Iti prezentam 10 trucuri in alegerea meniului de nunta, menite sa te ghideze, pentru ca tu sa ai parte de mancaruri gustoase si servire impecabila in noaptea cea mare!
Alege mancaruri potrivite sezonului
Meniul de nunta are o structura clasica, pe care o poti personaliza in functie de sezon si de tematica nuntii. Meniul standard contine un aperitiv, ce poate fi servit rece sau cald, in functie de anotimp, friptura, de obicei de doua feluri (de pui si de porc, cu diverse garnituri), pestele, bauturile racoritoare (apa plata, apa minerala, sucuri), bauturile alcoolice (tarie, vin si alte tipuri de alcool, dupa preferinta), cafeaua, desertul (in principal tortul miresei, dar se obisnuieste sa fie servit si un alt desert inainte). In functie de anotimp, alegerile pentru aceste momente ale mesei pot sa difere, si este chiar indicat. Astfel, daca vei avea o nunta vara, poti include in meniu mancaruri usoare, cu multe verdeturi si legume proaspete. Foloseste alimente de sezon care nu ii va ingreuna pe invitati si iti va asigura ringul de dans plin, toata seara.
Tot pentru sezonul cald poti alege sa introduci bere in categoria bauturilor alcoolice si chiar si in anotimpurile mai reci este bine sa ai o rezerva in cazul in care unii invitati ar dori. Daca vei avea nunta vara, inainte de tortul miresei poti servi ca desert inghetata sau serbet si fii sigura ca invitatii vor aprecia. Daca nunta are loc toamna sau iarna si sunteti unul dintre cuplurile care tin la traditie, poti introduce in meniu, sarmalute cu mamaliguta si mujdei, un deliciu pentru invitatii traditionalisti. Daca sarmalutele sunt preferatele tale si nu vrei sa renunti la ele nici in anotimpul cald, poti opta pentru varianta in foi de vita.
Gandeste-te la toti invitatii
Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont in alegerea meniului de nunta sunt chiar preferintele invitatilor. Desigur, nimeni nu se asteapta sa ii cunosti pe toti, asa cum ii stii pe nasi sau pe cei apropiati, tocmai de aceea meniul tau de nunta trebuie sa fie divers pentru a multumi pe toata lumea. Daca dintre cunoscuti stii ca sunt unii care sunt vegetarieni, care respecta un anumit regim, care sunt alergici la anumite alimente sau care pur si simplu nu au voie sa manance anumite alimente din varii motive, tine cont si de aceste aspecte pentru ca toata lumea sa se simta bine si ofera-le o alternativa.
Vorbeste dinainte de platirea meniului ca restaurantul sa iti ofere si un meniu pentru vegetarieni sau unul pe care il poti personaliza inainte. Pentru a-ti usura munca, alege ca aperitivul sa fie divers, sa contina si alimente fara carne iar pentru fructe opteaza pentru variante sigure, la care sunt slabe sanse ca invitatii sa fie alergici. La fel va trebui sa gandesti si cand alegi aromele tortului, iar daca fructele preferate sunt capsunile si nunta ta va avea loc vara - gaseste o alternativa si pentru cei care ar putea avea neplaceri de pe urma alegerii.
Alege mancaruri cu un anumit specific, pe care sa il respecti
Atunci cand iti vei alege meniul de nunta toate variantele prezentate de catre restaurante sau de catre cunoscuti iti vor parea delicioase. Sa nu cazi in aceasta capcana - de a amesteca feluri de mancare cu specific divers care nu au nimic in comun. Daca nunta ta este traditional romaneasca, nu vei avea la aceeasi masa sarmalute si salata exotica in cosulet de parmezan. Incearca sa pastrezi aceeasi linie si astfel nu vei bulversa nici invitatii. Iti place mancarea italieneasca? Alege un meniu de acest tip, pe care sa il respecti. Iti plac specialitatile frantuzesti si cocktailurile selecte? Incearca sa nu le amesteci cu mancaruri traditionale si bauturi autohtone.
Alege mancaruri potrivite pentru copii, daca vor fi prezenti la nunta ta
Da, este o nunta, nu un botez, dar cu toate acestea trebuie sa iei in calcul ca unii invitati au copii si probabil nu vor avea cu cine sa ii lase sau chiar vor dori sa vina cu ei la nunta. Ia in calcul si aceasta posibilitate si introdu in meniu alimente usoare, fructe, chiar si o supa. Fie ca stabilesti cu restaurantul aceste detalii inainte, fie ca vei include alimentele in meniul standard, faptul ca te vei gandi si la cei mici va fi un gest care, cu siguranta, ii va impresiona pe parinti. Astfel, daca nu vrei sa te complici, alege sa introduci in meniu cartofi copti sau nature, in loc de cartofi prajiti, la aperitiv sa ai rulouri de cascaval sau branzica pe ardei, alege doua feluri de fripturi (de pui si de porc) iar sucurile sa fie naturale, neacidulate.
Opteaza pentru un bufet suedez
Un truc in alegerea meniului de nunta, care te va scuti de multe complicatii si va oferi si o nota de originalitate nuntii tale, este bufetul suedez. Daca sunteti un cuplu modern, iar invitatii vostri sunt pe masura, solutia bufetului suedez va multumi pe toata lumea si va axa petrecerea pe lucruri mai importante - cum ar fi dansul si distractia. Astfel, invitatii nu vor mai fi conditionati sa stea la masa la anumite intervale, chemati de acel mars de care probabil s-au saturat sa il tot auda la toate nuntile.
Bufetul suedez poate fi intr-adevar mai costisitor, dar astfel vei multumi pe toata lumea si le vei oferi o libertate mai mare. In plus, vei scapa de grija chelnarilor care nu mai sosesc cu mancarea sau de cei prea grabiti sa ia farfuria din fata invitatilor. Un mod de servire cu stil si care iti va face nunta deosebita, meniul de tip bufet suedez este o optiune de luat in considerare pentru o nunta urbana, unde stii ca invitatii vor reactiona pozitiv atunci cand le vei insela asteptarile.
Stabileste dinainte cu restaurantul cat si cum se plateste
Pentru a nu avea parte de surprize neplacute, indiferent de meniul pe care il alegeti, de personalizarea pe care o doresti in meniul standard propus de restaurant, de modul de servire pentru care optezi, este bine sa stabilesti toate detaliile inainte. Vrei ca tortul de nunta sa il faci la un cofetar profesionist si nu te multumeste varianta propusa de restaurant? Va trebui sa discuti acest aspect. La fel si in cazul in care doresti sa introduci o specialitate preparata la tine acasa sau in cazul bauturilor alcoolice. Tot inainte va trebui sa stabilesti si felul in care vor fi servite bauturile alcoolice (bar deschis, servire la masa, etc.), felul in care vor arata farfuriile si ora la care vor fi servite. Daca vrei, totusi, ca invitatii sa fie chemati la masa pe o anumita muzica si te nemultumeste clasicul mars, vorbeste cu DJ-ul sau cu managerul restaurantului pentru posibilitatea de a introduce o melodie proprie.
Alege numarul de meniuri cat mai tarziu cu putinta
Un aspect delicat in cadrul unei petreceri de nunta este numarul meniurilor. Se intampla deseori ca invitatii sa se razgandeasca, sa nu mai poata ajunge la nunta din diverse probleme, sau, din contra, sa vina pe neasteptate, desi initial au spus nu. Aceste schimbari de situatie ii pot costa pe miri destul de scump. Daca dintre invitatii pe care i-ai chemat initial mai mult de 20 nu vor fi prezenti - acele meniuri platite te vor ustura pe tine. La fel, veti fi pusi intr-o situatie delicata daca isi vor face aparitia unii invitati care initial au refuzat invitatia. Astfel, cel mai indicat este sa vorbesti cu managerul restaurantului cat mai tarziu in ceea ce priveste confirmarea numarului de meniuri - astfel vei evita surprizele neplacute.
Un truc pentru un meniu cu buget redus - bauturi alcoolice mai restranse
Daca bugetul te cam strange, poti apela la acest mic truc care nu presupune sa ii tii insetati pe invitatii tai. Singura diferenta este ca, in loc sa lasi bar deschis, vei avea doar doua sau trei feluri principale de alcool (neaparat o tarie si un alcool mai slab, precum vinul). De asemenea, avantajale servirii bauturilor la masa nu se opresc aici. Daca stii ca ai invitati care iubesc bautura un pic cam mult, aceasta metoda iti va asigura succesul petrecerii si nu vei avea parte de surprize neplacute. Totusi, vrei ca invitatii sa se simta bine, dar...nu prea bine. Daca vrei totusi sa personalizezi nunta si la capitolul bauturi alcoolice, poti alege sa servesti un cocktail sofisticat la masa - insa aceea sa fie optiunea ta, care va da si o nota de personalitate nuntii.
Nu uitati de degustare
Un lucru foarte important in alegerea meniului de nunta este degustarea. Nu va lasati pe mana restaurantului, oricat de multa incredere aveti in el, sau in recomandarea facuta. Orice meniu trebuie degustat inainte si cel mai bine veti face acest lucru in doi, pentru a fi multumiti. Astfel, veti evita surprizele neplacute si veti stii dinainte ce gust vor avea alimentele - daca in ziua nuntii cartofii vor fi mai putin fierti decat la degustare veti stii macar ca nu a fost vina voastra. In plus, degustarea poate sa fie foarte placuta, o puteti lua ca o distractie in doi, de care sa va bucurati.
Plata meniului de nunta
Stabileste dinainte pretul exact al meniului de nunta si inclusiv plata chelnarilor si a sefului de masa. Poti sa iei in considerare faptul ca in zilele in care de obicei nu se fac nunti (vinerea si duminica) restaurantele fac reduceri in ceea ce priveste pretul meniului si chiar la pretul de inchiriere al restaurantului. Trebuie sa stabilesti, de asemenea, plata chelnerilor - daca va fi inclusa in pretul meniului sau daca se va face separat. Tot in cadrul detaliilor financiare va intra si stabilirea alimentelor si bauturilor pe care doresti sa le aduci de acasa si plata eventuala a unor meniuri personalizate pentru invitatii vegetarieni sau care nu pot manca anumite mancaruri prezente in meniul standard.
Aceste aspecte fiind luate in considerare, nu mai ramane decat sa alegeti meniul de nunta dupa propriile voastre preferinte culinare si sa aveti parte de o nunta frumoasa si...gustoasa!
Cum va arata meniul tau de nunta?