Am trait azi un moment unic. Am fost ceruta de domnisoara de onoare. De catre prietena mea cea mai buna, Flore. Mi-a spus-o la telefon. Nu am asteptam. Eram ingropata in hartii, prinsa in ganduri si liste cu "to do"-uri. M-a sunat. M-a intrebat direct. N-as fi crezut, dar n-am stiut ce sa-i raspund. Am amutit. Dupa care, cu o voce care nu suna a mea (de la emotii), i-am spus: Da. I do. Normal ca da! Sigur! Cum sa nu. Si m-am mai fasticit asa vreo doua secunde. Apoi mi-am revenit si mi-am dat seama ca tocmai am fost ceruta de domnisoara de onoare. Si este intr-adevar o onoare s-o "servesc" pe prietena mea cea mai buna, Flore.
Dar o domnisoara de onoare nu este doar un bibelou frumos, care se incadreaza cu peisajul nuntii. Ea are de facut ceva lucruri importante pentru mireasa. Nici eu nu le stiam pana cand n-am inceput sa caut. Si iata ce am gasit:
P.S. Regulile se aplica si cavalerului de onoare :)
"Institutia" cavalerilor si a domnisoarelor de onoare isi are originea in vremurile cand mirele isi rapea mireasa si, impreuna cu tovarasii sai, fugea cat mai departe de familia acesteia. Imbracamintea identica a cavalerilor cu mirele si prezenta domnisoarelor de onoare in jurul miresei, care a inceput sa fie utilizata si la nuntile noastre, se explica prin aceea ca prietenii mirelui si prietenele miresei incercau sa ii deruteze pe urmaritori. In felul acesta rudele fetei rapite nu stiau pe cine sa urmareasca si, de cele mai multe ori, pierdeau urma tinerilor insuratei. Daca rapirea viitoarei sotii de catre mire a disparut, rolul cavalerilor si al domnisoarelor de onoare s-a schimbat in timp, insa nu si-a pierdut din importanta.
Cavalerii de onoare sunt cei care pornesc traditionalul alai de nunta romanesc, obicei diferit complet de cel imprumutat de pe alte meleaguri, unde mirele si nuntasii asteapta mireasa direct la biserica. Cavalerii iau cu ei lautarii si se duc la mire acasa, unde se vor ocupa de barbieritul mirelui, semn al transformarii tanarului in barbat. Pe durata intregului ceremonial, mirele va tine sub picior banii cu care-l va plati pe cel care-l barbiereste, avand grija sa nu-i fie furati de ceilalti. Pierderea banilor pentru barbierit este sinonima cu ratarea sansei de a deveni barbat.
Dupa ce a fost barbierit, mirele impreuna cu parintii si cavalerii de onoare, urmati de "lautari", pornesc spre casa nasilor, unde mirele va face un dar acestora, va prinde papionul nasului si va inmana buchetul nasei. Urmatoarea oprire se va face la mireasa acasa, unde (inainte ca nasa sa aranjeze voalul) domnisoarele de onoare se vor ocupa de "gatitul" acesteia, ajutand-o sa se imbrace, sa-si aranjeze parul si sa se machieze. Cavalerii o vor ajuta sa se incalte. De asemenea, dupa ce mireasa a prins primele flori in pieptul mirelui si al nasilor, domnisoarele de onoare sunt cele care vor prinde restul de flori la reverul nuntasilor.
Tot domnisoarele si cavalerii de onoare (cei care vor purta lumanarile celor doi miri) vor deschide mersul in alai catre biserica. In spatele lor se vor afla nasul si mireasa, apoi mirele si nasa. Imediat in urma lor vin socrii mari, apoi cei mici.
Sarcina care cade in seama cavalerilor si a domnisoarelor de onoare este sa nu lase lumanarile in aceeasi masina care merge inaintea cununiei, daca drumul pana la biserica se face cu masinile. Pana dupa realizarea cununiei, mireasa sta cu nasul si cu lumanarea sa, iar mirele cu nasa si cu cea de-a doua lumanare. La plecarea din biserica, insa, mirii vor fi impreuna si la fel vor fi si lumanarile. In biserica, domnisoarele si cavalerii de onoare vor tine lumanarile si vor lua parte la inconjurarea mesei de trei ori intr-un alai format din preoti, nasi, miri, domnisoare si cavaleri de onoare. Acestia din urma se vor ocupa de indrumarea nuntasilor catre iesire pentru a-i intampina pe miri.
Pentru ca aminteam de responsabilitatea acestor roluri, imaginati-va cum ar fi sa stati in picioare in fata restaurantului, alaturi de toti nuntasii, asteptand sosirea intarziata a domnisoarei si a cavalerului de onoare fara de care nu se poate intra in local. In restaurant, intrarea se face exact in ordinea iesirii din biserica, adica: domnisoara si cavalerul de onoare care poarta lumanarile intra primii, cu lumanarile aprinse, urmati de miri, nasi, socri.