Una din cele mai frumoase culori ale ochilor, culoarea verde, care se regăsește la aproximativ 2% din populație, este pe cât de atrăgătoare, pe atât de problematică. Persoanele cu ochii verzi au de înfruntat numeroase greutăți în viață, de la sensibilitatea la lumină, până la posibilitatea dezvoltării unor tipuri de cancer sau chiar predispoziția spre alcoolism. Și conform zicalei „ochii verzi niciodată să nu-i crezi”, persoanele cu ochii verzi nu inspiră prea multă încredere.
În partea centrală și nordică a Europei sunt cele mai multe persoane cu ochii verzi, îndeosebi în țările scandinave precum Irlanda și Scoția. Raritatea acestei culori a ochilor este dată de relațiile mixte. Conform Academiei Americane de Oftalmologie, în urmă cu 10.000 de ani a existat o conexiune între genetică și geografie care au determinat apariția culorii verzi a ochilor. Să vedem care sunt minusurile, nu numai plusurile binecuvântării de a avea ochii verzi.
Persoanele cu ochii verzi sunt foarte sensibile la lumină
Comparativ cu persoanele cu ochii căprui sau negri, cele care au ochii deschiși la culoare sunt mult mai predispuse la sensibilitatea la lumină. Aceasta se poate manifesta prin lăcrimarea ochilor, mâncărimea acestora și prin dificultatea trecerii de la lumina naturală la cea artificială.
Din cauza lipsei pigmentului necesar pentru a face față luminii puternice, poate apărea fotofobia, care se manifestă îndeosebi la persoanele cu ochii verzi, albaștri și gri prin mijirea ochilor la lumină puternică, lăcrimarea excesivă și se poate ajunge până la durere. Pentru a evita astfel de situații neplăcute se recomandă purtarea unor ochelari cu protecție la razele UV ori de câte ori lumina este prea puternică.
Persoanele cu ochii verzi sunt mai predispuse la a dezvolta anumite tipuri de cancer
Nu vă speriați, mai ales dacă aveți ochii verzi, dar conform unui studiu efectuat în anul 2022, persoanele care au ochii deschiși la culoare, inclusiv ochii verzi sunt mai predispuse să dezvolte cancerul de piele, cu o incidență de până la 24% mai mare decât în cazul persoanelor cu ochii închiși la culoare în cazul carciomului cu celule scuamoase și cu până la 16% mai mare în cazul carciomului celular bazal.
Această predispoziție este atribuită pigmentului deschis la culoare. Totodată, pacienții care sunt mai predispuși la dezvolta melanom, un alt timp de cancer sunt cei care au ochii deschiși la culoare și pielea mai albă, conform unui studiu publicat în 2020, conform căruia doar 2000 de cazuri pe an sunt raportate în Statele Unite de melanom.
Persoanele cu ochii verzi nu inspiră prea multă încredere
Conform zicalei „ochii verzi niciodată să nu-i crezi”, persoanele cu ochii deschiși la culoare, îndeosebi cele cu ochii verzi nu inspiră prea multă încredere conform unui studiu publicat în anul 2013 în Plos One. În formatul acestui studiu, respondenții au primit mai multe poze ale mai multor persoane din care au fost nevoite să aleagă cele care inspiră încredere și bineînțeles, opusul. Se pare că respondenții au ales ca fiind cele mai de încredere persoane cele cu ochii negri sau căprui.
Persoanele cu ochii verzi sunt mai predispuse la dezvoltarea alcoolismului
Desigur că nu este un lucru general valabil, dar persoanele cu ochii verzi sunt mai predispuse la dezvolta alcoolismul, la a consuma băuturi alcoolice fără măsură, conform unui studiu publicat în anul 2015 în Jurnalul Medical American. Conform acestui studiu, persoanele cu ochii verzi și albaștri și sunt mai predispuse la un consum de alcool necugetat, lucru care este întărit de un alt studiu efectuat în urmă cu mulți ani în 2001, care aducea în vedere aceeași problemă.
Persoanele cu ochii verzi își pot pierde mai ușor auzul
În anul 2014 cercetătorii au ajuns la concluzia, în urma unui studiu efectuat, că pacienții cu ochii verzi sunt mai predispuși să își piardă auzul decât cei cu ochii închiși la culoare. Spre exemplu, pacienții care sunt expuși la un zgomot foarte mare își pot pierde auzul temporar mult mai ușor comparativ cu pacienții cu ochii închiși la culoare, datorită cantității de melanină stocată în ureche care, cu cât este mai slabă, cu atât protejează mai greu persoană vizată.
Cu siguranță aceste concluzii trase de cercetători sunt într-un fel îngrijorătoare, dar pe de altă parte reprezintă un semnal de alarmă pentru persoanele cu ochii verzi care, dacă își mențin un stil de viață cumpătat și echilibrat și au grijă de ochii lor și de sănătatea fizică, nu vor avea de suferit din cauza culorii ochilor.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Surse articol: women.com