Cum au procedat? Au rugat participantii sa priveasca, pe rand, fotografii ale celui iubit si ale altor persoane dragi. In acest timp, niste senzori le masurau si le inregistrau activitatea neuronala. Ce s-a descoperit? Ca aceleasi reactii chimice care au loc in creierul partenerilor proaspat casatoriti, la vederea chipului celui iubit, se intalnesc la 1 din 10 cupluri cu o relatie de lunga durata. Cu alte cuvinte, 10% din casnicii se bucura, dupa 20 de ani de convietuire, de aceeasi "indragosteala" ca si in primul an...
10% suna putin, stim. Insa cercetarile mai vechi sugerau ca starea de indragostire dintre voi doi incepe sa dispara dupa 15 luni impreuna! Si ca dupa 10 ani, substratul chimic al dragostei (cel manifestat prin euforie, dispozitie romantica, obsesii emotionale centrate pe celalalt) s-a topit cu totul.
Noile cercetari descopera ca acest substrat nu se retrage, ci, la 1 din 10 cupluri (adica tocmai la voi doi, da!) se maturizeaza. Adica evolueaza odata cu ei si ii uneste in continuare, dand mai mult gust vietii de cuplu. Partenerii norocosi descriu aceste trairi ca "o tovarasie intensa si o continua insufletire sexuala"...
Cercetatorii au denumit aceste cupluri fericite, Lebedede, tocmai pentru ca lebedele se imperecheaza pe viata si cuplul lor poate dura multi ani.
Prin urmare, ce se petrece in creierul norocoaselor perechi, pana si dupa 20 de ani? Se pare ca analiza RMN a surprins, in timpul in care ei privesc fotografiile cu partenerul, aceeasi izbucnire de dopaminape care o experimentam cand suntem proaspat indragostiti. Si, implicit, aceeasi senzatie intensa de placere...
"Ceea ce am descoperit infirma teoriile traditionale despre dragoste", comenteaza unul din cercetatorii implicati in experiment. "Pana acum, se stia ca baza chimica, iubirea aceea romantica, se stinge in prima decada de locuit impreuna. Momentele critice, de regres, din traiectoria unui cuplu, se intampla de obicei dupa 12-15 luni, apoi dupa 3 ani si dupa 7 ani. De aceea, ne era greu sa credem perechile care sustin, dupa 21 de ani de convietuire, ca inca se simt indragostite. Dar iata cum creierele lor ne arata exact asta: ca ei inca sunt indragostiti. Daca ei se mai pot preface, un creier nu poate."
"Am descoperit asemanari foarte clare intre persoanele care sunt de 20 de ani impreuna si cele care au o relatie de 1 an, doi", mai spune expertul de la Stony Brook University. Adica anumite regiuni din creier, responsabile cu eliberarea de dopamina, care s-au activat la privirea fotografiei iubitului / iubitei, la ambele categorii de cupluri. In vreme ce la imaginile cu prieteni si rude, acele regiuni din creier nu au reactionat.
Cuplurile "veterane" au completat apoi niste teste privindromantismul si apropierea in cuplu. Fara sa ne mai mire, se pare ca au obtinut punctaje foarte inalte, la fel ca perechile proaspat formate. Exista si diferente intre cuplurile vechi si cuplurile noi, chiar daca sunt la fel de indragostite. Se pare ca personalitatea - si nu calitatea dragostei - difera la acestea. Astfel, perechile noi inregistreaza o activitate mai intensa in zonele creierului responsabilecu tensiunea si cu obsesiile. Cuplurile cu un istoric comun, au, in schimb, activate alte regiuni neuronale, responsabilecu atasamentul si comuniunea din cuplu. |
Altfel spus, indragostirea de la inceputul unui cuplu se distinge prin tumult emotional si prin intensitate. Pe masura ce trec anii, cuplurile norocoase stabilizeaza starea de indragostire (nu o pierd!), datorita atasamentului si a comuniunii dezvoltate in timp intre cei doi.
Rezonanta electromagnetica a mai aratat ca atasamentul in cuplu este generat in aceeasi arie neuronala unde se formeaza adictiile. Altfel spus, cu cat mai mult va atasati unul de celalalt, cu atat mai interdependenti si mai uniti veti deveni.
Cum puteti voi interveni in ceea ce a descoperit stiinta despre dragoste? Pai, tocmai am aflat ca avem mecansime neuronale care imprima si stabilizeaza dragostea romantica, in relatiile pe termen lung. Deci, sentimentele de indragostire pot fi practicate si ingrijite, asa incat sa functioneze si peste ani...
Cum? Haide sa intrebam tot stiinta. John Gottman, profesor la Universitatea din Washington, Seattle si co-director al Institutului Gottman (www.gottman.com) este cercetator marital. El poate prezice care cupluri vor divorta si care vor ramane impreuna, dupa ani in care a studiat cu atentie tiparele nocive de comunicare si pe cele benefice, din relatiile romantice. Urmarind, pe parcursul a doisprezece ore, cum interactioneaza cuplurile (sute de cupluri), Gottman prezice divortul cu o precizie de peste 90%. Care sunt indicatorii divortului si ai nefericirii in cuplu?
Dar tot el poate prezice si care casnicii vor prospera peste ani. (Acum vine momentul sa luam aminte!) Ce fac partenerii ca sa pastreze dragostea ca la inceput? Se pare ca dedica 5 ore in plus pe saptamana casniciei lor. Dar cum?
Despartirile: Inainte de a-si lua la revedere in fiecare dimineata, cei doi parteneri se intereseaza ce anume are de facut fiecare in acea zi (2 minute x 5 zile = 10 minute)
Reintalnirile: La sfarsitul fiecarei zile de munca, partenerii poarta o conversatie lejera, care ii ajuta sa uite de stresul cotidian (20 minute x 5 zile = 1 ora si 40 de minute)
Afectiunea: Atingerea, aducerea la piept, tinerea in brate si sarutul - toate combinate cu tandrete si ingaduinta (5 minute x 7 zile = 35 de minute)
Un rendez-vous saptamanal: Doar pentru voi doi, int-o atmosfera relaxanta, pentru a va improspata dragostea (2 ore x 1 data pe saptamana)
Admiratie si apreciere: Zilnic, ofera cel putin o dovada autentica de afectiune si admiratie - fie un compliment sincer; fie ii lauzi realizarile in fata cunoscutilor; fie ajutor la strangerea mesei, dupa o cina delicioasa; fie ii aduci un ceai pe birou atunci cand lucreaza pana seara tarziu la prezentarea importanta de a doua zi... si tot asa (5 minute x 7 zile = 35 de minute)