Home Mireasa Bijuterii Mireasa Totul despre perle

Totul despre perle

Totul despre perle
Gabriela Paladi
Luni, 08.02.2010

A fost o data ca niciodata, o molusca ratacita pe malul marii. Un om se plimba in cautare de hrana pentru familia sa, simtind nisipul fierbinte cum ii arde talpile. In bataia soarelui observa stralucirea micutei moluste ratacite si descopera in ea o margica fascinanta.

Perlele se pare ca si-au facut aparitia cu mii de ani in urma, nenumarate referiri la iridiscenta lor gasim in relatarile egiptene, unde erau atat de iubite incat faraonii se ingropau cu ele. Cleopatra insasi a dizolvat o perla intr-un pahar de vin pe care l-a baut, pentru a-i demonstra lui Marc Antoniu ca poate consuma bogatia unui intreg popor la o singura masa. In Roma antica erau considerate cel mai important simbol al bogãtiei, ca si in Grecia, unde erau simbolul dragostei si a casniciei. Cavalerii din Evul Mediu le purtau pentru noroc in lupte.

In perioada renascentista mai multe tari europene interziceau purtatul perlelor de altcineva in afara de nobilime. In timpul expansiunii europene in America, descoperirea perlelor in apele americane a contribuit la bogatia batranului continent, dar si la disparitia populatiei de stridii purtatoare de perle. Astfel, perlele naturale au devenit o adevarata avere, in 1916 bijutierul francez Jacques Cartier si-a achizitionat renumita locatie de pe Fifth Avenue din New York cu numai doua siraguri de perle naturale.

  

  

CULTURA

Perlele se formeaza in interiorul cochiliei anumitor specii de moluste ca un mecanism de aparare de un potential parazit. Molusca formeaza perla pentru a sigila parazitul, acoperindu-l cu straturi de carbonat de calciu (CaCO3) in forma de minerale aragonite si calcit legate de un compus denumit conchiolin, rezultand mama perlei denumit nacru sau sidef. Cele mai apreciate si cele mai valoroase sunt perlele rotunde, in forma de picatura. Acestea sunt dintre cele mai rare, si, prin urmare, si mai scumpe. Apreciate sunt si cele rotunde aplatizate, denumite buton. Cele care au o forma neregulata poarta denumirea de baroc, fiind mai des intalnite si cu o valoare mai mica.  

Perlele naturale sunt formate din 100% carbonat de calciu si conchiolin si se formeaza prin sistemul de aparare explicat mai sus, molusca acoperind parazitul in mai multe straturi de sidef. Perlele naturale sunt bijuterii foarte rare, iar valoarea lor este determinata ca si la alte nestemate, prin mai multi factori ca marime, forma, calitatea suprafetei, orientare si stralucire. Perlele naturale sunt adesea vandute individual sau asezate ca piese centrale in bijuterii unice. Exista foarte putine coliere de perle naturale identice, iar cele care exista valoreazã sute de mii de dolari.

Perlele de cultura si de imitatie se formeaza artificial prin implantarea unui parazit introdus de om si se pot distinge de perlele naturale prin verificare cu raze X. Perlele de cultura tind sa se formeze pe forma parazitului introdus artificial, iar o data supuse razelor X se va observa un nucleu solid, fara cercurile concentrice ce apar in mod normal la o perla naturala. In acest moment, 99% din perlele comercializate global sunt perle de cultura.

 

Existã 4 tipuri majore de perle de cultura:

 

PERLE AKOYA

Sunt acele perle clasice pe care le cunoastem din siragurile de perle, cu cel mai mare luciu si cea mai mare finete, avand marimi intre 5mm si 11mm, cele mai mari fiind extrem de rare, cele mai comune fiind cele de 7 pana la 8mm. Culoarea unei astfel de perle este o combinatie intre culoarea corpului perlei si o culoare secundara, avand in general nuante de alb, crem sau, cu tratament special de iradiere nuante de negru. In cazul nuantelor secundare se intalneste roz, crem si argintiu.  

Ce culoare este cea mai potrivita?

Trebuie sa te ghidezi dupa culoarea tenului. Daca tenul este deschis la culoare, atunci perlele cu nuante de roz sunt cele mai potrivite. Daca tenul este mai inchis, masliniu sau negru, atunci perle in nuante de crem sau negru sunt mai potrivite. Bineinteles ca poti alege orice nuanta, important este sa se potriveasca bine cu gusturile purtatoarei.

    

Majoritatea perlelor Akoya sunt prinse in traditionalele coliere si devin mostenire de familie sau accesorii perfecte pentru o rochie de mireasa. Salbele de perle cele mai populare au marimi intre 36 cm si 75 cm si pot avantaja aproape orice tinuta, de la o camasa simpla cu blugi la o rochie eleganta. Perlele Akoya pot fi admirate si ca monturi in bratari, cercei, inele, brose. Un colier prezidential de calitate din perle de Akoya poate ajunge la o valoare de 1500 - 2500 Euro.

PERLE DE APA DULCE

Perlele de apa dulce sunt produse de midiile de apa dulce din China si au venit ca o varianta mai ieftina si mai putin calitativa la perlele Akoya. Cultivarea lor este diferita si nu vom gasi niciodata o perla de apa dulce perfect rotunda. Vin in nuante de pastel variate de la alb si negru la roz, piersica, lavanda, pruna, mandarina, depinzand de tipul de midie. Marimea tipica este intre 2 ºi 16 mm, cu marimea cea mai comuna de 7-8 mm. Cea mai comuna forma, cam 60%, este cea ovala sau de buton, restul fiind in forme baroc si semi-baroc. O singura midie poate produce pana la 40 de perle o singura data.    

Ce culoare este cea mai potrivita?

Din fericire, varietatea larga de culori oferita poate face alegerea unei nuante mult mai usoara. Le poti asorta cu precizie la tinuta, iar pretul mai redus avantajeaza achizitia unei intregi colectii de coliere in diferite culori.
Bijuteriile formate de perlele de apa dulce pot fi de orice fel, deoarece pretul redus permite folosirea lor atat ca montura alaturi de metale pretioase cat si ca bijuterii in sine. Un colier prezidential de calitate din perle de apa dulce poate ajunge la o valoare de 350 - 800 Euro.

      

 

PERLE TAHITIENE NEGRE

 Perlele tahitiene provin din apele calde ale marilor din sud si sunt cultivate prin stridiile cu buza neagra. Acestea sunt singurele perle care au corp negru produs in mod natural si sunt foarte mari (9mm - 16mm). Nuantele acestor perle pot varia de la negru la gri, argintiu, verde, albastru sau violet. Perlele tahitiene au cea o mai mare valoare pe piata decat perlele Akoya datorita calitatii suprafetei, a marimii si a culorilor deosebite si dureaza cam 7 ani pana ce o astfel de perla este produsa.

  


Un colier mare, de calitate superioarã poate ajunge la mii de dolari. Este chiar un chilipir cand ai ocazia sa achizitionezi un astfel de colier la 30.000 de dolari. Un colier cu trei brate de marimi de la 12 mm la 15 mm a fost vandut la sfarsitul anilor 1980 cu 888.000 de dolari!

PERLE DIN MAREA DE SUD

Aceste perle sunt cele mai rare si cele mai valoroase perle produse global. Se disting prin marime, cam 13mm in diametru (pot atinge si 18mm) si prin calitatea sidefului, avand o stralucire interioara si nu o reflectie a luminii. Sunt cultivate in apele calde din Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Thailanda. Au nuante unice de la alb imaculat la un portocaliu intens. 90% dintre ele sunt in nuante de alb, crem sau argintiu si pot avea tonuri secundare de trandafiriu, verde sau albastru.

  

      


Un colier din perle albe este una dintre cele mai exotice bijuterii pe care le poate avea o femeie, cu o stralucire de satin lumineaza orice ten si pot fi descrise ca o matase frantuzeasca ce se asorteaza perfect unei rochii de mireasa din materiale pretioase.

Dar cea mai decadenta bijuterie sigur este un colier din perle aurii, care reprezinta o adevaratã investitie, deoarece astfel de perle sunt extrem de rare iar valoarea lui va creste o data cu trecerea anilor. Un astfel de colier, cu perle perfect rotunde, de calitate superioara poate ajunge la 70.000 Euro. 
 
 

 

Newsletter