Home Mireasa Frumusete Ouch! Ce SPF sa-mi iau?

Ouch! Ce SPF sa-mi iau?

Ouch! Ce SPF sa-mi iau?
Alexandra Irimiea
Miercuri, 30.07.2008



   Oglinda oglinjoara, cine este cea mai frumoasa fata bronzata din tara? Daca vrei ca oglinda sa tina cu tine, trebuie s-o ajuti un pic. Nu poti pleca la plaja doar cu un cearceaf si un prosop la tine. Neaparat trebuie sa ai in gentuta-minune cosmetice cu factor de protectie solara: de la lotiuni, creme de fata pana la balsam de buze si sampon. Insa cumpararea produselor cu SPF pe eticheta nu se face dupa ureche.

  Care-i SPF-ul bun pentru mine?

   Factorul de protectie nu se alege doar in functie de coloritul pielii, ci si de timpul pe care ti-l propui sa-l petreci la soare. Pentru a-l alege pe cel corect, trebuie sa-l calculezi. Se ia timpul in care ai putea sta expusa la soare fara sa te arzi (o perioada de 20 minute este suficienta unei pieli deschise la culoare pentru a deveni rosie) si se inmulteste cu factorul SPF al produsului pe care vrei sa-l folosesti.

  Exemplu

   Cu o crema cu factor SPF 15 putem sta 15X20 min = 300 min = 5 ore fara sa ne ardem la soare.

Dar cum pielea fiecaruia dintre noi este diferita, este recomandat sa aplicam produsul mai des decat aceasta perioada calculata, pentru a fi siguri ca suntem protejati.

  SPF-ul corect

- pentru piele foarte sensibila: SPF = 15 - 1h
SPF = 30 - 2-3h
SPF = 45 - 4h

- pentru piele sensibila: SPF = 15 - 1-2h
SPF = 30 - 4h

- pentru piele normala: SPF = 15 - 1-3h
SPF = 30 - 4h

- pentru piele medie: SPF = 8 -1-2h
SPF = 15 - 3-4h


    In plus, trebuie sa te asiguri ca produsul pe care l-ai cumparat nu-ti da reactii alergice, testandu-l pe o portiune mica de piele inainte de a ajunge pe plaja. Este recomandat sa folosesti un produs cu factor de protectie rezistent la apa, iar pentru siguranta, sa-l reaplici la fiecare doua ore. Iar pentru primele zile de expunere la soare ar fi bine sa utilizezi un factor de protectie mai mare, dupa care, pe masura ce te bronzezi, sa treci la o crema cu factor mai mic.

   Un alt lucru foarte important de stiut este faptul ca orice produs, indiferent de SPF, nu poate sa blocheze in totalitate razele solare. O crema cu factor 15 blocheaza aproximativ 93% din razele ultraviolete, ceea ce inseamna suficienta protectie pentru majoritatea oamenilor. Insa o persoana cu pielea deschisa la culoare, ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie mai mare, 30, care blocheaza 97% din razele ultraviolete.

   Pentru a-i ajuta pe europeni sa se protejeze cum trebuie, Uniunea Europeana a dezvoltat un program de informare. Si pentru ca totul sa fie inteles mai usor si in orice limba, au folosit patru pictograme care ne avertizeaza pe scurt de pericolele razelor solare.









    • 1. Evitati soarele intens din mijlocul zilei. Evitati soarele intens din mijlocul zilei si expunerea prelungita la soare.










    • 2. Purtati imbracaminte cu rol de protectie. Folositi haine cu rol de protectie (sapca, tricou, pantaloni scurti) si aplicati lotiune de protectie solara cu SPF foarte ridicat pentru zonele neacoperite.










    • 3. Acordati multa atentie bebelusilor si copiilor mici. Cum evitarea razelor UV este esentiala pentru bebelusii si copiii mici, ei nu trebuie expusi direct razelor solare.










    • 4. Folositi produsele pentru protectie solara corect















   Pentru mai multe informatii puteti vizita site-ul Uniunii Europene.

Newsletter