Ce trebuie sa cumpere nasii
Pentru a evita orice discutie, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa ii intrebi pe viitorii fini ce asteptari au de la voi. Stabiliti impreuna ce ar trebui sa cumparati si lasa doar cadourile pentru ei sa fie surpriza.
Potrivit traditiei, nasii ar trebui sa achite urmatoarele:
- Taxa pentru slujba religioasa, atat in ziua cununiei, cand si in ziua in care proaspetii insuratei sunt scosi la biserica.
- Buchetul mieresei si al nasei, dar si lumanarile;
- Daca mireasa vrea sa respecte toate traditiile, atunci nasa va trebui sa cumpere voalul, tiara, baticul, turta miresei, dar si oglinda. Daca nu va avea voal si nu vrea sa tine cont de obiceiuri, atunci nasii pot taia aceasta cheltuiala de pe lista.
- Daca se fura mireasa, nasul trebuie sa negocieze rascumpararea miresei si trebuie sa plateasca pretul cerut de rapitori.
Alte indatoriri pe care le au nasii la nunta
Dincolo de cheltuielile pe care trebuie sa le achite nasii, exista si alte responsabilitati ale acestora. Astfel, nasa trebuie sa o ajute pe mireasa sa isi aleaga rochia si accesoriile, bineinteles, daca aceasta doreste. In ziua nuntii, o va ajuta sa se pregateasca, iar la iesirea din casa ii va rupe turta deasupra capului.
Si nasul va trebui sa il ajute pe mire sa se pregateasca pentru ziua cea mare, dar si in momentul in care imbraca costumul de mire. Nasii si mierele vor pleca impreuna spre casa miresei, pentru a o lua de acolo si a merge impreuna spre cununia religioasa si civila.
Prima care va intra in biserica va fi nasa, insotita de mire, urmati de mireasa, la bratul tatalui sau al nasului. In timpul slujbei, nasii vor tine lumanarile, il vor ajuta pe preot sa le puna verighetele mirilor si le vor lua cununiile de pe cap.
Nasa si nasul vor iesi impreuna din biserica, in spatele mirilor.
La restaurant, nasii trebuie sa le fie alaturi mirilor, atunci cand ii intampina pe invitati. De asemenea, nasii pot oferi, pe langa darul de nunta, mai multe cadouri care sa ii ajute pe cei doi miri sa inceapa o viata noua impreuna.
La finalul nuntii, nasa va inlocui voalul miresei cu o basma si va pune voalul pe capul fetei care va prinde buchetul.
Mesaje de nunta pentru nasi
- Vreau sa va multumim pentru angajamentul pe care vi l-ati luat fata de familia noastra. Suntem fericiti sa stim ca avem sprijinul si dragostea voastra in aceasta noua calatorie.
- Va suntem recunoscatori ca ati acceptat sa aveti acest rol important in viata noastra. Suntem norocosi sa primim toata dragostea pe care ati ales sa ne-o oferiti.
- V-am ales cu mintea si cu sufletul si suntem extrem de fericiti ca ati acceptat sa ne fiti alaturi in aceasta noua etapa a vietii noastre.
- Sunteti familia pe care am ales-o si va multumim ca ati acceptat sa ne fiti alaturi. Cu respect, finii!
- Speram sa ne fiti alaturi atat in momentele frumoase, cat si in momentele grele. Cu drag, finii!
Există variații regionale în ceea ce sunt așteptați nașii să cumpere sau să contribuie la nunți în diferite părți ale României sau în alte țări?
Variațiile regionale în așteptările față de nași pot fi semnificative, reflectând tradițiile culturale specifice fiecărei zone. În unele regiuni, nașii pot fi așteptați să contribuie mai mult la aspectele spirituale sau ceremoniale ale nunții, în timp ce în altele, accentul poate fi pus pe suportul financiar sau logistic.
Cum a evoluat rolul și așteptările de la nași la nunți de-a lungul timpului și care sunt tendințele moderne care afectează contribuțiile lor?
Rolul nașilor la nunți a evoluat în concordanță cu schimbările sociale și culturale, devenind mai flexibil și adaptabil la nevoile și dorințele cuplurilor. Tradițiile moderne pot include, de exemplu, participarea activă a nașilor în planificarea nunții sau în alte evenimente prenupțiale, reflectând o abordare mai personalizată și intimă.
Ce sfaturi pot fi oferite nașilor care dispun de un buget limitat, dar doresc să-și îndeplinească rolurile tradiționale și să facă contribuții semnificative la nuntă?
Pentru nașii cu buget limitat, este important să se concentreze pe semnificația gesturilor lor, nu neapărat pe valoarea materială. Oferirea timpului, a expertizei sau a suportului emoțional poate avea o valoare inestimabilă pentru cuplul căsătorit. Nașii pot, de asemenea, să opteze pentru cadouri simbolice sau să contribuie la aspectele mai puțin costisitoare ale nunții, evidențiind astfel importanța relației și a suportului lor.