Ai tendința să-ți ceri iertare mereu pentru ceva ce ai făcut sau chiar pentru ceva ce nu ai făcut? Ești atât de sensibilă, încât crezi că îi deranjezi pe cei din jur cu deciziile tale sau ofensezi pe cineva printr-un simplu gest care ți s-ar părea normal? Specialiștii îți arată pentru ce nu trebuie să ți ceri niciodată scuze în fața nimănui. Quick tip: nu lăsa pe nimeni să te determine să-ți pui la îndoială calitățile.
1. Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru că spui „nu”, este dreptul tău!
Femeile se simt adesea de vinovate pentru că spun „nu”, pentru că refuză o cerință a partenerului de cuplu și nu numai. Adesea este mult mai ușor să spui „da”, deși nu îți convine situația în care te complaci, indiferent care ar fi rezultatul. S-ar putea să te surprindă, dar nu trebuie să îți ceri scuze pentru niciun fel de refuz în această viață. Te simți îngrozitor atunci când refuzi să ajuți un prieten sau când refuzi să te vezi cu un bărbat care nu îți place în mod deosebit? Dar gândește-te întâi la tine. Probabil că ai un motiv foarte bine întemeiat să refuzi și nimeni în această viață nu are dreptul să te forțeze.
2. Nu-ți mai cere iertare că nu porți machiaj
Nu toate femeile au timp dimineața să petreacă ore în oglindă și să se machieze și nici o reprezentantă a sexului frumos nu ar trebui să resimtă presiune din partea societății în acest sens. Este absolut ok dacă nu îți place machiajul, nu este nevoie să îl aplici. Poți aplica o pudră ușoară pe față în locul unui fond de ten, dar la urma urmei, ai o piele minunată și fără a-ți contura trăsăturile feței și ai toate motivele să fii mândră de tine!
3. Nu te simți vinovată pentru alegerile alimentare…
Fie că ești vegetariană sau consumi mai mult carne, nu trebuie să lași pe nimeni să te facă să te simți vinovată pentru alegerile pe care le faci privința mâncării. Nu lăsa prietenii să te influențeze cu întrebări precum „Dar tu de ce nu bei un pahar?”, „Dar tu de ce nu mănânci carne?”, pentru că acest tip de presiune nu este bun pentru nimeni. Nu-ți mai cere scuze pentru alegerile tale alimentare. Dacă nu-ți place peștele, avocado sau dacă nu consumi carne este doar alegerea ta nu trebuie să te justifici în fața nimănui.
4. Nu-ți mai cere scuze dacă uneori ești un pic egoistă
A fi egoistă nu este o tragedie, mai ales dacă îți aduce beneficii personale. Nu uita că este în regulă să te relaxezi singură după o zi lungă sau să lași totul pentru mai târziu, să nu speli vasele dacă nu ai chef, să pleci singură într-o călătorie, să mănânci ultima bucată de tort în loc să o păstrezi soțului sau copiilor sau să-ți faci o mică bucurie.
5. Nu-ți mai cere scuze pentru emoțiile pe care le simți
Ești femeie, ființă umană și ai emoții. Uneori râzi, alteori plângi, uneori îți dorești să fii singură, alteori să fii înconjurată de prieteni. Uneori ai nevoie de o îmbrățișare, alteori vrei doar să plângi în duș. Poți fi fericită, surprinsă, dezamăgită, tristă și chiar indiferentă sau supărată fără a da explicații nimănui în acest sens.
6. Nu te simți vinovată pentru că ceri ajutor
Ești femeie, deci când și când mai ai nevoie de o mână de ajutor din partea unui bărbat. Fie că este vorba despre un bagaj greu de ridicat, despre mutarea unei piese de mobilier sau despre o datorie casnică, nu te simți vinovată dacă ceri ajutorul partenerului sau al unui specialist. Înțelege că a cere ajutor este absolut normal și nimeni nu te va judeca. În plus, majoritatea bărbaților vor fi bucuroși să te ajute, pentru că în firea masculină stă dorința de a se simți utili, puternici, eroi.
7. Nu-ți mai cere scuze dacă ai o părere diferită față de cei din jur
Trăim într-o țară liberă, în care nimeni nu ne interzice să avem o părere proprie și să ne-o exprimăm. Fie că le place sau nu celorlalți, ai dreptul să-ți exprimi părerea în mod decent și fără a jigni pe nimeni, bineînțeles. Singurul caz în care ar trebui să-ți ceri scuze pentru că ți-ai exprimat gândurile este atunci când ai făcut-o într-un mod nepoliticos.
8. Nu-ți mai cere scuze pentru alegerile vestimentare
Fiecare persoană are un stil diferit, alegeri vestimentare diferite și de regulă este o chestiune de gust, care nu ar trebui să influențeze nivelul de confort al nimănui. Fie că îți place să porți rochii de prințesă, ai un stil mai sport sau îți plac blugii boyfriend, cu excepția cazului în care mergi la job în costum de baie sau încalci un cod vestimentar, poți purta ceea ce îți dorești.
9. Nu-ți mai cere iertare pentru felul în care arăți
Dacă ți se spune că ești prea înaltă, prea slabă, prea grasă, prea scundă, nu ține cont de părerea celor din jur. Fiecare persoană este diferită și tocmai această diversitate ne animă lumea în care trăim, de aceea nu lăsa pe nimeni să decidă dacă arăți sau nu bine.
10. Nu te simți vinovată pentru stilul de viață pe care l-ai ales
Fiecare persoană are un stil de viață diferit… Pentru unii, fericirea înseamnă să fie singuri, pentru alții, fericirea înseamnă o familie cu cât mai mulți copii. Unele persoane apreciază călătoriile, în timp ce altele consideră că o viață liniștită, aproape monotonă le poate aduce satisfacție. Orice ai alege, este decizia ta. Nu lăsa pe alții să influențeze felul în care gândești și ascultă-ți inima de fiecare dată.
Să învățăm, așadar, că nu trebuie să ne cerem scuze pentru alegerile pe care le facem, indiferent cât de multă presiune s-ar pune asupra noastră în acest sens. Este viața ta, sunt alegerile tale, tu decizi cu cine să te căsătorești, când vei face pasul, dacă vei face copii sau nu, cum te îmbraci, ce mănânci, fără a da socoteală celor din jur!
Surse foto: pexels.com, pixabay.com
Surse articol: brightside.me