Lumanarile sunt un accesoriu obligatoriu pentru orice cununie religioasa. Simbol al puritatii sufletesti si al iubirii, lumanarile de cununie semnifica modelul luminos al nasilor care-i indruma pe miri pe timpul vietii.
Traditia spune ca aceste lumanari sunt cumparate de catre nas impreuna cu voalul si parura miresei. Acestea sunt purtate de o domnisoara de onoare si de un cavaler de onoare care deschid alaiul, in drumul spre biserica, fiind urmati de nas si mireasa si de nasa si mire. Apoi urmeaza socrii mari apoi cei mici. Este necesar sa se aiba in vedere faptul ca lumanarile nu trebuie s fie aduse cu aceeasi masina daca drumul pana la biserica se face cu masina. Pana dupa oficializarea cununiei religioase, mireasa sta cu nasul si cu lumanarea sa, iar mirele cu nasa si cu lumanarea sa. La iesirea din biserica, lumanarile vor fi purtate de catre miri, semn al faptului ca ei devin acum model de familie pentru altii.
Lumanarile de cununie sunt inalte, fiind confectionate direct proportional cu statura mirilor. Aceste tipuri de lumanari sunt asociate cu romantismul si cu iubirea, lumina lor emanand o aura de mister. Forma si modelul lor tine foarte mult seama de preferintele nasilor. De cele mai multe ori acestea sunt impodobite cu flori.