Home Nunta Organizare nunta Cat ar trebui sa dai la o nunta in 2019

Cat ar trebui sa dai la o nunta in 2019

Cat ar trebui sa dai la o nunta in 2019
Andreea Baluteanu
Luni, 24.06.2019
Aceasta este intrebarea care ne macina in fiecare an: cat e darul de nunta? Daca te asteapta cateva evenimente speciale in acest an si nu ai nici cea mai mica idee despre cati bani va trebui sa scoti din portofel pentru fericirea mirilor, afla ca a stabili suma finala e o ecuatie destul de dificila si oarecum controversata.

Exista astfel cativa factori de care sa tii cont atunci cand decizi cat anume dai la o nunta in 2019! Afla despre ce e vorba in randurile de mai jos si descopera si care este suma recomandata pentru acest an!

Cat dai la o nunta in 2019? 6 factori de luat in calcul

Nunta este unul dintre cele mai frumoase si mai speciale evenimente din viata, in care un cuplu plin de iubire se uneste in fata oamenilor si a lui Dumnezeu. Prin urmare, e de la sine inteles ca trebuie sa acorzi consideratie acestor momente pline de profunzime si acestui ritual care dainuieste de cand timpul. Chiar daca banii nu te dau afara din casa, daca ai decis sa participi la o nunta, nu poti veni cu mana goala.

masa nunta

Exista un cumul de factori de care sa tii cont, iar in functie de acestia vei stabili care va fi bugetul tau de petrecere! Afla despre ce e vorba in randurile de mai jos!

Orasul. Bucurestiul si orasele mari (Cluj, Timisoara, Iasi) vor practica un tarif superior oraselor mai mici, de provincie, sau satelor. Acesta este primul criteriu de care sa tii cont, deoarece are aplicabilitate directa: si mirii platesc un pret mai mare pe servicii daca isi organizeaza nunta intr-unul dintre aceste orase, asa ca au nevoie de un plus de ajutor din partea ta.

Locatia. Daca nunta are loc intr-un restaurant, darul ar trebui, teoretic cel putin, sa fie mai ridicat decat pentru nunta desfasurata la cort, la o gradina de vara, intr-o cantina sau acasa. Desigur, aici depinde foarte mult si de exclusivismul evenimentului: a merge la o ceremonie din inalta societate organizata la un cort elegant pe o pajiste pitoreasca e cu siguranta mai costisitor decat a frecventa o nunta la un restaurant de cartier. Oricum ar fi, tine neaparat cont de locatie.

Meniu. Acelasi rationament e valabil si aici. Te poti interesa pe site-ul locatiei evenimentului de pretul mediu al meniurilor (in general, se considera ca de aici ar trebui sa porneasca darul) sau poti intreba mirii, pur si simplu.

Ziua. Si aici „legea" lasa loc de interpretari, dar, in general, la nuntile organizate sambata se plateste cel mai mult. Urmeaza cele de duminica si cele care au loc, din diverse motive, in timpul saptamanii.

Gradul de apropiere. Am ajuns la un criteriu mai subiectiv, dar la fel de important. Rudele apropiate sunt cele care „cotizeaza" cel mai mult la nunta. Fratii si surorile, parintii, bunicii si nasii sunt categoriile care ar trebui sa binecuvanteze mirii cu vizibil mai multa generozitate decat un nuntas de rand. Urmeaza prietenii apropiati, rudele indepartate, cunonsintele sau cei care participa la nunta doar din obligatie, care pot achita fara probleme minimul necesar.

Venitul. Din nou, nu esti obligat sa tii cont de venit, dar acesta va conta. Nu inseamna ca principiul e doar impotriva ta: in cazul in care nu stai prea bine cu banii, mirii vor fi intelegatori si cu siguranta nu iti vor purta pica pentru ca darul tau s-a situat sub media nuntii. Te vor pe tine la ceremonie, pana la urma, nu portofelul tau.

De ce sa nu tii cont atunci cand stabilesti cat dai la o nunta

Exista si tot felul de criterii care ar trebui sa fie inadecvate atunci cand este vorba despre o nunta.

miri

Cheltuielile pe haine/pantofi/accesorii/machiaj si coafura. Nu e vina miresei ca tu insisti sa defilezi la nunta sa intr-o rochie de designer sau ca stilista ta cere sume colosale. Nu e deloc politicos sa scazi aceste cheltuieli din bugetul pentru nunta. Pana la urma, ele raman alegerea ta si tin exlusiv de propria cochetarie.

Cat de bine te-ai simtit. Sunt multi nuntasi care considera ca o nunta la care nu s-a dansat nu merita sa primeasca un dar consistent. Tine insa cont ca, cel mai probabil, nu e vina mirilor ca nuntasii au fost fara chef. De aceeasi intelegere ar trebui sa dai dovada daca formatia a cantat prost, daca servirea a fost dezastruoasa sau daca nu ti-a placut gustul sarmalelor. Mirii nu ar trebui penalizati pentru astfel de aspecte. De partea cealalta, daca doresti sa rasplatesti o nunta la care te-ai distrat mai bine ca niciodata, poti sa o faci cu draga inima.

Darul pe care l-ai primit tu. Astfel de calcule meschine nu ar trebui sa apara in 2019. Daca esti casatorita si decisa sa oferi aceeasi suma pe care ai primit-o, fara sa tii cont daca nunta la care participi e mai fastuoasa, nu vei primi un punctaj prea bun la bune maniere. Ce ai putea, eventual, lua in calcul? Poti taxa o impolitete sau un comportament sfidator (de exemplu, refuzul actualilor miri de a plati macar meniul la nunta ta). Insa tine cont de faptul ca cel care da dovada ca poate ierta si uita va avea intotdeauna de castigat.

La cat ajunge darul de nunta in 2019

Cu atatea variabile de luat in calcul, e greu sa iti recomandam o suma exacta. Cu toate acestea, exista si niste intervale banesti in care te poti situa. Pentru invitatii generali (cei care nu sunt rude sau prieteni foarte apropiati), darul se situeaza in general intre 600-1600 de lei de persoan. Daca mirii fac parte din cercul tau de intimi, poti porni linistita de la 1500 lei in sus.
Fireste, conteaza si factorii de mai sus, care pot urca sau cobori aceste sume.

Suntem convinse ca numai impreuna putem ajunge la cel mai bun rezultat, asa ca abia asteptam sa aflam tu cat vei da la o nunta in 2019. Impartaseste cu noi decizia ta pentru a ajuta si alte femei care au cazut in capcana indoielii.

 

Newsletter