Home Nunta Organizare nunta Ghidul bauturilor pentru nunta

Ghidul bauturilor pentru nunta

Ghidul bauturilor pentru nunta
Louise Tanase
Duminică, 13.02.2011

Nunta de vis presupune multe luni de planificare minutioasa, alegeri mai greu sau mai usor de facut, calcule, stres si emotii. Pe langa alegerea bisericii si a locatiei receptiei de nunta, a meniului si formatiei sau dj-ului, mirii mai au o alegere importanta de facut: bauturile care vor fi servite la nunta.

Fara sa incurajam consumul de bauturi alcoolice, trebuie sa recunoastem ca nu exista nunta la care sa nu se serveasca bauturi alcoolice. Alegerea tipului de bauturi alcoolice servite si decizia asupra cantitatii de bauturi achizitionata pot influenta reusita petrecerii voastre de nunta.

Ce bauturi servim la nunta?

Bauturi in pahare

 

Desi fiecare are gusturile sale indiscutabile cu privire la bauturile alcoolice, sunt totusi cateva repere pe care le poti urmari. In general, indiferent de meniul ales, la nunta trebuie sa ai urmatoarele bauturi:
bauturi spirtoase pentru aperitiv, gen whisky, scotch, vodka, campari, vermut sau lichior (pentru doamne);
vinuri albe sau/si rosii;
sampanie;
bauturi racoritoare: cu si fara acid;
apa minerala: plata si carbogazoasa.

Bauturile si mancarea

Barman in bar

 

Chiar daca personalul restaurantului/locatiei unde vei avea petrecerea de nunta iti va face anumite recomandari in privinta bauturilor care se pot asocia fericit cu fiecare fel de mancare aflat in meniu, iata cateva recomandari pentru cei mai putin priceputi la acest capitol.

La aperitiv se servesc bauturile spirtoase, nu dulci: whisky, vodka, vermuth, campari, gin, rom. La preparatele din peste sau branzeturi se serveste un vin alb, sec. Preparatele din carne alba (porc, pasare) se combina foarte bine cu vinurile rosii slabe. La preparatele din carne rosie (vita, vanat, oaie) se servesc vinuri rosii consistente, mai tari.
Temperatura de servire a bauturilor alcoolice difera, astfel:

Miri band sampanie pe malul marii

 

• bauturile spirtoase pentru aperitiv se servesc reci, la circa 8-10°C;
• vinurile albe seci, demiseci, dulci si demidulci, precum si cele roze, usoare, se servesc la aproximativ 8-10°C;
• vinurile rosii, usoare se servesc la aproximativ 12-15°C;
• vinurile rosii intense, pline, se servesc la o temperatura de 15-18°C;
• berea, sampania, ginul si vermutul se servesc foarte reci;
• cognacul si celelalte bauturi obtinute prin distilarea vinului se servesc la 18°C.

Ce cantitate de bauturi alcoolice achizitionezi?

Sticla de whisky si pahare

 

Cantitatea de alcool consumata la o nunta variaza in limite destul de largi. In functie de alegerea pe care ai facut-o atunci cand ai stabilit meniul pentru nunta (cu sau fara bauturi alcoolice incluse, cu limita sau consum nelimitat) poti sa achizitionezi tu din alta parte bauturile alcoolice sau sa stabilesti in locatia unde va avea loc petrecerea de nunta cantitatea de alcool care doresti sa fie servita la petrecere (in limitele unui buget, desigur).

Un calcul exact nu poate fi facut, asa ca mai bine achizitionezi o cantitate mai mare decat sa ai surpriza ca ramai fara bauturi la mijlocul petrecerii. In general, avand in vedere ca invitatii (pe care presupunem ca ii cunosti) fac parte din generatii si medii diferite, ca unii nu beau deloc alcool sau ca majoritatea beau alcool in cantitati moderate, este intelept sa calculezi ca o persoana bea aproximativ un pahar de bautura alcoolica pe ora, sau, aproximativ, 5 pahare pe parcursul intregii seri.

In general, pentru o persoana adulta, este bine sa iei in calcul urmatoarele cantitati medii de bautura:
• 100-150 ml. bauturi spirtoase;
• ½ sticla vin alb/rosu;
• 1 l apa minerala;
• 1 l bautura racoritoare carbogazoasa;
• ½ l suc natural (pentru cocktailuri sau simplu);
• 1-2 cafele;
• 100 ml sampanie.

Cate pahare sunt in fiecare sticla?

Sticla de sampanie si pahare

 

Pentru a calcula cantitatea de bautura pe care o vei achizitiona (sau plati la sfarsit), trebuie sa stii ca, desi depinde si de dimensiunea paharelor, in general:
• o sticla de sampanie umple 6 pahare (sau opt, daca sunt tip flute ingust);
• o sticla de vin umple 5 pahare;
• o sticla de bautura spirtoasa contine 14 portii standard (50 ml.);
• sticla de apa sau bautura racoritoare (2 l) contine 10 pahare.

Nota: O naveta de vin contine 12 sticle, iar una de bere 24 de sticle sau doze. Un bax de apa sau sucuri contine 4 sau 6 sticle (a cate 2 litri).

Atentie: In cazul in care te gandesti sa faci economie cumparand bauturile alcoolice din alta parte, tine cont ca restaurantele percep o taxa "pe dop", adica o suma de bani pentru fiecare sticla neachiztionata din barul locatiei, desfacuta si servita in timpul nuntii.

Tu ti-ai facut lista de bauturi pentru nunta ta?

Newsletter