Elementele de stil medieval pot fi incorporate cu succes in aproape orice nunta. Fie ca iti doresti o nunta care respecta cu acuratete perioada istorica in toate aspectele, fie ca adaugi doar cateva elemente sugestive, o nunta in stil medieval poate fi interesanta, eleganta si... de vis!
Rochia miresei
Rochiile in stil medieval sunt spectaculoase si orice mireasa, indiferent de silueta, se va simti in largul ei in aceste rochii. Nu uitati insa ca, in Evul Mediu, miresele nu se imbracau in alb, asa ca alegeti culori care vi se potrivesc (puteti opta pentru lila, verde, rosu bordeaux) si materiale grele (cum ar fi catifeaua plina, brocartul). In acea epoca nu se purtau inca voalurile pentru mirese, asa ca luati in consideratie ornamente pentru par potrivite lungimii si texturii parului vostru. Traditional, miresele purtau parul despletit si coronite de flori multicolore sau albe, dar si un fel de bentite aurii cu modele deosebite. Internetul va poate fi de folos in aceasta privinta, asa ca faceti cercetari din timp si luati o hotarare in privinta rochiei si accesoriilor cu aproximativ un an inainte de data nuntii.
Costumul mirelui
Costumul mirelui trebuie sa respecte si el tema nuntii, asa ca documentati-va foarte bine. Daca mirele nu va dori sa pastreze costumul ca amintire, il puteti inchiria de la o firma specializata sau chiar de la un teatru. Mirele sa nu uite de spada: nici un cavaler medieval nu ar iesi in public fara spada sa.
Costumele nuntasilor
Nunta in stil medieval se poate transforma usor in bal medieval, cu singura conditie ca si invitatii tai (nu toti, dar macar o parte) sa poarte costume medievale. In zilele noastre sunt multe firme care inchiriaza tot felul de costume, asa ca celor mai indrazneti sau pasionati de perioada medievala nu le va fi greu sa isi procure vestimentatia potrivita. Nasii, domnisoarele si cavalerii de onoare, dar si socrii, trebuie sa respecte tema nuntii prin vestimentatie.
Invitatii in stil medieval
Pentru invitatii poti folosi hartie pergament pe care sa o impaturesti in trei si sa o inchizi cu un sigiliu de ceara. Un plus de originalitate poate fi imprimarea textului cu fonturi caligrafice si incadrat de marginile invitatiei bogat ornamentate. O alta varianta deosebita este rularea invitatiei care va fi legata cu o panglica sigilata deasemenea cu ceara.
Ceremonia religioasa
Pentru ceremonia religioasa cauta o biserica sau o catedrala in stil medieval sau gotic. Poti alege sa te casatoresti religios si in alta locatie. Secretul sta in arhitectura si in elementele de decor ale salii: lemn inchis la culoare, vitralii, accente de piatra sau marmura.
Decoratiuni medievale
Locatia petrecerii de nunta trebuie sa respecte perioada pe care ai ales-o ca tema a nuntii tale. Poate fi un castel sau curtea unui castel, dar poate fi si un restaurant elegant care sa aiba cateva elemente decorative "medievale", cum ar fi pereti imbracati in lemn sau piatra aparenta, draperii bogate de catifea sau faclii de fier forjat. Poti impodobi sala cu steaguri heraldice atarnate de bucati de lemn ars si lacuit. Aceste steaguri pot infatisa simboluri gasite pe internet sau va puteti crea un blazon utilizand o grafica reprezentativa sau chiar initialele voastre.
Inchiriati sau confectionati pe comanda un candelabru masiv din lemn si fier forjat la care sa folositi lumanari imense. Folositi ca decor spice de grau sau crengi inflorite de pomi fructiferi pentru a simboliza fertilitatea si iedera sau flori albe (crini), pentru fidelitate si dragoste. Aceste elemente de decor pot fi incluse si in buchetul miresei.
Muzica si dansul
Angajati muzicieni care pot interpreta muzica medievala. Un plus de eleganta poate fi adaugat prin muzica interpretata la harpa, flaut sau chiar un cor. Daca vi se pare dificil sau prea costisitor sa angajati muzicieni, vorbiti din timp cu DJ-ul care se va ocupa de muzica nuntii voastre sa includa in playlist muzica medievala.
Verighete medievale
In Evul Mediu se obisnuia ca pe exterior sa aiba gravate cate un vers scurt dintr-o poezie de dragoste. "Tu, nimeni altul / alta" este una dintre cele mai raspandite inscriptii de acest fel.
Tortul miresei
In locul traditionalului tort supraetajat, pentru o nunta in stil medieval sunt recomandate mini-torturile, adica niste prajiturele glazurate in forma de tort, cate una pentru fiecare invitat. Si ele pot fi decorate original cu "blazonul" noii familii ori cu initialele acestora.
Meniul nuntii medievale
Ar fi frumos ca meniul sa respecte stilul nuntii, asa ca tine minte sa anunti bucatarii din timp. Poti si tu sa faci cercetari in acest sens si chiar sa le dai cateva idei celor care se vor ocupa de acest lucru. Baza insa va fi carnea (miel, purcel de lapte, vitel, iepure - la protap sa rotisor), branzeturi, fructe si multe placinte umplute cu carne, branza sau verdeturi. Aveti grija la bauturi: in Evul Mediu nu existau atatea variante ca astazi!
Sfaturi pentru nunta medievala
• Nu uitati sa aruncati orez, buchetul si jartiera. In acea perioada buchetul si jartiera se aruncau in scopul de a impiedica nuntasii mai veseli sa urmeze mirii in camera nuptiala, iar orezul (sau firmiturile de paine!) se aruncau pentru noroc si prosperitate.
• Anuntati din timp toti invitatii despre tema nuntii voastre si despre faptul ca ar fi de preferat sa fie costumati conform epocii medievale. Puteti chiar sa le faceti sugestii in legatura cu locurile de unde isi pot inchiria costume specifice.
• O nunta in stil medieval este mult mai frumoasa si mai "naturala" daca se face in aer liber, nu intr-un restaurant. In functie de anotimp, puteti folosi si un cort.
• Nunta in stil medieval poate avea si o tema mai clara, cum ar fi "Romeo si Julieta" sau "Lancelot si Guinevere". Fiind nunta voastra medievala, puteti alege ce indragostiti ai epocii doriti.