Acesta este primul dans si cel mai important. El va deschide receptia si, de obicei, se alege chiar un vals clasic cu care tinerii miri isi vor incepe viata impreuna. Valsul mirilor simbolizeaza uniunea fericitului cuplu si intelegerea ce se asterne intre cei doi, iar pasii de dans si felul gratios in care cuplul se misca pe linia melodiei reprezinta promisiunea vietii care ii asteapta: o viata plina de cantec si de fericire. Avand in vedere faptul ca dansul trebuie sa se potriveasca perfect cu personalitatea cuplului vostru, puteti alege absolut orice tip de muzica pentru valsul vostru: de la un dans de muzica populara sau unul latino, pana la un dans modern, pe ritmul muzicii pop, rock sau alternativa.
Iar daca sunteti cu adevarat
noncoformisti si dansurile precum merengue, salsa, cha-cha sau reggaeton
nu va incanta, puteti apela la un mix de melodii cu care sa va
incantati invitatii si sa ii surprindeti. In cultura americana, acesta
se numeste "evolution of dance" si consta, de obicei, intr-un mix care
trece de la o melodie lenta, pentru inceput, pana la rock'n'roll si
hip-hop. Pana la urma, nu atat dansul pe care il alegeti este atat de important, cat faptul ca voi trebuie sa va simtiti cat mai bine si sa aratati asta, asa ca simtiti-va liberi sa dansati pe ce va pofteste inima si va tin picioarele. |
Brasoveanca, un dans pentru cupluri, isi are originea in Ardeal. Este un dans lent la inceput, iar pe parcurs, ritmul se accelereaza. Acesta presupune formarea unui sir de cupluri, in care partenerii stau foarte aproape unul de celalalt si se danseaza, de obicei, facand doi pasi inainte, apoi doi inapoi, dupa care barbatul si femeia schimba locul. Brasoveanca este un dans traditional romanesc, la care cel mai bine o sa danseze, probabil, parintii vostri sau cuplurile mai mature. Daca vreti sa-l invatati si voi, cereti ajutorul cuiva, inainte de nunta, deoarece nu este atat de usor incat sa-l invatati direct pe ringul de dans. Cel putin nu fara cateva incidente si picioare calcate de tocuri ascutite.
Traditionala hora este deja un dans simbol al romanilor. Pentru ca nu exista nunta de la care hora sa lipseasca, noi va sfatuim sa nu uitati de ea in ziua cea mare. Aproape toti invitatii vor veni bucurosi pe ringul de dans sa incinga o hora cu mirii si sa se bucure alaturi de ei. Coregrafia este cu adevarat simpla, ea presupunand doar ca dansatorii sa se prinda de maini, sa formeze un cerc si sa inainteze spre centrul horei, iar apoi sa revina la pozitia initiala. Probabil ca vreun invitat mai pasionat sau chiar vreo invitata o sa va si incante cu cate un chiuit pur romanesc, specific pentru hore. Iar voua nu va ramane decat sa va lasati purtati de val sau de... hora si sa va simtiti bine.
O alta traditie romaneasca presupune ca la un moment dat, mai spre sfarsitul nuntii, sa se danseze hora miresei. Mai exact, ea se danseaza dupa ce se da jos voalul miresei si i se pune unei alte femei nemaritate. Hora miresei presupune aceleasi miscari ca si o hora clasica, insa la care participa doar femeile, mireasa aflandu-se in centrul ei si luand, rand pe rand, fiecare femeie din hora pentru a dansa cu ea.
Acest dans este unul relativ modern si nou pentru nuntile din Romania, el fiind adoptat acum cativa ani. Dansul pinguinului este de fapt o versiune a unui dans finlandez din secolulul XIX, numit jenka. Au fost exportate, insa, diferite variante ale acestui dans de petrecere si in tarile nordice, in Grecia sau in Statele Unite. Coregrafia acestui dans este una destul de usoara si amuzanta, ea putand fi invatata chiar si direct pe ringul de dans. In principiu, presupune ca invitatii sa stea in sir unul in spatele celuilat. Tinandu-se cu mainile de mijlocul celui din fata si sa duca piciorul stand de doua ori in partea stanga, apoi pe cel drept in partea dreapta, sa sara o data inainte, o data inapoi, iar apoi de trei ori inainte si tot asa, de la capat, pret de cateva minute bune. Chiar daca este modern, "Pinguinul" este un dans foarte popular la orice fel de nunti si cat se poate de energic si de antrenant, asa ca, probabil, nu trebuie sa uitati de el cand va faceti playlistul de nunta.
Chiar daca nu este deloc o traditie romaneasca, ci una imprumutata, El Meneaito a devenit un dans nelipsit in randul nuntilor de la romani. Coregrafia simpla ce presupune sincronul unui lung sir de oameni care se invart si bat din palme, timp de cateva minute bune, ridica aproape si ultimul invitat de la orice nunta si ii face pe toti sa danseze pana la epuizare, cu zambetul pe buze. Indiferent daca intentionati sa dansati si voi acest dans energix sau nu, ar trebui sa il includeti in lista voastra, mai ales avand in vedere ca toti asteapta asta si ca, mai mult ca sigur, multi invitati ar fi dezamagiti daca nu ar avea ocazia sa-l danseze la nunta voastra.