Atunci cand planifici un eveniment unic in viata ta cum este nunta, este
important sa alegi cu mare grija fiecare detaliu al acesteia, iar
uneori vei simti ca grijile te coplesesc de-a dreptul si ca nu vei sti
cum sa o scoti la capat. Ca sa depasesti orice teama legata de
planificarea pentru nunta, iti recomandam un desfasurator (in cazul de
fata il vom numi "calendar de nunta") cu tot ce trebuie sa ai in vedere
cu mai bine de 12 luni inainte de nunta. Dupa euforia pe care ai
simtit-o cand te-a cerut de sotie, nici nu ai realizat cat de repede a
trecut timpul, iar acum un ceas invizibil v-a dat startul pentru
planificarea nuntii.
|
|
Planificarea nuntii pas cu pas cere multa energie si concentrare, asa ca cel mai bine ar fi sa incepeti sa va ganditi la detalii cu cel putin un an inainte de fericitul eveniment. Asa ca ia-l de mana pe viitorul tau sot si ganditi-va impreuna la urmatoarele cinci intrebari inainte de a vizita restaurante, inainte de a alege biserica si inainte de a cauta formatii sau DJ. Aceste cinci intrebari va vor ajuta sa va pastrati mintea limpede si sa mentineti in miscare planificarea nuntii in timp ce viata voastra merge inainte.
1. Care este stilul tau de organizare? In general, te-ai descrie pe tine insati ca fiind o persoana organizata, care adora provocarile, sau te lamentezi cand vine vorba sa incerci sa nu pierzi din ochi foarte multe detalii esentiale? Doar tu cunosti raspunsul la aceasta intrebare si stii unde anume te incadrezi cel mai bine, asa ca ai grija ce decizie iei in ceea ce priveste stilul de organizare.
"De organizarea nuntii nu m-am ocupat singura, Daniel, sotul meu, m-a ajutat. Desi am dat importanta fiecarui detaliu nu a iesit totul perfect. Dar daca stau si ma gandesc bine, acum cred ca cel mai important lucru e sa te distrezi la nunta (bine ca am facut asta). O sa uiti ca pantofii te-au strans, ca preotul nu-ti mai stia numele in timpul ceremoniei, ca buchetul de mireasa n-a fost cel ales, ca n-a stiut coafeza sa-ti prinda voalul si ti-a picat pe drum, ca nuntasii s-au ratacit si nu gaseau locatia, ca ora 5 pentru o cununie civila si religioasa in aer liber, in toiul verii, nu e cea mai buna alegere, chiar daca altarul e la umbra sau ca am murit de cald in rochia de mireasa", ne-a povestit Marina Neagu, 25 de ani, care s-a casatorit in vara anului 2012.
2. Ai un program nebun de munca? Din cauza serviciului, lunile de dinaintea nuntii vor fi extrem de aglomerate, mai ales daca trebuie sa vizitati restaurante, sa alegeti biserica sau sa stabiliti onorariul fotografului. Foloseste un calendar sau un instrument de planificare online in care sa incluzi toate sarcinile legate de planificarea nuntii si - cel mai important - incearca sa te tii de acest calendar. Cel mai bine, poti folosi calendarul realizat de noi cu tot ce ai de facut in fiecare luna pana la nunta si urmeaza-l indeaproape.
3. Esti plecata foarte mult timp in calatorii? Daca stii sigur ca va trebui sa calatoresti frecvent in interes de serviciu in perioada in care trebuie sa te ocupi si de planificarea nuntii, asta inseamna ca vei fi departe de casa destul de des. Asa ca le poti cere furnizorilor tai sa grabeasca intalnirile cu tine si, atunci cand este posibil, sa faceti o conferinta prin telefon in loc sa va intalniti fata in fata. De asemenea, poti comunica si online atunci cand nu esti in oras.
4. Cum alegi? Daca esti genul de persoana care are dificultati in alegerea unui restaurant pentru nunta, o idee buna ar fi sa ai un prieten de incredere sau un alt membru al familiei langa tine, care va participa alaturi de tine si de viitorul tau sot la intalnirile mai importante. In acest fel, puteti impartasi preocuparile si poti afla opiniile lor pe loc.
"Cel mai usor a fost sa luam decizia de a ne casatori si sa alegem localul. Apoi a inceput
greul pentru ca realizezi cam in ce te-ai bagat. Cel mai greu mi-am gasit
rochia de mireasa. Pana acum este perfect tot ce am facut pentru ca am facut
asa cum mi-am dorit si le-am gandit... Sper ca intr-un final sa fie totul
aproape perfect pentru ca eu sunt greu de multumit oricum. M-au scos din
minti toate vanzatoarele de rochii care au incercat sa-mi
bage pe gat tot felul de rochii de mireasa. Din fericire, ajutorul il primesc de peste tot pentru ca
multi vin cu cate o idee si am de unde sa aleg in asa fel incat sa iasa
bine si sa nu regret nimic", ne-a marturisit Mari Neagu, 24 de ani, o viitoare mireasa din Videle, ce va pasi spre altar in luna iunie a acestui an.
5. Stii ceea ce vrei? Ai o viziune clara asupra nuntii voastre sau ai avea nevoie de putina ghidare din partea unei terte persoane? Daca nu stii inca ceea ce vrei legat de nunta, o sugestie ar fi angajarea unei agentii de planificare a nuntii care te va ajuta sa iti pui ideile in ordine si sa le aduci la viata.
"Un sfat pentru viitoarele mirese este acela de a se documenta inainte, de a se consulta cu cei apropiati si in special cu viitorul sot. Insa deciziile finale sa le ia doar impreuna cu viitorul sot, este nunta lor si trebuie sa fie fericiti pentru ca este intradevar un moment unic", ne-a marturisit Adina Ispas, 25 de ani, o viitoare mireasa din Bucuresti, care se va casatori religios in luna iulie 2013.
Calendarul planificarii nuntii te va ajuta sa parcurgi cu usurinta urmatoarele etape. Dupa ce ai raspuns la intrebarile de mai sus si stii sigur ce drum veti alege tu si sotul tau, este timpul sa stabiliti data nuntii (mare atentie, sa nu pice intr-o zi de post). Recomandarea noastra este ca data nuntii sa fie planificata cu aproximativ un an inainte de fericitul eveniment. Odata ce a fost stabilita data nuntii, o alta etapa din calendarul planificarii nuntii este alegerea locului unde vreti sa aiba loc petrecerea. Puteti incepe prin a face un tur al restaurantelor preferate. Cu cat vedeti mai multe, cu atat mai bine. Apoi alegeti cate o locatie pentru fiecare parte a nuntii (ceremonia religioasa si petrecerea).
|
Cand vine vorba de lacasul de cult in care va veti casatori religios, decizia poate fi luata uneori mai usor, insa in privinta restaurantelor, ar fi bine sa vedeti cat mai multe oferte inainte sa il alegeti pe cel care va place cel mai mult. Cel mai indicat ar fi sa mergeti la restaurantul si la biserica pe care le doriti si sa rezervati data pe care ati ales-o, cu un an inainte de nunta. Sa nu fiti luati prin surprindere de faptul ca reprezentantii restaurantelor si locatiilor pentru petreceri de nunta va vor cere sa achitati un avans in ziua rezervarii.
Tot acum este bine sa va fixati un buget alocat nuntii, sa stabiliti lista cu invitati, sa va decideti cine va vor fi nasi si sa le propuneti sa va cunune. In plus, este recomandat sa alegeti meniul de nunta si sa stabiliti detalii despre bautura, tort si aranjamente impreuna cu cei de la restaurant.
Febra legata de calendarul planificarii nuntii continua, iar tu trebuie
sa stii ce te mai asteapta pana la ziua cea mare. Cu 9 sau 10 luni
inainte de nunta, alegeti agentia care se ocupa de decor, daca
restaurantul nu include deja acest serviciu in pachetul pentru care ati
optat. De asemenea, incepeti sa cautati si sa alegeti persoanele care se
vor ocupa de muzica si divertisment - fie ca este vorba de o formatie
sau de un DJ, muzica este un element extrem de important pentru
petrecerea de nunta. Pentru unii dintre voi, alegerea bisericii preferate poate fi ceva mai usoara, comparativ cu alegerea restaurantului. Asa ca, cu 9-10 luni inainte de nunta, mergeti la biserica, vorbiti cu preotul si fixati o ora in ziua stabilita de voi ca fiind ziua nuntii. Tot in aceasta perioada ar fi de preferat sa incepeti sa cautati si sa va alegeti cameramanul si fotograful. |
|
Momentul mult asteptat se apropie cu pasi repezi. Nici nu iti dai seama
cat de repede a trecut timpul de cand ati inceput planificarea nuntii.
In aceasta perioada trebuie sa iti alegi, impreuna cu mama, sora,
cumnata, viitoarea nasa sau prietena cea mai buna, rochia de mireasa pe
care ai visat-o inca de cand erai copil. Vei incepe cautarile prin
diverse magazine, vei cerceta si pe internet, dar nu in ultimul rand te
vei duce la targurile de profil pentru a fi sigura ca vei face cea mai
buna alegere. |
|
|
Tot acum iti vei cumpara accesoriile (voal, evantai, poseta de mireasa, desuuri, bijuterii, bratari, cercei etc) si pantofii de mireasa, pe care le poti face si la comanda. In aceste luni, viitorul tau sot incepe cautarile pentru costumul ginerelui, impreuna cu o persoana de incredere, cum ar fi cel mai bun prieten. Astfel, mirele trebuie sa isi aleaga nu doar costumul, ci si accesoriile necesare, fie ca este vorba de butoni, lavaliera, papion, curea sau pantofi. |
Ai inceput sa te panichezi cand ai vazut ca a mai ramas jumatate de an pana la nunta. Calendarul planificarii nuntii se micsoreaza pe zi ce trece. Cu aproximativ 6 luni pana la nunta, trebuie sa alegeti culorile, modelul si modul de aranjare al decoratiunilor din restaurant. Tot acum alegeti si comandati invitatiile de nunta, marturiile si plicurile cu numele invitatilor ce se pun pe mese (in care acestia vor lasa, la final, darul). |
|
www.fabricadeaccesorii.ro |
Un alt sfat este ca in aceste luni sa va pregatiti documentele pentru casatorie, sa va asigurati ca toate sunt valabile, si sa va alegeti Oficiul Starii Civile unde vreti sa va casatoriti civil. Cel mai indicat ar fi ca acum sa va preschimbati actele expirate, pierdute sau furate. Mai apoi, alegeti verighetele si stabiliti ce fel de tinute veti purta la cununia civila. Dupa ce ati ascultat mai multe formatii si ati contactat numerosi DJ-i, puteti stabili in final cine se va ocupa de muzica pentru petrecerea de nunta. |
Nunta voastra se apropie cu pasi repezi si tot iti este teama ca vei omite un detaliu important. In continuare iti va fi de folos acest calendar de nunta. Cu 3 pana la 4 luni inainte de nunta, faceti rezervarea pentru luna de miere. Tot acum comandati cocardele (florile care se pun in piept invitatilor), alegeti aranjamentele florale, lumanarile de nunta si floraria care le va furniza. Foarte important este sa vorbiti acum cu persoanele pe care le veti alege sa fie domnisoare de onoare si cavaleri de onoare. |
Maison Dadoo |
www.robertojewellery.ro |
Este de preferat ca lista invitatilor sa fie deja stabilita. Acum veti alege si modelul invitatiilor de nunta si textul, iar apoi le veti comanda. Comandati cu 5-10 mai multe invitatii decat numarul invitatilor. Nu uitati sa mergeti la restaurantul unde va avea loc petrecerea si sa stabiliti decoratiunile si meniul. Daca nu ati cautat fotograful si cameramanul pentru nunta, acum este momentul sa il angajati. In aceasta perioada puteti sa comandati sau sa cumparati verighetele mult dorite. Ar fi de preferat ca acum viitoarea mireasa sa faca o proba de coafura si machiaj, dupa ce a angajat un hair-stylist si un make-up artist. |
Planificarea nuntii a intrat in linie dreapta. Marele eveniment este chiar dupa colt, iar tu mai ai o multime de lucruri de pus la punct. Acum este momentul sa trimiteti invitatiile de nunta (dupa ce ati finalizat lista invitatilor), sa cumparati accesoriile marunte care sunt atat de necesare (cosuletele pentru flori, pernuta pentru verighete, casuta pentru plicurile in care se afla darul de nunta). De asemenea, este foarte important sa mai imbraci rochia de miresa inca o data ca sa te asiguri ca totul este in regula si ca iti vine perfect si sa porti prin casa pantofii ca sa te obisnuiesti cu ei. Tot acum mai aveti timp sa mergeti la cursuri de dans pentru a invata valsul mirilor, primul vostru dans impreuna dupa ce veti fi casatoriti in fata lui Dumnezeu.
Chiar daca mai este atat de putin pana la marele eveniment, esti constienta de faptul ca mai ai foarte multe detalii de pus la punct. Ia-l pe viitorul tau sot si mergeti intr-o ultima vizita la restaurant, pentru a le da numarul exact de invitati. De asemenea, stabiliti cum asezati invitatii la mase. Luati legatura cu DJ-ul sau formatia si stabiliti play-list-ul din seara nuntii. Stabiliti cu cameramanul si fotograful ora si adresa unde trebuie sa se prezinte in ziua nuntii si spuneti-le din timp daca aveti cereri speciale legate de fotografii sau anumite momente ale nuntii. Daca restaurantul unde va fi petrecerea de nunta nu va asigura tortul, acum este momentul sa comandati tortul miresei.
Cofetariadana.ro |
In ultimele saptamani: Tineti petrecerea burlacilor si, dupa caz, cea a burlacitelor. Incercati sa va odihniti amandoi si sa va luati pentru cateva zile gandul de la pregatiri. Cel mai indicat ar fi sa alegeti un prieten sau o ruda apropiata care sa se ocupe de problemele ce ar putea sa apara in timpul nuntii. Contactati invitatii care nu au raspuns la invitatie si stabiliti numarul de persoane prezente la nunta.
Planificarea nuntii poate fi foarte stresanta, insa la final nu vor conta micile dezbateri, certuri sau dezacorduri pe temele legate de alegerea restaurantului, a formatiei sau a meniului, ci va conta doar faptul ca in ziua nuntii v-ati simtit fericiti si indragostiti si multumiti de ceea ce ati facut impreuna.