Home Nunta Organizare nunta Filmul nuntii tale!

Filmul nuntii tale!

Filmul nuntii tale!
Louise Tanase
Luni, 21.06.2010

Sigur ca in zilele noastre amintirile de la nunta nu mai sunt stocate doar in fotografii, ci si pe film, in imagini vii, cu sunete si muzica multa. Filmul nuntii tale va fi o amintire mai vie decat 1000 de fotografii. Tot ce trebuie tu sa faci este sa te asiguri ca iti lasi viitoarele amintiri nepretuite pe mana unui profesionist.

Planificarea nuntii poate fi un adevarat cosmar, mai ales pentru miresele neobisnuite cu organizarea unui eveniment de asemenea proportii. Daca ai o lista cu lucruri de facut, probabil ca pe acolo pe undeva se afla si... filmul nuntii tale. Nu te ingrijora, caci acesta este unul dintre punctele usoare ale organizarii. Tot ce ai de facut, este sa gasesti un cameraman priceput.

  


Cameraman profesionist sau amator?


In primul rand, ideal ar fi sa angajezi un cameraman profesionist. Profesionistii au un echipament mai bun si o minte setata mai precis decat un amator. Un cameraman profesionist isi castiga existenta in acest fel, prin urmare are experienta si dedicatie. In plus, acesta are si interesul financiar sa faca o treaba cat mai buna, sa fiti multumiti si sa il recomandati si altora.

  

  


Unde gasesti un cameraman profesionist?


Primul loc unde trebuie sa cautati este... alta nunta. Intreaba-ti prietenii, cunostintele, colegii de serviciu, care au trecut deja prin acest eveniment, daca sunt multumiti de filmul nuntii lor. Daca da, roaga-i sa iti arate si tie filmul si, in cazul in care iti place, numarul de telefon al celui care a filmat. Cautarile pe internet, prin anunturile din ziare sau Pagini Aurii pot fi fructuoase. Sunt foarte multe oferte de gen, asa ca fii atenta la selectie.

  


Cum alegi un profesionist


Nu toti cei care dau anunturi sunt profesionisti. Intalneste-te cu ei, roaga-i sa iti arate un CV, mostre din ce au lucrat deja si echipamentul de filmare. Poti chiar sa ii rogi sa iti schiteze o propunere de filmare, adica un decupaj scris sau verbal a ceea ce va avea de filmat si cum intentioneaza sa filmeze (camera, unghiuri de filmare, detalii, iluminare). Ai grija la alegerea pe care o faci: nu poti lua mai multi cameramani si nu poti repeta evenimentul ca sa filmezi din nou.


Sfaturi


• Daca ai in familie sau printre prietenii apropiati un cameraman profesionist poti sa il rogi sa filmeze el nunta si acesta sa fie cadoul lui. In acest fel amandoi scapati de o cheltuiala: el scapa de grija cadoului pentru miri si tu tai de pe lista de cheltuieli cameramanul.
• O varianta alternativa la cameramanul profesionist (care poate fi ori greu de gasit, ori prea costisitor) este sa mergi la facultatile de film si sa rogi secretariatul sa iti faca legatura cu cativa dintre studentii de la imagine film (de preferat studenti in an terminal). Este adevarat ca un student are cunostinte tehnice, dar nu are experienta practica, insa in cateva discutii poti sa il faci sa inteleaga ce vrei, si el iti poate furniza serviciul dorit la un pret rezonabil.

  


Intrebari de pus cameramanului


Sunt cateva intrebari pe care trebuie sa i le pui cameramanului inainte de a-l angaja. Prin aceste intrebari vei putea sa iti dai seama cat de profesionist este, si, mai ales, daca ceea ce va filma si cum va filma el se coreleaza cu ceea ce iti doresti tu.
Cu cate camere va filma? O camera nu poate surprinde absolut toate aspectele unei nunti, de aceea este recomandat sa filmeze cu doua camere. Prin urmare, va avea un asistent - asigura-te ca plata asistentului este inclusa in pretul pe care ti-l cere, sau ca este problema lui.
Ce aparatura va folosi? Nu poate fi un cameraman profesionist daca vrea sa filmeze cu o camera Mini-dv, indiferent de marca acesteia. Variantele acceptate sunt camerele care inregistreaza pe suport Beta, Dvcam sau camerele HDR.
• Intreaba daca la sfarsit, pe langa montajul final, iti va da si materialul brut (tot materialul filmat, neprelucrat). Unii cameramani nu vor sa dea materialul brut si cer o plata suplimentara pentru fiecare copie in parte.
• Insista sa foloseasca trepiede. Oricat de profesionist ar fi, este foarte greu sa filmezi "din mana" si sa nu ai cadre miscate sau imagini tremurate.
• Insista pe momentele-cheie: camerele nu se opresc deloc in timpul ceremoniei religioase.
• Vorbeste cu cameramanul despre casete: capacitatea de stocare a casetelor trebuie sa depaseasca presupusa durata a nuntii ca numar de ore.


Sfaturi


• Asigura-te ca va folosi o caseta separata pentru elementele de tranzitie pe care le va folosi la editarea filmului nuntii tale. Toate aceste elemente de tranzitie (plan-detalii ale aranjamentelor florale, lumanarilor, bisericii, aranjamentelor de pe mese, verighete, fetite cu flori, cocarde, etc) trebuie filmate inaintea fiecarui moment important: inaintea ceremoniei religioase, inaintea sosirii invitatilor la petrecere. Folosirea altei casete pentru elementele de tranzitie va face mai usoara editarea, dar va fi utile si pentru schimbarile inestetice de incadratura.
• Niciodata casetele camerelor nu trebuie sa fie schimbate in acelasi timp. Aminteste-i cameramanului sa nu sincronizeze la minut cele doua camere de filmat.

  


Editarea filmului nuntii tale


Un profesionist nu iti va da niciodata materialul fara coperti (o grafica speciala care marcheaza inceputul si sfarsitul nuntii), fara o ilustratie muzicala (pentru momentele in care sunetul real nu este chiar cea mai fericita amintire) si fara un montaj elementar. Daca a filmat nunta frumos si a surprins toate momentele importante, filmul nuntii tale va fi superb. Este bine sa discutati insa inainte cateva aspecte:
Ilustratia muzicala - spune-i preferintele voastre, eventual da-i o lista cu melodiile voastre preferate (cel mai bine este sa fie melodii care sunt incluse si in playlist-ul nuntii).
Trecerile intre cadre - multi editori au tendinta de a folosi diferite efecte pentru trecerile de la un cadru la altul. Cata vreme se limiteaza la unul sau doua, este bine. Cel mai frumos se vad insa, taieturile simple sau fade-in/fade-out. Discuta acest lucru inainte de editare.
• Intre momentele importante, unde se poate observa o schimbare evidenta (de locatie, lumina, personaje, etc.) se pot inserta elementele de tranzitie despre care am vorbit mai devreme.
• Intreaba de cat timp are nevoie pentru editare si cand iti va da filmul. In general este nevoie de 30-40 de ore. Aceasta durata include descarcarea materialului in calculatorul de montaj, crearea titlurilor, editarea filmului, adaugarea efectelor si coloanei sonore. Asigura-te ca stii costurile pe toata lucrarea, indiferent de numarul orelor de montaj sau de nevoia lui de a angaja pe altcineva pentru editare.

 

Newsletter