Pentru unii, dragostea înseamnă fluturi în stomac, în timp ce pentru alții, înseamnă un sentiment de liniște. Care este adevărul în spatele acestor presupuneri? Ce înseamnă dragostea adevărată și ce nu știm despre acest sentiment înalțător? Află care sunt principalele 30 de lucruri pe care nu le știai despre dragoste și care te vor face cea mai fericită mireasă din lume.
1. Dragostea îți prelungește viața
Conform studiilor în domeniu, oamenii căsătoriți au cu 58% mai puține șanse de a deceda timpuriu, comparativ cu cei care nu s-au căsătorit niciodată, studiile fiind efectuate pe o durată de opt ani.
2. Iubirea și dorința sau plăcerea afectează diferite părți ale creierului
Nu întotdeauna o aventură de o noapte rezultă într-o poveste de dragoste care durează o viață întreagă. Cercetările în domeniu arată că dragostea afectează partea creierului legată de empatie, în timp ce dorința afectează partea creierului legată de motivație și de recompensă.
3. Trandafirul roșu este în mod oficial floarea iubirii
Fiind considerată floarea preferată a zeiței Venus, zeița iubirii, trandafirul roșu este în mod oficial floarea reprezentativă a cuplurilor de îndrăgostiți.
4. Dragostea te face să te porți nebunește
Atunci când ești îndrăgostit/ă, ești capabil/ă să faci multe lucruri nebunești, cum ar fi să evadezi din închisoare pentru a-ți vedea persoana iubită, să faci o întreagă scenă dramatică în fața unei mulțimi sau pur și simplu să te porți copilărești. Joseph Andrew Dekenipp ne dă cel mai bun exemplu în acest sens, pentru că a evadat din pușcărie pentru a-și strânge în brațe iubita de Ziua Îndrăgostiților.
5. Cea mai lungă căsnicie din lume a durat 86 de ani
Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți căuta pe Google informații despre cuplul format din Herbert and Zelmyra Fisher care au fost căsătoriți timp de 86 de ani și 290 de zile.
6. Dragostea te face să te conectezi mai bine cu partea ta emoțională
Atunci când ești îndrăgostit/ă ești mult mai conectat/ă la emoțiile tale și acest lucru este relevant printr-un studiu efectuat recent, conform căruia comportamentul unei persoane aflată într-o relație fericită se datorează conectării în profunzime cu emoțiile sale.
7. Dragostea se dezvoltă în anumite etape
Oricine a fost îndrăgostit cel puțin o dată și a avut o relație de lungă durată știe că la început există o etapă pasională, intensă, presărată cu declarații și fluturi în stomac, urmată de o etapă mult mai liniștită, mai calmă, mai matură.
8. Dragostea scade tensiunea arteriala
Dragostea adevărată și relațiile fericite și de durată scade presiunea arterială astfel încât hipertensivii se pot bucura de această minunată veste. Conform specialiștilor, dragostea scade riscul unui accident vascular cerebral sau al unui infarct.
9. Dragostea te ajută să te vindeci mai repede
Da, este adevărat! Îți poți reveni mai repede dintr-o anumită boală atunci când ai persoana potrivită lângă tine și îți oferă toți sprijinul și iubirea din lume. A fost efectuat chiar și un studiu în acest sens pe 1816 adulți danezi, iar rezultatele arată că există o legătură clară între depresie și relațiile toxice, dar și între vindecarea grabnică a anumitor afecțiuni și fericirea în relații.
10. Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile
Deși am putea crede că este complet invers, bărbații se îndrăgostesc mult mai repede decât reprezentantele sexului frumos. Tocmai de aceea ei fac primul pas în relații sau următorul pas în a le cere partenerelor mâna sau în a le propune să se mute împreună pentru a duce relația la un alt nivel.
11. Iubirea scade frecvența durerilor de cap și intensitatea acestora
Îndrăgostiții au o stare de sănătate mai bună dată de euforia pe care le-o provoacă dragostea și, conform specialiștilor în domeniu, durerile de cap sunt foarte rare și slabe în intensitate. A fost efectuat chiar un studiu în acest sens la Universitatea de Medicină din Standford, conform căruia peste 50% din respondenți și-au revenit din durerile de cap severe pe care le experimentau doar cu câteva pufuri dintr-un spray cu oxitocină administrate în nas. Oxitocina este hormonul fericirii care se eliberează atunci când o persoană este îndrăgostită. Așadar, după doar patru ore și jumătate, hormonul fericirii își face efectul și scade durerile de cap.
12. Dragostea și voia bună merg mână în mână împreună
Partenerii care vor să se apropie mai mult trebuie să urmărească seriale de comedie sau diferite show-uri stand-up comedy, să glumească și să râdă împreună. A fost demonstrat faptul că umorul aduce împreună oamenii care se declară mult mai fericiți comparativ cu partenerii care tratează totul cu multă seriozitate în relație.
13. Distanța poate întări relațiile de amor, nicidecum nu le destramă
„Ochii care nu se văd, se uită” este o zicală care nu prea se potrivește realității, deoarece conform cercetărilor în domeniu, distanța dintre parteneri poate întări legătura acestora și îi poate face să descopere sentimente mult mai profunde atunci când intervine dorul unul de celălalt. În plus, distanța învață partenerii să aibă încredere în jumătatea lor.
14. Dragostea îți poate scoate la iveală trăsături noi de personalitate
Atunci când ești îndrăgostit descoperi trăsături de personalitate noi pe care nu știai că le ai. Devii mult mai optimist/ă, mai încrezător/are în forțele proprii, mai empatic/ă, pentru că experiența iubirii te transformă.
15. Dragostea poate ușura durerile cronice
Intensitatea durerilor cronice cauzate de anumite afecțiuni poate fi diminuată cu multă iubire. Sentimentul călduros de iubire, o îmbrățișare strânsă, o mângâiere au același efect ca și medicamentele calmante.
16. Obiceiul de a te cuibări în brațele celuilalt face minuni pentru sănătatea ta
Oxitocina, hormonul fericirii sau al iubirii se eliberează atunci când te ține cineva în brațe, atunci când te simți protejată, copleșită, când brațele puternice ale partenerului îți strâng corpul, umerii, talia.
17. Dragostea poate provoca dependență
Hormonii la nivelul creierului al persoanelor îndrăgostite sunt generatori de euforie, de aceea sentimentul de iubire se poate transforma în dependență.
18. Principalul motiv pentru care oamenii se căsătoresc este dragostea
Contrar sub pozițiilor cum că ar exista mai multe motive financiare, materiale pentru care oamenii se căsătoresc în ziua de astăzi, dragostea rămâne pe primul loc. Peste 60% din respondenții unui studiu au răspuns că dragostea a fost principalul motiv pentru care și-au ales partenerul și au spus „da” unei vieți petrecute împreună.
19. Inimile îndrăgostiților bat la unison
Atunci când două persoane îndrăgostite se apropie, se îmbrățișează și se privesc ochi în ochi, inimile lor bat la unison. Cercetările științifice denotă faptul că bătăile inimii persoanelor implicate într-o relație atunci când se află unul în apropierea celuilalt sunt aproape identice, creând o apropiere uimitoare atât la nivel fizic, cât și emoțional.
20. Și animalele pot fi monogame
Și animalele pot alege monogamia, cu alte cuvinte își pot petrece viața alături de un singur partener, nu numai oamenii. Lupii, căluții de mare, castorii, lebedele, vidrele și bufnițele sunt doar câteva dintre animalele care aleg viața monogamă.
21. Îmbrățișarea partenerului de cuplu poate reduce stresul instantaneu
O simplă îmbrățișare a partenerului de cuplu poate reduce stresul în anumite momente ale vieții instantaneu. Atunci când un cuplu se îmbrățișează, nivelul de oxitocină crește și se creează o liniște profundă în sufletele îndrăgostiților.
22. Când te îndrăgostești e ca și cum fi sub influența unor substanțe interzise
Sentimentul euforic care te încearcă în momentul în care ești îndrăgostit este similar cu sentimentul euforic al consumului de substanțe interzise. Atât dragostea, cât și substanțele interzise eliberează adrenalină, dopamină și oxitocină care, combinate te fac să te simți euforic.
23. Durează doar 4 minute pentru a te simți atras de cineva
Dacă vrei să faci o impresie bună în fața unei persoane ai la dispoziție patru minute. Tonul vocii și limbajul corpului sunt primele lucruri care îl vor fascina pe celălalt la tine.
24. Atât bărbații, cât și femeile eliberează un anumit nivel al testosteronului în atracția sexuală
Testosteronul este hormonul responsabil cu agresivitatea, dar și cu atracția, plăcerile carnale. Și femeile au o doză mică de testosteron în corpul lor care este eliberat în momentul în care apare atracția fizică față de partener.
25. Cuplurile în care partenerii au interese comune nu prea au șanse să reziste
În cele mai multe cazuri, partenerii care au interese și personalități diferite au foarte mari șanse să reziste în relație. Contrastele chiar se atrag și cercetările făcute în domeniu demonstrează acest lucru. Partenerii care seamănă prea mult sau diferă prea mult nu au șanse la o relație de durată împreună.
26. Este adevărat… inima poate fi rănită după o despărțire!
Despărțirea de persoana iubită, divorțul pot avea aceleași efecte asupra inimii ca și pierderea unei persoane dragi. Trădarea, înșelătoria, despărțirea rănesc inima și există chiar sindromul inimii rănite care vine să ateste acest lucru. Sindromul inimii rănite se manifestă prin dureri în piept, respirație rapidă, palpitații, simptome care pot fi confundate adesea cu cele ale unui infarct.
27. Sentimentul de „fluturi în stomac” este real
A avea „fluturi în stomac” este o realitate prin care trec îndrăgostiții, mai ales la începutul relației. Senzația este cauzată de adrenalina responsabilă de răspunsul organismului la anumite situații limită.
28. Pupilele dilatate te dau de gol că îți place persoana respectivă
Dacă ai pupile dilatate în preajma unei persoane, atunci mai mult ca sigur îți place de cel/cea în compania căruia/căreia te afli. Atunci când oamenii văd un obiect pe care și-l doresc sau o persoană pe care o iubesc, pupilele li se dilată.
29. Unele persoane nu se pot îndrăgosti niciodată
Hipopituitarismul este o afecțiune a glandei hipofize care împiedică producerea hormonilor necesari pentru anumite reacții ale corpului. Ceea ce înseamnă că pacienții nu pot produce oxitocina, adrenalina, niciun fel de hormon responsabil pentru iubire.
30. În corpul fiecărui om există o „venă a iubirii”
De ce credeți că verigheta se poartă pe degetul inelar de la mâna stângă? Există o legătură foarte strânsă între acest obicei și vena iubirii din corp. În Grecia antică se credea că „vena amoris” există în corpul omenesc și se termină în degetul inelar de la mâna stângă.
Cu siguranță nu știai multe din aceste lucruri, despre ce înseamnă a iubi, a fi iubit/ă, a te îndrăgosti, a fi decepționat/ă în dragoste. Îți dorim ca povestea iubirii tale să aibă rezultatul dorit, să îmbraci rochia de mireasă mult visată sau să îți găsești acea persoană cu adevărat specială alături de care să pășești împreună la altar.
Surse foto: pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com
pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com
Surse articol: stylecraze.com