Home Nunta Organizare nunta Evolutia mariajului. De la uniuni pentru bani la... casatorii din dragoste

Evolutia mariajului. De la uniuni pentru bani la... casatorii din dragoste

Evolutia mariajului. De la uniuni pentru bani la... casatorii din dragoste
Alexandra Irimiea
Marţi, 12.05.2009

 

   Poti concepe sa te casatoresti cu o persoana pe care n-o iubesti sau pe care n-ai vazut-o deloc pana la altar? Pana nu demult, mariajul era mai degraba o chestiune ce tinea de putere, bani si supravietuire, decat de sentimente. In perioada Iluminismului si in cea Victoriana, era mai multa pasiune intre amanti decat intre soti.

    Odinioara, iubirea era un motiv stupid pentru o casatorie. In zilele noastre, ne casatorim din dragoste si, primim in schimb, o rata in crestere a divortului.

 

   Evolutia mariajulului

   Antichitate - Renastere


    Iubirea nu facea parte din ideile de casatorie din aceste vremuri.    Puterea si banii au fost primordiale.
    Grecia Antica: Iubirea este un lucru barbatesc - in mariaj, mostenirea este mai importanta decat sentimentele.
    Secolul VI in Europa: Poligamie politica – dictatorul militar german Clothar, si-a luat patru neveste din morive politice, desi era botezat crestin.
    Secolul XII in Europa: Mariajul este bun de iubit... pe altcineva – casatoriile din clasa superioara erau de cele mai multe ori aranjate dinainte ca cei doi sa se cunoasca. Aristocratii considerau ca iubirea este incompatibila cu mariajul si ca ea poate inflori doar in adulter.
    Secolul XIV in Europa: Taxa pe casatorie – Nici persoanele din clasa de jos nu se puteau casatori cu cine doreau. In 1344, un lord a dat un decret ca tot personalul din conacul sau sa se casatoreasca, inlcusiv vaduvii. Insa combinarea lor era in functie de alegerile lui. Ca sa se casatoreasca cu persoana dorita, taranii trebuiau sa plateasca o taxa.
    Secolul XVI in Europa: Iubirea este o pacoste - Un om indragostit de sotia sa trebuie sa fie atat de plictisitor, nimeni altcineva nu-l putea iubi, considera eseistul francez Montaigne.

   1600 – Epoca Victoriana


    Este o afacere de familie: Cei casatoriti din dragoste incep sa castige teren, dar nu suficient.
    1690, S.U.A.: Iubirea pasionala intre soti este de neconceput - Preotii protestantiisi avertiseaza sotii sa nu exagereze cu iubirea dintre ei si sa nu-si puna porecle de afectiune pentru ca acest lucru stirbeste din autoritatea sotului.
    Secolul XVIII in Europa: Iubirea castiga teren - Cuplurile casatorite din dragoste au din ce in ce mai multa credibilitate. Societatile feminine considera mariajele lipsite de iubire ca fiind regretabile, insa banii sunt un criteriu mai important in alegerea partenerului.
    1840, Anglia: Apare in scena celebra rochie victoriana din dantela – Regina Victoria da startul la un trend intre mirese in ceea ce priveste rochia de gala – o rochie alba, din dantela in locul cele traditionale din bijuterii.
    Mijlocul secolului XIX, S.U.A.: Luna de miere pentru trei – Luna de miere ia locului celebrului "tur nuptial" (obicei de a vizita toate rudele care n-au putut veni la nunta, imediat dupa casatorie). Insa in aceasta luna de miere, unele mirese isi luau si cate o prietena cu ele.

   Secolul XX – Zilele noastre

    Veneram cuplul. Iubirea devine sigurul motiv pentru un mariaj.
1920, S.U.A.: Cum a inceput obiceiul de sambata seara – Moda intalnirilor ia avant: in restaurant, in masini, departe de ochii familiei bagacioase.   Cele mai multe culturi sunt permisive pentru sexul liber, insa criticii se tem ca mariajul se duce astfel de apa sambetei.
    1950, S.U.A.: Casatoria este obligatorie – Mariajul devine un concept universal. Un sondaj din 1957 arata ca patru din cinci persoane considera burlacia ca fiind bolnava, chiar imorala.
    1970, S.U.A.: Ai nevoie doar de dragoste? – Casatoria nu mai este obligatorie. Femeile independente castiga teren, la fel si rata divorturilor.
    Astazi: Mandrie de mireasa – Mariajul este exprimarea absoluta a dragostei. Tinerii prefera varianta concubinajului ca test pentru a fi siguri ca si-au gasit sufletul pereche. Desi sunt mai putine nunti, iluziile unei ceremonii perfecte sunt tot mai puternice.

Newsletter