Home Nunta Organizare nunta Pe cine invitam la nunta?

Pe cine invitam la nunta?

Pe cine invitam la nunta?
Louise Tanase
Sâmbătă, 27.02.2010

Nu poti avea nunta fara nuntasi, prin urmare un capitol important in planificarea unei nunti il constituie alcatuirea listei de invitati. Desi pare un lucru simplu de facut, atunci cand va veti aseza la masa cu un carnetel si un pix in mana, veti observa ca nu mai pare atat de simplu. Ori nu stiti pe cine sa invitati, ori va temeti sa nu uitati pe cineva, ori terminati carnetelul si tot va mai vin in minte persoane care inca nu sunt pe lista.

Inainte de a incepe sa anuntati cunoscutii ca faceti nunta, ar trebui sa va puneti cateva intrebari si sa raspundeti sincer la ele. Trebuie sa fiti constienti ca nu puteti anunta pe cineva ca va casatoriti daca nu aveti de gand sa il invitati la nunta. Iar daca tot invitati pe oricine va iese in cale, puteti avea neplacuta surpriza ca nu mai stiti pe cine ati invitat sau nu, cine vine sau nu si ca nu va permiteti sa aveti atatia invitati. Nu uitati ca fiecare invitat costa: invitatiile, meniul, cazarea lor daca vin dn alte localitati, marturiile de nunta, cardurile de multumire pentru participare, etc.


Ce fel de nunta ne dorim?

Inainte de a va apuca de facut lista de invitati la nunta, viitorii miri ar trebui sa se intrebe ce fel de nunta isi doresc. Doresc o nunta restransa, la care sa aiba alaturi doar parintii si cateva rude sau doresc o nunta mare la care sa fie prezenti toti cunoscutii?


Ce buget avem?


Bugetul influenteaza si el lista de invitati. Daca avem un buget mic, atunci nu putem invita multa lume. Atunci cand invitati multe persoane la nunta trebuie sa va ganditi la capacitatea salii unde va avea loc receptia: o sala mai mare costa mai mult decat o sala mic. De asemenea, mai multi invitati inseamna mai multe mancare si bautura care pot da peste cap bugetul.


Cine plateste nunta?


Desi in zilele noastre mirii suporta cheltuielile de nunta, se poate ca si parintii sau nasii acestora sa aiba o contributie financiara importanta. In acest caz este corect sa ii intrebam si pe ei daca doresc sa invite anumite persoane la nunta. Nu este o idee buna sa le dam invitatii si ei sa le trimita pentru ca putem avea surpriza sa se suprapuna cu persoane pe care noi deja le-am invitat si numarul de invitati sa fie mai mic in realitate decat in lista.


Data nuntii


Atunci cand alcatuim lista invitatilor la nunta, deja cunoastem data la care va avea loc. Nu este cazul sa includem pe lista de invitati persoane care stim ca in acea perioada lipsesc din tara sau au un eveniment asemanator in familie la aceeasi data.


 

Si totusi, cum facem lista de invitati?


In primul rand, trebuie sa fiti foarte organizati atunci cand vine vorba de invitatii la nunta voastra. Lista trebuie sa porneasca in mod logic, de la familie si cele mai apropiate rude, sa continue cu cei mai buni prieteni si abia apoi cu cei fata de care aveti anumite obligatii, rude indepartate, colegi de serviciu, fosti colegi de scoala, vecini si alti cunoscuti.


Stabiliti numarul de invitati


Pentru a usura putin alcatuirea listei, ar trebui sa va stabiliti o limita minima si mai ales, o limita maxima a numarului invitatilor. In felul acesta va fi mai usor sa alegeti pe cine invitati si pe cine nu, in functie de cate locuri aveti.


Fara ce persoane nu ne imaginam nunta?


Lista de invitati trebuie sa inceapa in mod obligatoriu cu persoanele fara de care nu va puteti imagina nunta voastra. Acestea sunt probabil pentru toata lumea parintii, fratii, nasii si bunicii. Cei mai buni prieteni, cei care au fost alaturi de voi in momente grele sau foarte fericite, trebuie si ei sa fie trecuti in lista de prioritati.

Pe cine nu invitam la nunta?

Se poate ca printre cunostintele voastre sa existe si persoane pe care nu doriti sa le vedeti la nunta voastra. Acum este momentul sa discutati foarte sincer si sa stabiliti anumite reguli.

De exemplu, se poate ca unul dintre voi sa fi ramas in relatii amicale cu un fost iubit/a. Daca partenerul/a nu agreeaza ideea, ar fi bine ca "fostii/fostele" sa nu fie invitati la nunta.

Tot pe lista cu persoane care nu ar trebui sa fie invitate la nunta ar trebui sa adaugati partenerii noi de afaceri, sefii si persoanele pe care unul dintre voi nu ii cunoaste deloc sau nu ii agreeaza.

Unii miri nu doresc ca la nunta lor sa participe copiii, mai ales cei din segmentul de varsta la care nu pot fi civilizati, pot deranja ceilalti invitati sau pur si simplu copiii despre care stiu ca parintii nu ii pot controla.

Nu trebuie sa mai precizam ca animalele de companie nu pot participa la nunta, desi poate ar trebui sa anuntati acest lucru persoanelor despre care stiti ca sunt foarte atasati de acestea sau nu au cu cine ii lasa.


Reduceti lista


Se poate ca dupa ce ati terminat de facut lista de invitati sa constatati ca este prea lunga. Este neplacut, dar necesar sa incepeti sa taiati din lista anumite persoane, de exemplu:
• Persoanele pe care le invitati numai pentru ca voi sau parintii vostri ati fost la nunta lor.
• Prieteni sau colegi de scoala/facultate cu care nu ati pastrat legatura in ultimii ani.
• Persoane care s-au mutat sau sunt plecati la studii sau munca in strainatate.
• Colegi de serviciu cu care nu socializati in afara programului de lucru.
• Persoane care au probleme cu bautura.
• Vecini cu care nu aveti relatii foarte apropiate.


Sfaturi


• Trimiteti invitatiile cu cel putin 4-6 saptamani inainte de data nuntii.
• Rugati persoanele pe care le invitati sa confirme sau sa infirme participarea la nunta cat mai devreme posibil.
• Rugati persoanele fara parteneri stabili sa nu aduca prieteni sau cunostinte fara incuviintarea mirilor.

 

Newsletter