Alegerea culorilor nuntii este prima alegere pe care va trebui sa o faci dupa ce ai ales tema nuntii tale. De alegerea culorilor depind toate celelalte elemente ale nuntii: decoratiuni, aranjamente florale, marturii, cocarde, tortul si chiar rochiile domnisoarelor de onoare. Chiar daca ti-ai facut o idee despre ce culori ai vrea, citeste si randurile care urmeaza pentru a te putea feri de cele mai comune greseli facute in alegerea culorilor nuntii.
Greseala numarul 1: Prea multe culori
Designerii spun ca, atunci cand iti alegi culorile nuntii, cheia este simplitatea. Alege maxim trei sau patru culori pentru a evita ca decoratiunile si aranjamentele florale sa para dezordonate. Daca preferi un look nepretentios poti opta pentru variatii pe o tema, adica poti folosi mai multe nuante ale aceleiasi culori. Aceasta alegere reprezinta una dintre tehnicile folosite de catre designeri atunci cand doresc sa confere profunzime unui decor. In cazul in care iti doresti un decor cu un look memorabil, frapant, alege varianta monocromatica. Poti folosi nuante indraznete, cum ar fi violet puternic sau un alb cremos. Oricare ar fi alegerea ta, aminteste-ti sa tii cont de faptul ca in ceea ce priveste decoratiunile nuntii, primul impact si cel mai puternic este oferit de culoarea predominanta.
Greseala numarul 2: Alegerea culorilor "in trend"
Atunci cand alegi culorile nuntii, se poate sa ti se para foarte usor si sigur sa te inspiri din reviste sau emisiuni de profil. Ai putea crede chiar ca, daca folosesti cele mai noi si in voga combinatii de culori, totul va fi foarte frumos. Gandeste-te insa la urmatorul lucru: paleta de culori pe care o alegi pentru decoratiunile si accesoriile pentru nunta ar trebui sa fie aceea care nu te va deranja sa o vezi o viata intreaga.
Da, este adevarat, nunta dureaza o singura zi, nu o viata, dar ia in considerare faptul ca vei inrama fotografii si vei umple albume de fotografii pe care le vei privi o viata intreaga. Iar fundalul respectivelor fotografii va fi alcatuit din culorile nuntii tale.
Designerii spun ca, atunci cand alegem culorile nuntii ar trebui sa privim atent in jurul nostru si sa luam aminte la culorile si imprimeurile care ne inconjoara zi de zi. Asa ca, priveste in jurul tau! Intreaba-te care culori te fac sa te simti bine? Care te binedispun si care iti repugna? Ce culoare are rochia ta preferata sau chiar zugraveala din camera ta favorita?
Greseala numarul 3: Alegerea unei combinatii suprasaturate
Una dintre cele mai mari capcane in care poti sa cazi atunci cand faci alegerea culorilor nuntii este desconsiderarea nevoii ochilor pentru odihna si calm. Din nou, cheia armonizarii este echilibrul. De exemplu, daca pur si simplu iubesti culoarea oranj aprins si vrei sa o alegi pentru nunta, este obligatoriu sa alegi o culoare secundara mai putin vibranta, mai linistitoare, mai calma, cum ar fi bleu pal sau kaki. Contrastul care va rezulta din combinarea acestor doua culori (fie ca este vorba de oranj cu bleu sau oranj cu kaki) ii va permite culorii tale preferate (in acest exemplu oranj aprins) sa fie in centrul atentiei, fara a obosi.
In cazul in care contrastele indraznete nu sunt pe placul tau, poti sa "inmoi" culoarea dominanta cu o culoare mai blanda pe care sa o folosesti pentru accente. Designerii recomanda alegerea unor nuante de mijloc, cum ar fi verde-argintiu (sage) in combinatie cu alb si negru sau bleu pal in combinatie cu bleumarin si culoarea untului. A treia culoare va imblanzi rigiditatea combinatiei si va adauga un plus de interes vizual decoratiunilor. Daca esti ingrijorata ca vei obtine un look prea bland, poti sa energizezi combinatia de culori adaugand detalii in culori metalice complementare, cum ar fi aramiu sau bronz sau in culori foarte indraznete, cum ar fi rosu-aprins.
Greseala numarul 4: Alegerea unor culori previzibile
Anumite combinatii de culori poarta in ele anumite conotatii. Gandeste-te numai la urmatoarele: verde cu rosu, alb si rosu sau rosu, galben si albastru. Nu lasa combinatia culorilor nuntii tale sa le aminteasca invitatilor de altceva decat de nunta ta, folosind alte nuante, chiar daca pastrezi culorile de baza.
Trucul este sa folosesti nuante la moda. De exemplu, nimeni nu se va mai gandi la Craciun daca vei combina verdele cu roz somon. Sau poti sa mai adaugi o culoare combinatiei, dar mare grija sa nu aglomerezi vizual paleta de culori.
Greseala numarul 5: Ignorarea texturilor
In loc sa te bazezi exclusiv pe combinatiile de culori si nuante, poti imbogati decoratiunile si chiar paleta de culori, folosind materiale cu texturi diferite pentru a da unei incaperi spatiu si joc de lumini.
Amestecarea materialelor cu texturi diferite, chiar daca sunt in aceeasi culoare si chiar nuanta, va aduce un plus de dramatism si extravaganta nuntii tale.
Combinarea texturilor are un efect mai puternic chiar decat combinarea culorilor. Poti folosi acest truc in ceea ce priveste rochiile domnisoarelor de onoare, imbracamintea meselor si scaunelor, chiar si in privinta florilor - diversificarea imprimeurilor si texturilor poate juca un rol foarte important in evolutia paletei coloristice a nuntii tale.