Noi am intrebat in stanga si in dreapta pentru tine. Dar mai intai, pentru ca multe cititoare ne-au scris si au cerut un sfat despre caderea parului, sa ne amintim ceva. Pierderea parului nu se datoreaza atat caderii lui, cat faptului ca generatia urmatoare a firelor de par nu creste la timp. Caderea parului este fireasca, insa ea trebuie compensata de cresterea parului la loc. Atunci cand alimentatia ta zilnica nu vine in sprijinul organismului, el nu poate inlocui parul pierdut. Deci tot la nutritie se ajunge... la fel ca in cazul parului uscat, subtire, casant, tern si despicat.
Medicii si cercetatorii in domeniul sanatatii si al frumusetii au dat verdictul: carnea rosie se afla pe primul loc in topul alimentelor benefice pentru par.
Ei sunt rezonabili: se pare ca nu s-a descoperit deocamdata vreo vitamina sau minerala care previne pierderea parului. In schimb, da: exista o legatura directa intre consumul constant de carne de vita, de porc, de vanat si sanatatea parului. Asta deoarece carnea rosie s-a dovedit o sursa de fier, foarte usor de absorbit de organismul uman. Cum actioneaza fierul asupra parului? Fierul joaca un rol important in manufactura hemoglobinei, acea parte a sangelui care transporta oxigenul catre scalp. In deficientele de fier, foliculele din scalp au de suferit. Prin urmare, carnea rosie ajuta. In plus, mai contine vitamina B, fier, zinc, proteine, si alte minerale necesare parului. |
Sa o consumam cu masura, totusi... pentru ca ii cunoastem si marile dezavantaje, nu-i asa?
Carnea de pui contine proteine, care ajuta la producerea keratinei. Aceasta hraneste parul, care are in componenta sa (91%) proteine. O dieta saraca in proteine se face responsabila de un par casant si, in cazuri grave, chiar de pierderea culorii firului de par. Carnea de pui furnizeaza proteine si, in plus, fier, usor asimilabile de catre organismul uman.
Somonul este o alta sursa de proteine de inalta calitate si este doldora de acizi grasi Omega 3, de vitamina B12 si de fier. Acizii grasi din somon mentin sanatatea scalpului, prin producerea de keratina, care protejeaza capilarele. Lipsa lor cauzeaza multor femei uscarea pielii capului si a parului. Un secret pentru cele care, din varii motive, nu pot consuma somon: acizii Omega-3 ni-i putem asigura din semintele de in.
Fructele de mare se dovedesc, pe cat de exotice in meniul nostru, pe atat de benefice parului. Ele actioneaza in sensul cresterii si mentinerii sanatatii firului de par, datorita combinatiei dintre sulf si acizi grasi. Scoicile, de exemplu, adauga dietei un aport important de zinc, mineral ce intareste foliculii, ajuta la dezvoltarea celulelor, asigura absorbtia diferitelor vitamine si monitorizeaza activitatea hormonala.
Apa hidrateaza si este transportatorul natural al nutrientilor, prin organism, catre scalp. Pare un detaliu banal, insa apa indeplineste o functie principala, in lipsa careia parul are de suferit vizibil. Cu atat mai multa apa ar trebui sa bei, cu cat obisnuiesti sa consumi cafeina, zahar si bauturi carbogazoase. Efectele negative ale acestora nu ocolesc nici pe departe podoaba capilara, asa ca apa intervine, neutralizandu-le sau echilibrandu-le.
Fulgii de ovaz potenteaza culoarea naturala a parului. Stiai asta? Ovazul contribuie la producerea melaninei, responsabila cu mentinerea nuantei naturale a parului. In plus, ovazul stimuleaza cresterea parului, prin aportul crescut de potasiu, fosfor, magneziu si fier.
Legumele verzi care hranesc firul de par includ spanacul, broccoli, varza. Adeseori, pierderea parului se datoreaza procesului de imbatranire: parul isi pierde elasticitatea si devine casabil. Vitamina A si C din legumele verzi actioneaza tocmai aici, stimuland producerea de sebum: balsamul natural al parului. In plus, aduc si un aport de fier si calciu.
Nucile de Brazilia se disting in mod deosebit, prin aportul de seleniu, esential in sanatatea scalpului. Iar nucile simple, acaju-ul si migdalele sunt surse bune de zinc, mineralul care previne aparitia dermatitelor seboreice.
Laptele, iaurtul si branza sunt recunoscute pentru aportul de calciu. In plus, zerul si caseina sunt surse importante de proteina si stimuleaza cresterea mai rapida a parului.