atras de tine, nu te speria. Aminteste-ti sa te intrebi Ce nu stiu despre barbatul care sta din fata mea? Ce mai am de descoperit? Si iti creezi singura starea in care sa te reindragostesti. Iar interesul real pe care il manifesti fata de el te face si pe tine o femeie noua in fata lui. Aceeasi pe care o iubeste, de care s-a atasat, dar noua. Cu o noua atitudine, cu o noua pofta de a-l explora. Si, astfel, sentimentele renasc...
10. Iubitul tau: Cafeluta in locul cuvintelor
Unul dintre cele mai practice si subtile trucuri ca sa il tii aproape de tine, il stiu de la bunicul Ion, de 78 de ani. " Fa-i mereu o cafeluta tare buna dimineata, asa cum ii place."
" Sau poate nu bea cafea. Un ceai cu lamaie, rece ca apa de izvor, cand este cald afara. Cum de ce? Ca sa nu-si faca singur. Ei, tataie... Ai sa vezi tu. Cand o sa ai suparare pe el, sau o sa fii in ale tale, in vreo stare proasta, si numai sa-l pupi sau sa stai de vorba n-o sa vrei. Atunci ii duci ca de obicei cafeluta sau ceaiul la camp - ei, i-l pui in masina, daca nu mai lucreaza la camp tineretul astazi. Si in acest fel ii dai de inteles ca il iubesti.
Este un obicei al vostru, intelegi tu? Ca starile astea trec, dar obiceiul ramane, ca o marturie ca nu te iei dupa toane, dupa indispozitii. Si el vede si intelege, daca e baiat destept - si daca te iubeste, inseamna ca e destept - si te lasa-n pace. Are rabdare si iti saruta mana ca i-ai dus cafeluta. Si una-doua te mai inmoaie si pe tine."