Felicitari! Acum sunteti logodnici si trebuie sa incepeti sa pregatiti primul mare eveniment din viata voastra: nunta! Probabil ca ai auzit de la rude sau prieteni ca organizarea nuntii nu este deloc usoara, ca vei avea de facut multe alegeri si de luat decizii, ca trebuie sa planifici detalii si sa incerci sa nu iti ruinezi familia. In mare parte, toate acestea sunt adevarate: planificarea nuntii de vis poate insemna mult stres si multa alergatura, dar, daca vei urma pasii corecti, totul va iesi bine. Iata cu ce ar trebui sa incepi.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa stabilesti cat timp ai la dispozitie pentru organizarea nuntii, sau cum ar spune batranii, cat de lunga va fi logodna. Acest lucru depinde de mai multi factori, cum ar fi anotimpul preferat sau data la care vrei sa te casatoresti. O logodna obisnuita dureaza intre 6 luni si un an si jumatate. In cazul in care te-ai logodit in perioada Craciunului, de exemplu, dar iti doresti cu ardoare o nunta in luna iunie, asigura-te ca ai destul timp pentru planificarea acesteia. Nu uita ca pentru anumite locatii sau servicii (biserica, restaurantul, muzica) trebuie facuta rezervare cu cel putin un an inainte de ziua nuntii, deoarece sunt foarte solicitate in anumite perioade ale anului (mai ales pe timpul verii).
Stilul nuntii tale va fi reflectat in primul rand si cel mai pregnant in locatia pe care o alegi pentru petrecerea de nunta: o nunta luxoasa intr-o sala de bal sau una intima intr-o curte sau pe o terasa. Discuta cu logodnicul tau unde veti face nunta (in orasul tau natal, in orasul lui natal sau in orasul unde locuiti, daca este cazul) si apoi incepeti cautarile. Puteti folosi, pentru inceput, internetul. Karena va ofera cateva variante de locatii pentru receptia de nunta, potrivite atat unei nunti restranse, cu buget mai mic, cat si unei nunti fastuoase, cu un buget generos.
Din pacate, pana la urma, banii, nu visele reprezinta factorul determinant al stilului nuntii tale. Deci, ce afecteaza nota de plata a nuntii tale?
Formal versus casual: In general, cu cat mai formala va fi o receptie de nunta, cu atat mai scumpa va fi nunta. De ce? Pentru ca nu poti cobori dintr-o limuzina extravaganta in fata unei porti la tara, si nu poti servi caviar si creveti intr-o bodega. Fiecare element al nuntii trebuie sa se potriveasca perfect cu celelalte: rochia de mireasa, costumul mirelui, cocardele, marturiile, aranjamentele florale si decoratiunile, locatia, muzica, transportul, meniul si bauturile.
Perioada sau ziua: In timpul verii si la inceputul toamnei se considera ca este sezonul nuntilor, iar sambata si duminica sunt zilele in care se desfasoara peste 95% dintre nunti. Prin urmare, preturile serviciilor si locatiilor intotdeauna sunt mai scumpe in aceste perioade/zile.
Locatia: In majoritatea cazurilor, nuntile in marile orase ale tarii vor costa mult mai mult decat nuntile in orasele mici sau mediul rural.
Stabilirea datei nuntii poate fi mai greu de facut decat ai putea crede. De ce? Pentru ca sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare, cum ar fi:
• De cat timp ai nevoie pentru planificarea nuntii?
• Cineva dintre cei apropiati are vreun eveniment de la care nu poate lipsi in perioada respectiva: examene, calatorii planificate, nasteri, botezuri, alte nunti?
• Locatia pe care o doresti foarte tare (fie ca este vorba despre biserica, fie despre locatia pentru petrecere) este disponibila in ziua in care ai nevoie?
Atunci cand stabilesti data nuntii, incearca sa eviti zilele unor evenimente locale care atrag un numar mare de turisti, deoarece va fi mai greu sa gasesti camere la hotel pentru oaspetii din provincie, traficul poate fi blocat pe anumite zone, iar galagia din strada iti poate tulbura ceremonia religioasa.
Dupa ce ai ales data nuntii, fa o lista cu toate lucrurile pe care le ai de facut pentru nunta, cu data pana la care sau chiar la care trebuie facuta.
Este momentul sa iti onorezi cei mai buni prieteni sau cele mai apropiate rude, oferindu-le cate un rol la nunta ta. In primul rand, trebuie sa iti alegi nasii de cununie, desigur, apoi domnisoarele si cavalerii de onoare. Nu uita: cu cat le vei face propunerea mai devreme, cu atat mai mult timp vei avea sa cauti sau sa propui altora rolurile respective in cazul in care esti refuzata. De asemenea, ii vei putea ruga pe nasi sau domnisoarele si cavalerii de onoare sa va ajute cu anumite lucruri de facut pentru nunta. Tine cont, atunci cand alegi rolurile importante si, mai ales, atunci cand le vei cere ajutorul, ca toata lumea isi imparte cu tine banii castigati cu greu si putinul timp liber pe care il au ca sa te ajute sa iti organizezi nunta de vis, asa ca fii amabila cu fiecare participant si informeaza pe cine trebuie despre toate planurile si mai ales, schimbarile pe care le faci. Nu uita sa le multumesti, fiecaruia, pentru ajutorul oferit.
Atunci cand incepi sa faci lista invitatilor la nunta, trebuie sa te gandesti la anumite lucruri. In cazul in care doresti o nunta intima sau locatia pe care ai ales-o nu dispune de foarte mult spatiu, va trebui sa limitezi numarul invitatilor la nunta. Alegerea numarului de invitati la nunta mai depinde si de stilul tau si al nuntii tale: doresti sa ai timp pentru a conversa cu fiecare invitat in parte sau doresti o petrecere grandioasa la care sa poata fi prezent fiecare membru al familiei, prieten si coleg? Daca parintii vostri tin cu tot dinadinsul sa isi invite prieteni vechi si rude indepartate, trebuie sa le faceti si lor pe plac, mai ales daca ei contribuie financiar la organizarea nuntii voastre. Evident, atunci cand lista invitatilor este mare si nota voastra de plata va fi mare, in special la capitolul catering, deoarece aici costul se calculeaza per invitat. Prin urmare, aditional locatiei, bugetul nuntii tale va fi influentat si de marimea listei invitatilor.
Niciodata nu este prea devreme sa incepi sa te gandesti la rochia de mireasa. Incepe prin a te gandi la stilul care te-ar avantaja, dar si la detaliile care ai dori sa le aiba rochia ta de mireasa. Citeste articole despre stilul potrivit pentru silueta ta, decolteul care te avantajeaza, trene, voaluri si nuante la moda. Anotimpul nuntii tale iti va influenta alegerea rochiei de mireasa. Pentru o nunta de vara vei alege o rochie din materiale usoare, cum sunt chiffonul sau organza, dar iarna vei avea nevoie de materiale pline care te vor feri de frig, cum ar fi catifeaua, brocartul sau accesoriile din blana. Satin, shantung, matase - acestea sunt materiale perfecte pentru tot timpul anului.
Care sunt primele lucruri pe care voi le-ati facut pentru nunta voastra?