PANTOFII. Cum ii alegi, asa ii ai. Ca sa te decizi pentu cei mai potriviti, probeaza-i intotdeauna cu rochia de mireasa pe tine, inainte sa dai banii pe ei. Sau trebuie sa fi probat tu rochia destul de des pana atunci, cat sa iti fie foarte clar cum vei arata cu pantofii si cu ea. Daca rochia este lunga, sa verifici ca nu o agati cu un toc prea subtire si ca nu calci pe ea. Sau ca nu o agati cu strasurile sau cu detaliile de pe pantofi.
Si mai ales, trebuie sa fie comozi! Eu mi-am luat la mine o pereche eleganta, dar foarte lejera, cu un toc micut, ca sa ii schimb la restaurant, sa ma pot zbantui in voie. Este esential sa ai tu libertate de miscare. Daca iti simti picioarele grele sau in dureri, iti afecteaza toata starea. Prima pereche de pantofi erau mai grei si destul de inalti, asa ca nu mergeau toata noaptea... Bine, eu mi-am luat si crema de castane pentru relaxarea picioarelor la mine! Da, si m-am dat o data! Ca sa inlatur oboseala din picioare! Face o diferenta foarte mare, daca iti simti picioarele confortabil, la propria nunta... (Violeta, 26 de ani)
Tot PANTOFII. Sa acorzi mare importanta pantofilor, adica eu una aici am fost atenta. Dupa o zi de stat la birou pe tocuri - deci numai stat! - stiam cat conteaza senzatia de greutate si de disconfort din picioare. Si nu vroiam sa ajung sa ma descalt pe sub masa, la propria nunta! Asa ca i-am cumparat din timp si asa te sfatuiesc si pe tine, sa ai vreme sa ii domesticesti, cum s-ar spune. I-am purtat prin casa in fiecare seara, timp de o saptamana jumate!
De doua ori am si iesit cu ei! Ce-i drept, cu mare grija, cu masina si am aterizat direct in restaurant, dar mi-a prins bine, mai ales ca erau destul de sofisticati. Asigura-te ca pantofii de mireasa nu te bat, ca se obisnuieste piciorul cu ei. Eu am si dansat prin casa cu ei! N-am vrut sa fac din nunta mea un experiment... am zis sa il fac inainte. (Monica, 29 de ani)
ALIMENTATIA. Ai grija ce mananci! Eu aveam experienta a doua prietene, care s-au balonat in ziua nuntii, de la emotii. Adica de la emotii, combinat cu mancat in graba si inghitit aer. Una a mancat doar doua mere in ziua aia, ca sa bage ceva in stomac, light si repede. Si a patit-o, desi n-avea probleme cu cruditatile. Deci eu nu m-am riscat. Am mancat in seara dinainte, putin peste si iaurt si in dimineata nuntii, un pahar cu suc de morcovi si telina facut la storcator (de iubitul meu) si cativa biscuiti de ovaz.
Asa ca eu cred ca alimentatia conteaza mult, pentru cum te simti in ziua aia. Bea multa apa! Dar guri mici, si daca poti, cu lamaie stoarsa in ea, ca sa nu te balonezi si sa iti taie foamea de-a lungul zilei, si nici sa nu te doara capul. Ai grija si sa mananci pana in ziua nuntii, adica nu uita sa te hranesti, ca sa nu te apuce raul chiar in ziua cea mare, de la emotii. Ca stii legile lui Murphy... (Gloria, 25 ani)
MUZICA. Muzica bine aleasa, muzica buna, face toti banii. Daca invitatii tai se simt antrenati si muzica este ritmata, de calitate, atunci toata atmosfera este mai vesela. Am fost la cateva nunti si am hotarat, dinainte, ca la a mea luam DJ. Poti sa dai o gramada de bani pe o formatie sa iti cante cateva ceasuri, sau platesti mai putin pe un DJ la nunta, care va tine in priza toata noaptea. Unul bun, de incredere, sa ruleze piesele si dupa un scenariu, si dupa simtul lui si in functie de moment. Trebuie sa aiba un simt melodic, sa fie empatic, serios, trebuie sa il cauti bine inainte! Adica, dupa masa, sa puna ceva mai antrenant, sa imi ridice invitatii de la masa! Dar apoi sa mi-i linisteasca, sa poata trece inapoi la desert, ca altfel... mi se topea inghetata!
Cu o muzica buna, ai fete zambitoare, stare generala de spirit ok, pozele de nunta ies mai bine... Serios, muzica face toti banii, ca doar ea poate sa puna sangele in miscare, la cateva zeci de oameni, in acelasi timp. Si daca trec patru pe ringul de dans, dupa aia trec si restul, daca muzica le "spune ceva". (Aura, 35 de ani)
DANSUL. Este ca si muzica, aduce viata in om, dar pentru asta am experimentat la nunta mea ca trebuie sa dati voi tonul. Deci cuplul de miri - voi dati tonul! Daca voi dansati cu foc si, imediat dupa aceea, DJ-ul stie sa dea play la ceva antrenant, se pornesc si invitatii. Eventual ii mai luati voi, dansati cu ei putin, sa ii ridicati de pe scaune si pe cei mai timizi. Dar la fel, muzica sa fie data tare, in prima parte, ca sa puna sangele in miscare si sa dezinhibe. Pe urma o coborati la un nivel mai potrivit, dupa ce se dezmortesc invitatii. (Aura, 35 de ani)
ORGANIZAREA. Cel mai important mi se pare cum am organizat nunta, adica faptul ca am distribuit sarcinile foarte bine. Sotul meu s-a ocupat de toata partea de video-foto si sa gaseasca formatia, mama m-a ajutat cu marturiile de nunta, are un simt estetic si o meticulozitate... Sora mea mi-a cautat variante de rochii de mireasa, pantofi si outfituri si practic mi le trimitea zilnic la serivicu pe mail, parca primeam un newsletter!
M-a ajutat mai mult decat as fi crezut - pana la urma, am mers de am probat cateva si de acolo mi-am ales, din ce mi-a propus ea. Pe soacra-mea am invitat-o sa ne ajute cu cel mic, de 3 ani, ca se tot oferea. Noi suntem un caz norocos, suntem si destul de uniti, de armoniosi, imi dau seama ca nu au toate cuplurile astfel de rude. Dar cred ca a contat mult organizarea nuntii, adica distribuirea asta a sarcinilor, nu sa le fac eu pe toate. Chiar daca asa imi vine, ca sa fie in controlul meu. Nu, mai bine le deleg - si asa am si timp si iese si bine. (Mara, 32 de ani)
FLORILE. Aranjamentele florale de pe mese. Noi am avut printre invitatii la nunta doua cupluri in care unul din ei era alergic la flori. Si bine, noi am stiut asta, dar daca nu am fi stiut? Asa mi-am dat seama ce important este sa intrebi inainte si sa alegi cu grija florile de pe mese, ca le stau drept in nas. Noi am renuntat, am ales niste lumanari neparfumate, foarte dragute. Elegante, violacee, in ton cu decorul.
Dar mi-ar fi placut flori, altfel. Am fost la cateva nunti unde invitatii chiar au laudat aranjamentele florale de pe mese. Am observat ca le influenteaza repede starea de spirit, ca le stau acolo in suflet, dau cu ochii de ele indeaproape, mananca langa ele. Trebuie sa se asorteze cu specificul localului si culorile nuntii, dar sa fie in nuante vesele, relaxante, adica de exemplu sa aiba doar un fir de rosu, pentru ca rosul irita usor. In rest roz, portocaliu pal, bej, verde, lila... Si apoi, sa fie mici, elegante, sa nu blocheze conversatia, sa se poata privi invitatii peste flori, sa se vada unii pe altii. (Violeta, 26 de ani)
SPATIUL. Adica sa ai destul spatiu pentru dans si invitatii sa aiba inca aer si spatiu intim, daca se aduna toti sa danseze. Sa fie spatios localul, sa nu fie inghesuit. Si la mese, la fel, sa fie aerisita distributia scaunelor. Gandeste-te ca vei avea multi oameni care nu se cunosc intre ei sau care nu sunt obisnuiti unii cu altii. Au nevoie sa "respire" putin, sa aiba distanta. Fara sa se simta aiurea, transpirati sau ca le sufla cineva in ceafa. Ii menajezi, cand le asiguri spatiul personal, zic eu. Eu asa ma simt la nunti si la nunta mea m-am asigurat de asta! (Mihaela, 30 de ani)
CONCEDIUL. La nunta mea... concediul meu a facut diferenta! Ma cunosc, stiu cum sunt cand sunt stresata, emotionata... surescitata. La cate am avut de rezolvat - urgente, meniu schimbat, invitati care au contramandat in ultima clipa, raceala mea pe fond de imunitate scazuta - daca eu nu imi luam liber cateva zile inainte, cred ca cedam. Plus ca era o perioada incarcata si la munca. Asa ca n-as mai fi simtit ca ma marit... saream direct de la stresul de la birou, in mijlocul petrecerii mele de nunta. De parca as fi fost invitata, nu mireasa! (Gloria, 25 de ani)
ZAMBESTE. Atat. Asta e ultima porunca si... cea mai importanta! Razi, bucura-te, chiar daca te ingrijorezi, chiar daca esti cu nervii intinsi, chiar daca apar lucruri imprevizibile! Te mariti, doar azi te mariti! Daca tu nu te bucuri... ce sa mai astepti de la ceilalti? Plus ca vrei sa ai fotografii de nunta luminoase, nu? (Monica, 29 de ani)