Oglindirea este ceva ce facem cu usurinta si fara sa ne dam seama, atunci cand traim simpatie fata de partenerul de dialog. Daca acesta zambeste, zambesc si eu. Daca se incrunta, in timp ce imi povesteste ceva, ma incrunt si eu. Preluam reactiile emotionale ale celor cu care ne aflam in interactiune, atunci cand suntem receptivi la ce anume ne transmit.
Fenomenul este mai vizibil la nivel comportamental. Daca celalalt reactioneaza mai intens, mai corporal, tindem sa facem la fel, daca ne aflam pe aceeasi frecventa de unda cu el. De exemplu, daca se simte dezorientat si ridica din umeri, vei ridica si tu din umeri, ca raspuns la starea lui. Ti s-a intamplat? Daca, in schimb, te irita starea lui, vei reactiona altfel: comentand, dand din maini ca sa argumentezi propriul punct de vedere sau intrerupandu-l.
Oglindirea are loc de la sine in momentele in care simtim afectiune si intelegere maxima fata de partenerul de dialog. Este o reactie a inimii, care ii arata celuilalt ca suntem 100% cu el, ca ii vedem starea asa cum o traieste. Urmarile sunt dintre cele mai placute: partenerul se simte inteles, primit, acceptat si nivelul de atractie sporeste.
Pentru o nunta superba, va prinde bine un astfel de "carlig" aruncat partenerului, atunci cand il vedem depasit de situatie sau de emotii. Dar cel mai bine prinde in momentele relaxante. Atunci ne vine si mai usor, si mai natural sa il oglindim pe celalalt. Cu alte cuvinte, nu ii rata niciun zambet! Zambeste-i inapoi. De bucurie, de surpriza, de resemnare, pentru detensionare...
Fiecare zambet are aroma lui. Si mai ales in ziua nuntii, apropierea dintre voi doi iti permite sa detectezi aroma fiecarui zambet si sa i-l oglindesti. Psihologii te asigura ca relaxarea, confortul sufletesc si increderea in celalalt vor creste, la amandoi...
Reflectarea trece putin mai departe de oglindire. Necesita si mai multa receptivitate la partener, nu este usor de realizat. Tocmai de aceea, este mai la indemana oamenilor care se iubesc. Iar efectele sunt mult mai puternice.
Reflectarea inseamna sa fii atenta la ce iti transmite partenerul si sa ii oglindesti cuvintele. Adica sa ii raspunzi, verbal, reformuland ceea ce a spus el. Suna destul de ciudat, asa-i? Poate, insa efectele sunt surprinzatoare. Si trainice.
De exemplu, daca el se plange ca invitatii sunt galagiosi, probabil ca nu asteapta de la tine sa gasesti o solutie, sa le gasesti scuze ori sa il intrebi "si ce propui?". Fii atenta la starea lui de spirit: s-ar putea sa astepte efectiv sa ii canti in struna, cum se zice. Adica nu sa ii dai dreptate, ci sa ii arati ca intelegi cum se simte (ceea ce pentru el poate echivala cu a-i da dreptarte, asa ca prinzi doi iepuri deodata).
"Fac ceva galagie... sunt sacaietori, cred ca deja te doare capul. Abia ne intelegem unii cu altii - oare ce-o fi in capul lor?!" Un astfel de raspuns poate veni fix in intampinarea nevoii lui: aceea de a fi ascultat, primit, inteles de cineva. Stresul si nervii se reduc, iar starea de bine creste atunci cand esti reflectat de cineva...
Daca oglindirea se pliaza pe momentele relaxate, reflectarea este cea potrivita pentru clipele incordate sau mai complexe. Ce zici - o incerci?
Pentru o nunta superba, asculta emotiile din spatele cuvintelor, atunci cand partenerul tau vorbeste. Mai ales pe cele negative. Daca ridica tonul, exagereaza, generalizeaza, se plange, tu incearca sa intelegi mai degraba ce traieste, decat sa te impotmolesti in "ce a spus". In exemplul de mai sus, cel cu oaspetii galagiosi, nevoia lui este ca tu sa intelegi ca se simte infuriat si suprasolicitat. Nu are nevoie sa il apostrofezi ca este suparat, in loc sa se bucure. Este foarte important sa raspunzi la emotiile negative sau ambivalente ale partenerului tau. Asta ii dovedeste ca il poti accepta si cu experientele sale neplacute. Si ca il incurajezi sa le explorati impreuna. Astfel, el va trece mai usor peste puseul de iritare si peste momentele de coplesire din timpul nuntii. Raspunsul de mai sus arata ca partenera a fost suficient de sensibila la emotia lui, nu doar la exprimare... |
Acum, ai grija sa nu exagerezi cu reflectarea si oglindirea. Sunt tehnici importante in comunicarea cu partenerul (si nu numai) si te vor ajuta sa ai o nunta superba. Sunt firesti, le ai deja in sange. Trebuie numai exersate, pentru a-ti intra in mana. Ai grija totusi sa nu pici in extrema opusa. Ramai autentica!
Adica, de exemplu, nu incerca sa reflectezi cu orice chip. Nu se asteapta de la tine sa devii un papagal ce repeta fiecare afirmatie a lui. Este suficient sa il asculti cu atentie, el sa vada asta si sa reflectezi la rastimpuri.
Apoi, fereste-te de reactiile stereotipe. Daca la orice replica ii raspunzi cu Vrei sa zici ca..." sau Inteleg ca...", o sa sune bizar. Este usor sa te feresti de ele: fii efectiv prezenta acolo, in dialog. Nu incerca sa aplici lucrurile astea ca pe niste tehnici, din exterior.
Uneori este de ajuns sa ii reflectezi emotia printr-o expresie a fetei, daca asta iti vine natural sa faci. Nu aveti musai nevoie de cuvinte.
Apoi, recunoaste atunci cand nu intelegi ceva. Fii autentica. Spune-i: M-ai pierdut, nu mi-este foarte clar ce vrei sa zici" sau pur si simplu Mi-a scapat ultima parte, mi-a fugit gandul - mai zi o data, te rog". Stai linistita, tuturor ni se intampla.
Sa fii 100% prezent in dialog, in interactiunea cu celalalt, este solicitant, nu-i chiar floare la ureche. Insa merita. Si asta se va vedea la nunta ta.