Vremurile s-au schimbat. In prezent, lautarii pot fi inlocuiti cu o formatie pop, cu un cvartet sau un DJ. Karena iti prezinta opiniile pro si contra ale fiecarei variante, pentru ca voi sa fiti in cunostinta de cauza atunci cand veti alege cine, ce si cum va canta la nunta voastra. Indiferent despre care varianta va fi vorba, sunt cateva criterii generale pe care trebuie sa le iei in considerare: locul unde se desfasoara nunta, tema nuntii, tipologia invitatilor si, ultimul dar nu cel din urma, bugetul nuntii.
Spectacolul live este de neinlocuit atunci cand e vorba de o petrecere de nunta. Antrenul este asigurat din start prin insasi prezenta la fata locului a celor care canta. Dorinta de a dansa creste direct proportional cu atmosfera intretinuta de lautari. Una e sa ii vezi si auzi la doi pasi de tine pe interpreti, alta e sa fie muzica din difuzoare.
Angajarea unui taraf de lautari este potrivita pentru nuntile in care majoritatea invitatilor apreciaza si prefera muzica populara, romantele, dansurile populare. Posibilitatea de a face dedicatii muzicale este un aspect care place multora, mai ales la o nunta unde oamenii sunt mai relaxati si mai pusi pe chef. Cand iti canta chiar lautarul, la ureche, o romanta dedicata tie, parca viata e mai frumoasa. Mai ales pentru cei mai in varsta pentru care o petrecere este o bucurie din ce in ce mai rara...
Nu toate nuntile se preteaza muzicii lautaresti live. Localul poate este mai pretentios, mai elegant decat o presupune prezenta lautarilor acolo, la fel si tema nuntii. Tinerii si o buna parte dintre invitati pot prefera muzica si dansurile moderne si poate ca se cu siguranta se vor plictisi si, Doamne fereste!, vor pleca de la nunta nemultumiti, chiar mai devreme de incheierea ei.
Ar fi bine sa ai si un computer de rezerva, pe care sa fie un playlist cu muzica din toate genurile pentru a imbina perioadele lautaresti cu cele moderne sau clasice. Daca bugetul iti permite, angajeaza si o formatie pop (pe perioada limitata) pentru a oferi muzica dorita de cei care nu doresc muzica si dansuri populare. In ultimul timp multe trupe care canta la nunti s-au specializat pe mai multe genuri muzicale astfel ca sunt o solutie de a avea 2 in 1, muzica populara si moderna live!
Ca si in cazul tarafului, avantajele formatiei pop tin de spectacolul live care creeaza atmosfera si antren, plus posibilitatea interactiunii dintre invitati si muzicieni, cu tot ce aduce bun acest aspect. Este o alegere potrivita pentru o nunta cu invitati mai putin conservatori, de tip urban. Cele mai multe teme de nunta sunt potrivite muzicii oferite de o formatie pop.
Opinii contra:
Lipsesc momentele populare autentice, sustinute de cantereti profesionisti in genul lautaresc si cu costume autentice si ele.
Sugestii:Ar fi de succes pentru nunta voastra sa aveti pregatite pe un computer secvente cu cantece lautaresti, populare care sa raspunda asteptarilor invitatilor ce abia asteapta sa asculte sau sa joace o sarba ori hora. Cautati formatii pop care pot canta si muzica populara, desigur de calitate, nu improvizatii. Veti imbina stiluri si preferinte iar lumea va fi multumita si cu chef de distractie. |
Este o alegere foarte potrivita pentru o nunta cu tema superclasica sub toate aspectele: vestimentatie, aranjamente si decoratiuni, atitudine si stil. Un grup de patru instrumentisti profesionisti ai muzicii simfonice va fi pe placul invitatilor cu gusturi rafinate, care apreciaza stilurile de dans de societate clasice si prea putin spre deloc muzica moderna. Acustica unui cvartet de coarde creeaza o atmosfera de basm, in care va veti simti si voi o pereche princiara.
Opinii contra:
|
Prezenta unui DJ iti da siguranta ca veti avea (aproape) orice melodie si orice interpret doriti voi si invitatii vostri, ceea ce, pentru o formatie pop sau de lautari este o optiune limitata, oricat de profesionisti si entuziasti ar fi.
Acustica melodiilor este fidela originalului lor, nu deformat oarecum de interpretii formatiilor de muzica. Avem posibilitatea de a expune pe LCD-uri si imagini ale videoclipurilor cantecelor alese de voi. Dedicatii pot fi facute ca si in cazul spectacolelor live.
Opinii contra:Lipseste live-ul, interactiunea cu invitatii a celor care fac muzica si antrenul. Unii dintre nuntasi (posibil traditionalistii) se vor simti oarecum inafara petrecerii de nunta si se vor plictisi probabil, lipsindu-le prezenta instrumentistilor cu care sunt obisnuiti. |
Nu oricine are un computer si boxe se numeste a fi DJ. Cautati-i pe aceia care stiu sa fac atmosfera, care nu stau si tac in spatele aparaturii, care simt pulsul petrecerii, al stilurilor invitatilor, schimband muzica atunci cand lumea pare plicitisita sau marseaza pe acele genuri muzicale care prind la public.
Angajati un maestru de ceremonii. El va suplini lipsa interactiunii directe cu cei care fac programul artistic, va interveni in momentele cheie cu speech-uri si indemnuri pentru invitati, poate organiza chiar concursuri karaoke.
Opiniile contra si pro sunt importante pentru voi si, speram, la fel si sugestiile oferite de Karena, caci muzica la nunta e sarea si piperul. Nu uitati, cand alegeti, ascultati cu urechile voastre si vedeti cu ochii vostri formatiile sau DJ-ul caci cea mai buna alegere este a voastra!!!