Aperitivele au rolul de a stimula apetitul, dar si sa amageasca foamea pentru o perioada scurta de timp. Si cum aperitivele sunt ca un preludiu pentru ospatul care urmeaza, este esential ca acestea sa intruneasca anumite calitati: sa fie gustoase, sa fie aspectuoase si sa excite papilele gustative, pregatindu-le pentru felurile principale. Iata 5 aperitive deosebite care pot fi incluse in orice tip de meniu. Nu te speria, nu va trebui sa gatesti tu aceste minunate gustari, ci trebuie doar sa stii ce sa ii ceri bucatarului care va pregati meniul nuntii voastre.
1. Corabioare cu legume
Un aperitiv foarte simplu, care ii va incanta mai ales pe vegetarieni.
Ingrediente: 400 gr. faina, 100 gr. untura, ½ lingurita sare, 500 gr. legume (morcovi, mazare, ardei gras, gogosari), 300 gr. maioneza, crema hrean, boia, suc de lamaie.
Mod de preparare: se framanta un aluat din faina, sare, untura si 6 linguri de apa, se lasa la frigider 30 de minute. Se incinge cuptorul la 190°C. Se intinde o foaie de aluat si se aseaza in forme mici de prajituri. Se inteapa cu furculita in mai multe locuri si se umple cu boabe de fasole pentru a pastra forma. Se coc timp de 15 minute, apoi se indeparteaza boabele. Se taie marunt legumele, se amesteca maioneza cu crema de hrean, sare, boia si suc de lamaie. Se aseaza in corabioare un strat de crema si unul de legume, apoi se decoreaza cu un "catarg" (fir) de ceapa verde.
2. Smochine cu foie gras
Un aperitiv deosebit, fin, foarte potrivit cu un meniu de nunta international.
Ingrediente: 12 smochine proaspete, 250 gr. pate ficat de gasca, 2 linguri vin rosu, 2 linguri nuci macinate, 24 jumatati miez nuca.
Mod de preparare: Se spala smochinele, se sterg si se taie jumatati; se taie putin din partea rotunjita, pentru ca jumatatile sa aiba stabilitate pe platou. Se amesteca pateul cu vinul si nucile pisate si se spriteaza pe jumatatile de smochine in forma de rozete. Se decoreaza fiecare smochina cu o jumatate de miez de nuca.
3. Briose cu carne
O varianta mai eleganta si vesela a banalelor chiftelute de carne.
Ingrediente: 300 gr. telina, o ceapa, 40 gr. unt cu verdeata, o chifla, 2 cartofi, 500 gr. carne tocata mixta, 2 oua, sare, boia, susan.
Mod de preparare: Se curata telina, se taie cuburi radacina si se toaca frunzele. Se toaca ceapa si se caleste impreuna cu telina in untul cu verdeata; dupa 3 minute se adauga frunzele tocate si se mai calesc putin. Se incinge cuptorul la 200°C. Se inmoaie chifla in apa fierbinte. Cartofii se rad si se framanta cu legumele calite, carnea tocata, chifla (stoarsa de apa), oua si condimente. Se fac 18 bilute din compozitie si se aseaza in suporturi de hartie pentru briose. Se presara cu susan si se coc la cuptor timp de 18 minute.
4. Mini-quiches
Un aperitiv foarte "deschis" transformarilor, care poate contine diverse umpluturi.
Ingrediente: 250 gr. aluat congelat, 250 gr. spanac,100 gr. branza de capra, 50 gr. sunca de Parma, 250 gr. sparanghel verde, 2 oua, 2 linguri smantana, usturoi, o lingura susan, sare, piper, nucsoara rasa.
Mod de preparare: Se toaca usturoiul. Se opareste, se stoarce si se taie spanacul, se inglobeaza usturoiul si susanul. Se taie cuburi branza si sunca. Se incinge cuptorul la 200°C. Se spala sparanghelul, se curata treimea inferioara; se taie in bucati de 2 cm. Se ung cu grasime formele de tarta, se intind foile de aluat, se taie cerculete si se intind in forme. In 12 forme se aseaza spanac si branza, in 12 forme se asaza sparanghel si sunca. Vor sta la cuptor cca 20 minute.
5. Bline cu caviar
Un aperitiv delicios, care va imbogati un meniu clasic, elegant.
Ingrediente: 250 gr. cartofi, 100 gr. faina, un galbenus, 30 gr. unt, 4 linguri smantana, 3 linguri iaurt, 150 gr. caviar, sos Worchester, suc de lamaie, sare, piper.
Mod de preparare: Se pregatesc blinele: se fierb cartofii, se paseaza si se lasa sa se raceasca. Se framanta un aluat din cartofi, galbenus, faina si sare. Se lasa la frigider o ora. Se face un baton de aluat si se taie felii in grosimi egale, care se prajesc in unt. Se lasa la scurs pe servete de hartie. Se amesteca smantana cu sosul Worchester, suc de lamaie, sare si piper. Se aseaza pe platou blinele; deasupra lor se intinde crema de iaurt si un varf de lingurita de caviar.
Nota:
Cantitatile recomandate pentru aperitivele de mai sus sunt calculate pentru un numar mic de persoane (6, in general). La prepararea acestora pentru meniul de nunta se vor multiplica in mod egal cantitatile, in functie de cate portii doriti sa obtineti. Faceti o proba inainte de a incepe sa gatiti pentru nunta, in cazul in care le preparati acasa.