Stiu. Vrei o nunta ca-n povesti. Si eu. Din pacate realitatea nu este asa cum ne-o dorim. Cele mai multe dintre noi abia daca ne permitem sa organizam o nunta cu banii stransi din salariu. Daca ai la dispozitie o suma nelimitata sau cel putin foarte mare pentru nunta ta, atunci acest articol nu te intereseaza. Pentru restul dintre noi, "muritoarele" sa zic asa, aceste trucuri ne pot ajuta sa organizam o nunta frumoasa, intima, sa ne bucuram in familie de o uniune binecuvantata de biserica si pe care ne-o dorim.
O nunta nu trebuie sa te duca la faliment. Invata cum sa "croiesti" bugetul astfel incat sa te bucuri de o ceremonie si de o receptie frumoasa.
1. Totul incepe de la lista de invitati
Atunci cand discuti lista de invitati impreuna cu iubitul tau trebuie sa stabilesti daca iti permiti una in care sa inviti aproape pe toata lumea. Daca insa vrei o nunta intima, unde sa-ti fie alaturi doar cei apropiati, atunci incadreaza-te intr-un numar care sa nu-ti dea peste cap bugetul.
2. Nu uita de discounturi
Atunci cand discuti meniul la restaurant, incearca sa negociezi discounturi. Nu lua lista de preturi asa cum e. De asemenea, intreaba daca tot ei iti pot oferi servicii precum decoratiunile sau tortul miresei. Cu cat iei mai multe servicii la pachet, cu atat ar trebui sa beneficiezi de o reducere mai mare.
3. Ai grija la tarifele extra!
Tine-te de programul stabilit dinainte. Lautarii sau DJ-ul iti pot cere un tarif extra daca raman peste program. Ar fi bine daca ai semna un contract dinainte... astfel nu vei fi pusa sa platesti mult mai mult.
4. Proiecte "Do It Yourself"
Sunt multe lucruri pe care le poti face singura. De la invitatiile de nunta pana la decoratiuni si aranjamente florale! Roaga si prietenele sa te ajute cu idei – veti avea ocazia sa petreceti momente frumoase impreuna care se vor transforma in placute amintiri dupa nunta! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca vei scuti o "bucatica" din buget!
5. Nunta in extrasezon
La fel ca si vacantele, nuntile extrasezon sunt mai ifetine. Iar daca visezi la o nunta de iarna, atunci extrasezonul (din noiembrie pana in aprilie) vine ca o manusa.Un alt beneficiu al acestei decizii este si evitarea aglomeratiei la biserica sau la primarie.
6. Fotografii din mai multe unghiuri
Un fotograf profesionist poate promite albume de vis, dar vina la pachet si cu preturi foarte mari. Daca aceste costuri sunt prea mult pentru bugetul tau, roaga un prieten apropiat sa-si aduca aparatul foto si sa prinda cele mai frumoase momente de la nunta. In plus, spune-le si celor din gasca sa-si ia camerele cu ei si sa nu se dea in laturi de la momentele "high" ale nuntii, fie ele haioase sau serioase. Si nu uita, cele mai frumoase amintiri se traiesc si le ai cu tine, in memorie, tot timpul.
7. Roaga un prieten sa filmeze
La fel poti proceda si cu filmarea nuntii. Sigur vei gasi pe cineva din grupul de prieteni care are o camera de filmat si care este dispus sa-si puna creativitatea in valoare in ziua nuntii tale.
8. Ospat fara... ospatari
Te-ai gandit la un bufet? Probabil ca ti se pare neobisnuit, dar acesta are si alte avantaje decat costuri mai mici. Fiecare va putea servi ce ii place si cat ii place dupa cum considera. In plus, bufetul are si un efect de socializare, astfel ca invitatii tai se pot intalni si in afara ringului sau a mesei. In plus, daca ai intr-adevar o nunta mica, poti ruga cateva matusi sa gateasca bucate alese – iar aici costurile vor fi cu mult mai mici.
9. Adu bautura de la tara
Cantareste bine cata bautura aduci – nici sa ramai fara in mijlocul chefului, dar nici sa ramai cu prea multa peste. Roaga un barbat sa te ajute sa faci calculele. In plus, poti aduce de la tara vin si tuica, pentru a evita sa le cumperi. Pe langa salvarea bugetului tau, vor fi si invitatii multumiti cand vor servi o bautura de casa, nu una plina cu chimicale. Berea poate fi o alta optiune adorata de barbati si care nu-ti usuca buzunarele. Cat despre bauturile scumpe precum sampanie, whisky, cocktailuri – cumpara atat cat crezi ca se bea!