Home Nunta Cununia Cununia religioasa: sfaturi practice

Cununia religioasa: sfaturi practice

Cununia religioasa: sfaturi practice
Ioana-Catalina Pavel
Miercuri, 03.11.2021

Cununia religioasa este un moment important in viata unui cuplu si reprezinta primul pas in intemeierea unei familii. Afla cum trebuie sa te pregatesti, ca sa te bucuri de eveniment la adevarata lui valoare.

Cununia religioasa este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii si reprezinta unirea vietilor a doi oameni in fata lui Dumnezeu, sfintirea legaturii dintre ei. Prin aceasta Taina, mirii primesc har pentru a sta impreuna si a se intelege intreaga viata. Este necesar sa cunosti semnificatiile cat si etapele aceste slujbe pentru a intelege si astfel a te bucura cu adevarat de acest eveniment.

Conditii impuse de Biserica pentru a participa la cununia religioasa

Exista niste conditii" pentru a participa la Sfanta Taina a Casatoriei pe care e bine sa le stii si sa le respecti:

  • mirii nu trebuie sa fie rude de grad I pana la VII, sau incuscriti si trebuie sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe. Casatoriile mixte nu sunt teoretic admise, dar se poate cere aprobarea Episcopului locului;
  • logodnicii/ viitorii miritrebuie sa se spovedeasca si impartaseasca inaintea cununiei;
  • nasii trebuie sa fie si ei botezati si cununati in cadrul aceleiasi Biserici;

Biserica in care veti oficia slujba

Daca aveti deja o biserica preferata, si daca e si duhovnicul vostru acolo, chiar daca nu e foarte mare si impunatoare, mai bine este sa oficiati slujba in aceasta biserica. Cel mai mult conteaza modul in care va veti simti voi doi si mai putin fastul sau notorietatea Bisericii,adica marime si aspectul ei.


Vorbiti cu preotul cu cel putin o luna inainte si asigurati-va ca a notat data stabilita. Daca tineti neaparat sa faceti nunta intr-o biserica mare, de obicei trebuie sa rezervati cu 6-7 luni inainte.

Ce intrebari sa ii puipreotului care va oficia nunta?

Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le aflii despre cununia religioasa si pentru asta, trebuie sa stai de vorba cu preotul care va oficia casatoria. Ar fi indicat sa ti le si notezi:

  • Trebuie platit un avans si care este valoarea acestuia?
  • Care estesuma pe care vor trebui sa o plateasca nasii?
  • Corul trebuie platit suplimentar? (in caz ca doriti un alt cor decat cel al bisericii- in cazul cununiilor in biserica catolica)
  • Exista aer conditionat (sau dupa caz, sisteme de incalzire) in biserica?

Slujba religiosa la nunta

In primul rand trebuie sa stii ca o persoana nu se poate cununa religios de mai mult de trei ori. Slujba religioasa propriu-zisa dureaza aproximatv 45 de minute si implica mai multe mici evenimente sau pasi:

  • in caz ca nu ati facut slujba de logodna, aceasta se va face atunci, in 15minute. De obicei atunci se pun verighetele de catre preotul impreuna cu nasii in mana dreapta a logodnicilor, unde raman pana la cununie, cand se muta pe mana stanga.
  • momentul in care parintele rosteste cuvintele prin care ii uneste pe cei doi: se uneste robul lui Dumnezeu...cu roaba lui Dumnezeu...". Acest act este cel mai important din slujba si este simbolizat prin punerea cununilor pe capul mirilor, asemenea regilor, simbol al biruintei. Ele inchipuie podoaba, cinstea si rasplata care se aduc curatiei si fecioriei mirilor pentru care acestia sunt incununati ca niste imparati, inzestrati cu puterea de a da viata si de a naste copii.
  • se citeste Evanghelia din Sf Apostol Pavel despre dragoste ca indemn la iubire, si apoi Evanghelia cu minunea din Cana Galileii cu transformarea vinului- acest moment este urmat de binecuvantarea vinului pe care il vor bea chiar mirii;
  • ei beau vinul si gusta din piscoturi inmuiate in vin; se bea din aceeasi cupa ca un indemn la a se bucura impreuna din cupa" acelorasi bucurii si necazuri, adica a fi la bine si la rau";

  • dansul lui Isaia reprezinta un dans ritual de bucurie- se inconjoara masa, mai intai preotul, apoi nasii si apoi mirii;
  • se depun cununile pe masa, pe rand, plecand capul spre Sfanta Evaghelie, ajutati" de nasi;

Lucruri pe care sa nu le uiti la cununia religioasa

Exista cateva lucruri care sunt foarte importante pentru buna desfasurare a slujbei religioase. Daca iti faci o lista inainte, nu o sa ai probleme. Oricum ar fi bine sa te consulti cu cineva inainte pentru a alcatui aceasta lista si a imparti responsabilitatile. Asadar nu uita:

  • verighetele (cine va avea grija de ele si insarcinata sa le aduca la slujba?); aceasta nu va fi o problema daca v-ati logodit inainte, pentru ca le veti avea la voi;
  • actele (certificatele de casatorie);
  • bani (pentru achitarea unor anumite taxe);
  • lumanarile de nunta, prosoape, piscoturi sau cozonac;

Apoi te-ai gandit cum vine si cum pleaca toata lumea de la biserica? Trebuie sa te interesezi cu ce mijloace de transport se vor deplasa invitatii tai pentru a ajunge atat la cununia religioasa cat si la receptie.

Fotografiile de la cununia religioasa

E pacat sa nu iti filmezi cununia religioasa sau macar sa faci cateva poze. Poti ruga pe cineva sa va faca cateva poze in timpul slujbei.
Avand in vedere ca din ce in ce mai des se intampla ca slujbele de cununie sa fie decalate cu 30-60 de minute, ar fi bine ca in cazul unei intarzieri, sa realizati atunci pozele la intrarea in biserica.

Bucura-te de cununia religioasa!

Cununia religioasa este un moment foarte emotionant. Toate etapele mentionate mai sus nu sunt deloc intamplatoare. Ele alcatuiesc un intreg scenariu pentru a pune pe temelii sfinte legatura voastra. E important sa iti dai seama de semnificatia acestui eveniment si sa fie unic in viata ta. Bucurati-va unul de celalalt!

Newsletter