Home Nunta Organizare nunta 10 motive pentru a merge la consiliere premaritala

10 motive pentru a merge la consiliere premaritala

10 motive pentru a merge la consiliere premaritala
Ioana-Catalina Pavel
Joi, 16.12.2021

In ultimii 6 ani, atat in Romania cat si in tarile europene, rata divorturilor a crescut considerabil, de la an la an. Autoritatile sunt chemate sa faca ceva pentru a opri acest fenomen. Una din metodele prin care se incearca asta este consilierea premaritala. In Bucuresti exista deja un astfel de centru (Centrul "Pas in doi", in sectorul 2), unde lucreaza psihologi si psihoterapeuti specializati pe psihoterapia de cuplu. Afla daca terapia de cuplu ar putea fi ceva folositor si pentru tine!

 

Cauza divorturilor este, asa cum usor ne putem da seama, lipsa iubirii. La intrebarea "De ce m-am casatorit?", raspunsul va fi, desigur, in cele mai multe cazuri "pentru ca il/ o iubesc". Se pare insa ca aceasta iubire despre care se vorbeste nu poate rezista in timp. Ce se intampla? Partenerii se afla in incapabilitatea de a comunica si a se comunica unul pe altul, si astfel, in scurt timp, se ajunge la multe frustrari, resentimente si in final, la inchiderea canalului de comunicare. 

Ceea ce ofera terapia de cuplu, prin tehnici specifice din psihoterapia de cuplu si familie, este tocmai armonizarea dinamicii vietii de cuplu. Partenerii lucreaza impreuna, vin la terapie impreuna si au sansa sa se redescopere sau sa-si reorganizeze viata prin participare egala la procesul schimbarii. Ceea ce inseamna atat descoperirea si folosirea mai multor resurse, cat si punerea lor in comun.

Ce este consilierea premaritala

Consilierea premaritala este o forma de terapie ce se face inainte de casatorie. In cadrul acestor sedinte, psihologul le va cere partenerilor sa analizeze in profunzime ce inseamna casatorita si ce asteptari au, dar si cum a evoluat relatia lor. Un astfel de proces este esential pentru cupluri, spun specialistii, pentru ca multi tineri fac pasul spre casatorie, fara a sti, cu adevarat, ce presupune asta.

 

De ce sa incerci consilierea premaritala

1. Pentru ca nu mai stii sigur nici ce simti tu, nici ce simte el

Te simti nesigur de sentimentele tale, si nici nu stii cum sa ii comunici asta partenerului/partenerei. Simti ca ati devenit ca doi straini. Un consilier premarital te poate ajuta sa deschizi ochii si sa vezi lucrurile mai clar. Ai nevoie, insa, sa iti asumi riscul ca acest lucru poate implica si o despartire.

2. Pentru ca nu stii daca poti sa tii o promisiune atat de importanta si ai nevoie de "instructiuni de folosire"

Atunci cand cumparam un obiect nou de la magazin, primim si instructiunile de folosire ale acelui obiect. Nu acelasi lucru se intampla atunci cand ne nastem sau cand pornim o relatie amoroasa. Ne ascundem dupa deget daca nu recunoastem ca simtim, cu totii, nevoia de niste instructiuni de folosire a vietii, si a celei mai importante componente din ea: a relatiilor.

Noi nu stim sa ne comportam sanatos nici intr-o relatie de prietenie cu cineva de acelasi sex. Intram in relatie cu o multime de asteptari, pretentii si dorinte, cand de fapt o relatie interumana tine doar daca cei doi sunt dispusi sa creasca impreuna in rabdare si sa depuna efort pentru o buna comunicare. La fel se intampla si in cazul cuplurilor. De aceea, un consilier premarital va poate ajuta sa va stabiliti sau re-stabiliti canalul si codul de comunicare.

3. Pentru ca ti-e frica sa faci pasul cel mare

Exista o multime de cupluri care sunt de ani buni impreuna dar evita sa faca « pasul cel mare », din diferite motive cum ar fi: ca un simplu act nu face diferenta, ca « de ce sa stricam totul », si altele de acest gen, toate avand o singura cauza principala: frica. Le este frica, ca, odata semnat contractul, va fi « pentru totdeauna ». Daca totusi, in adancul inimii, simti nevoia sa faci si acest pas si crezi ca « oficializarea » relatiei face totusi o diferenta, atunci ai un motiv bun sa mergi la un consilier premarital impreuna cu iubitul/iubita ta.

4. Pentru ca ti-e greu sa comunici lucruri profunde cu alesul/aleasa ta

Simti ca relatia voastra a devenit mai mult ceva de forma, o «adunatura» de intalniri, petreceri si activitati derulate impreuna care nu mai au niciun sens? Iesiti in oras mai mult de dragul prietenilor si a berii decat de dragul de a fi impreuna? Nu mai vorbiti despre voi, despre relatia voastra, evitati permanent acest subiect si chiar cand incepe unul dintre voi subiectul, simtiti o oarecare stanjeneala si stangacie si alte discutii despre cum mai arata bugetul sau varuitul casei le inlocuiesc? Poate ar fi bine sa vedeti un consilier premarital, inainte de a merge mai departe.

5. Pentru ca te simti nesigur

Este ea/ el nu ea/ el alesul/aleasa ? Nici tu nu mai stii sigur. Ai indoieli cu privire la viitorul vostru, mai ales in aceasta perioada cand se pune problema sa va casatoriti. Simti ca ceva trebuie facut: fie sa pui capat relatiei, fie sa mergi mai departe, spre casatorie, pe care o vrei « pana cand moartea va va desparti ». Un mediator de cuplu te poate ajuta sa iti faci lumina.

6. Pentru ca tu crezi ca un consilier premarital va poate ajuta

Ai inteles care poate fi rolul unui consilier premarital si vrei sa beneficiezi de acest ajutor. Asta pentru ca vrei o casatorie pentru totdeauna, vrei sa cresti cu el/ea intr-un climat de intelegere si sa refaci sau sa imbunatatesti comunicarea intre voi. Pentru ca vrei sa ai parte tu si copiii tai de o viata de familie frumoasa si sanatoasa.

Consilierea premaritala are in primul rand un rol preventiv. Este focalizata pe educatie si informare. De ce este important acest lucru? Pentru ca unul din cele mai intalnite motive pentru despartire este lipsa educatiei partenerilor. Din aceasta cauza ei nu stiu cum sa comunice, cum sa isi exprime si foloseasca sentimentele intr-un mod constructiv.

7. Pentru ca vrei sa intelegi ce inseamna institutia casatoriei

Multi parteneri intra in relatia de cuplu/casatorie avand asteptari nerealiste de la aceasta institutie: « vreau ca acel cineva sa ma ajute sa castig mai multa incredere in mine, sa ma faca sa ma simt important/a, sa se comporte intr-un anumit fel... ». Cand oamenii se asteapta doar sa primeasca fara sa gandeasca la ce au ei de daruit in schimb, se ajunge intotdeauna la dezamagire si esec. Un consilier premarital va poate ajuta sa va repuneti relatia pe fagasul ei normal, sa faceti un mic inventar al asteptarilor fiecaruia si sa discutati despre ele, cautand ca fiecare sa isi dea seama cat poate implini din asteptarile celuilalt.

8. Pentru ca ai senzatia ca nu mai stii cine sunteti

A trecut ceva timp de cand sunteti impreuna si fiecare a evoluat intr-un fel sau altul in cadrul relatiei, ca s-a schimbat mai mult sau mai putin, in bine sau in mai rau. Problema este ca ai tot mai des impresia ca nu mai stii cine este langa tine, si nu mai stii nici cine esti tu, in relatia aceasta. Psihologul Andreea Papp spune ca se intampla adesea ca iubitii/iubitele sa stea in calea devenirii noastre, a implinirii dorintelor noastre. Un psiholog sau consilier premarital te poate ajuta sa te re-definesti in relatie cu tine insuti si cu partenerul/partenera ta.

9. Esti constienta de problema familiei in societatea de astazi si vrei sa o preintampini

Multi oameni sunt constienti ca o viata de familie buna nu se poate construi decat prin rabdare, fiind un proces lent si care necesita efort. Ceea ce o distruge este nerabdarea, atitudinile egoiste si incapacitatea de a comunica.

10. Ai nevoie de ajutor pentru a-ti intelege partenerul, caci nu mai stii a cui e vina...

Fiecare persoana se incadreaza intr-un anumit tip de personalitate, si asta influenteaza foarte mult modul de a relationa. La nivel emotional, tipul tau de personalitate dicteaza comportamentul tau intr-o relatie. Daca nu intelegi tipul de personalitate al celuilalt si, implicit, modul in care acesta stie sa isi manifeste iubirea, vei fi mereu frustrat/a si iritat/a.

Cand te indragostesti de cineva, nimic din ce face el/ ea nu pare fi rau: "E cel mai, e cea mai..." Cu timpul insa, incepem sa observam si lucrurile care nu ne plac, care ne irita sau dezamagesc. In ambele tablouri, pierdem imaginea de ansamblu. Adevarul este asa: fiecare tip de personalitate are « defectele » cat si « calitatile » ei, avantaje si dezavantaje si tocmai acest amestec atat de frustrant si de fermecator este ceea ce ne atrage pana la urma, si ne face sa intram si sa intretinem relatii. Un parinte zicea, insa, ca atunci cand iubesti pe cineva nu il iubesti pentru o calitate sau un motiv anume, ci pentru ca...« nici nu stii de ce...».

Traim intr-o societate in care se simte nevoia tot mai mult de psihologi, psihoterapeuti, consilieri. Acest fenomen a aparut ca o consecinta a secularizarii. Casatoria este in primul rand o Sfanta Taina dar foarte putine cupluri par sa se mai raporteze astfel la ea. Daca partenerii l-ar "baga" pe Dumnezeu in relatiile lor, daca partenerii s-ar spovedi si l-ar lasa pe preot sa fie mediatorul lor, nu ar mai fi nevoie de consiliere premaritala, am avea parte de casatorii mai fericite si de mult mai putine divorturi.

Tu ai merge impreuna cu el/ea la sedinte de consiliere premaritala? Care sunt motivele tale?

Newsletter