Din platina, aur alb, aur galben, roz, rosu, argint, cu incrustatii, filigranate, cu pietre pretioase sau cu alte modele, inelul de logodna vine in multe culori, insa constant, sub aceeasi forma. Rotunda. Si intotdeauna, pe acelasi deget, de la aceeasi mana: inelarul stang. De ce o astfel de alegere?
Ca orice aspect important din viata omului, dragostea a fost sursa inepuizabila de simboluri, inca din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Asa au luat nastere si traditiile, perpetuate pana in prezent, dar cu tot felul de modificari. Iar bratul stang avea o semnificatie aparte in vechime.
Pentru romani, era locasul venei amoris, vena dragostei, care face legatura directa cu inima, iar in credinta celtilor palma stanga era asociata familiei, angajamentelor si responsabilitatii.
De departe insa cea mai interesanta credinta vine din China, unde fiecarui deget ii este asociata o componenta importanta a vietii. Astfel se face ca inelarul, in acceptiunea chinezilor, este o metafora a partenerului tau.
Iata semnificatiile venite din indepartatul orient:
Degetul - mare parintii
Aratatorul - Fratii si surorile
Mijlociul - Propria persoana
Inelarul - partenerul/a de viata
Degetul mic - Copiii
Desingul nu este nici el intamplator: rotund, fara sfarsit, descriind unitatea, iubirea continua, inepuizabila. Are o geometrie sacra, pentru ca cercul nu are inceput si nici sfarsit, deci reprezinta eternitatea, intregul. Cu alte cuvinte, semnifica iubirea vesnica pe care si-o promit indragostitii atunci cand se logodesc.
Foto: pexels.com