Home Cuplu Psihologia cuplului 6 semne ca nu ești pregatită pentru o relație serioasă

6 semne ca nu ești pregatită pentru o relație serioasă

6 semne ca nu ești pregatită pentru o relație serioasă
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Miercuri, 03.04.2024

Mai ai nevoie să „copilărești” puțin sau ești gata să devii iubita bărbatului visurilor tale? Crezi că știi totul despre relații, despre cum să iubești și limitele pe care să le impui partenerului tău? Îți gestionezi bine singurătatea sau nu este o problemă care te preocupă, ci visezi la o relație care să te împlinească și care să îți mângâie sufletul? Află cât de pregătită ești să intri într-o relație cu cineva.

Toate prietenele tale sunt implicate în relații mai mult sau mai puțin serioase și tu ai rămas singura burlăciță a grupului? Te gândești adesea când îți va veni rândul să întâlnești acea persoană perfectă alături de care îți vei petrece toată viața? Nu știi dacă ești încă pregătită să intri într-o relație sau dacă mai trebuie să mai copilărești puțin? Nu trebuie să ții cont de normele sociale conform cărora femeile trebuie să se mărite la o anumită vârstă, să facă copii până la o anumită vârstă, să își înceapă viața intimă după o anumită vârstă.

Dacă ești încă singură și nu respecți aceste repere și norme sociale, poate că încă nu ai găsit dragostea adevărată și o relație serioasă sau poate că nu ești pregătită să devii iubită, soție, logodnică. Întreabă-te întâi dacă ești pregătită pentru a începe o relație sau nu, să iubești și să fii iubită? Știi de ce anume are nevoie o relație pentru a avea succes sau ce cauți la un partener potențial cu care ți-ai putea petrece restul zilelor?

Dacă îți pui la îndoială alegerile amoroase actuale sau din trecut, dacă nu știi ce să răspunzi la aceste întrebări, atunci poate că nu ești atât de pregătită pentru o relație serioasă precum ai crede. Iată care sunt principalele semne că nu ești gata să intri într-o relație de lungă durată.

1. Nu ai o definiție clară asupra conceptului de relație sănătoasă

cuplu balon inima rosie

A defini o relație sănătoasă implică mult mai mult decât a admira relația altcuiva, fără a privi în profunzime toate aspectele acesteia. A fi implicat într-o relație sănătoasă presupune mult mai multe lucruri decât a te înțelege cu partenerul de cuplu și a te simți bine. Asigură-te din timp că știi cu adevărat cine ești, ce convingeri ai în privința relațiilor și ce ai de oferit partenerului tău.

2. Lipsa unui scop clar și a unei viziuni concrete

Unele relații amoroase sunt lipsite de un scop clar sau de o viziune concretă. A avea un scop într-o relație îți spune clar ce urmărești de la legătura amoroasă respectivă și până unde vrei să mergi. De asemenea, o viziune concretă este cea care indică obiectivele de viitor pe care dorești să le realizezi. Dacă ai impresia că trebuie să intri într-o relație pentru a identifica ulterior scopul și viziunea, este foarte posibil să nu te simți împlinită în acea legătură amoroasă.

3. Nu impui limite sănătoase în relații

În relațiile de cuplu există trei tipuri principale de limite: cele rigide, poroase și sănătoase. Limitele rigide sunt cele care implică evitarea intimității și apropierii, iar partenerii vor fi detașați emoțional, ținându-i la distanță pe cei la care țin. Niciun partener nu va dori să rămână cu tine dacă ți-ai impus aceste limite rigide. Dacă ai limite poroase, atunci ai mari dificultăți în a spune „nu” solicitărilor partenerului tău, chiar și atunci când nu vrei un anumit lucru.

De asemenea îți vei asuma excesiv responsabilitatea pentru provocările iubitului, vei depinde de părerea lui și vei accepta abuzul și lipsa de respect. Dacă ai limite sănătoase în relații și refuzi să-ți compromiți valorile pentru ceilalți, accepți un „nu” din partea partenerului tău și îți poți comunica nevoile și dorințele, atunci ești pregătită să intri într-o relație.

4. Relația amoroasă este tratamentul împotriva singurătății de care te temi

femeie singura in pat

Singurătatea este o idee de care foarte mulți oameni se tem ca și cum ar fi condamnați pe viață în închisoare. Doar că singurătatea nu este același lucru cu a fi singur. Foarte mulți oameni căsătoriți se plâng terapeutului de cuplu că se simt singuri în relație, nu sunt auziți, sprijiniți, sunt părinți singuri sau colegi de cameră. Singurătatea este mai mult despre relația ta cu tine însuți.

Este important să știi că dacă te iubești pe tine, dacă ai grijă de nevoile tale, dacă ai o relație frumoasă cu Dumnezeu sau cu o putere superioară în care crezi, nu te vei simți niciodată singur. Singurătatea este motivul pentru care îți vei sacrifica valorile în care crezi și poți trece cu vederea factorii care încalcă principiul unei relații sănătoase de dragul de a nu fi singur. Așadar este important să-ți rezolvi problemele cu singurătatea înainte de a te implica emoțional cu o persoană.

5. Accepți să fii opțiunea cuiva, nu alegerea sa numărul unu

Cu excepția cazului în care te afli într-o relație deschisă sau poliamoroasă, a fi doar un număr pe o listă de parteneri sau o opțiune este un semn de disperare și duce la rănirea sentimentelor tale. Dacă încă ești celibatară și ai câte un partener ocazional, acceptând orice fel de atenție, atunci nu ești corectă față de tine însăți. Nu uita că ești demnă să fii singura parteneră a cuiva, să fii iubită, respectată, apreciată și sprijinită din toată inima fără echivoc și fără compromisuri.

6. Nu depui efort în relații

trei femei pe strada

Atunci când ești implicată într-o relație, dragostea este un efort reciproc și regula de aur spune că ar trebui să te comporți cu celălalt așa cum ți-ai dori să se comporte el cu tine. În teorie, totul este ok până aici, dar din păcate nu toată lumea are aceleași nevoi pentru a se simți iubit. Este foarte important să te implici, să depui efort în relații, să satisfaci nevoile partenerului din punct de vedere emoțional pentru a beneficia de aceeași atenție și iubire. Relațiile sunt destul de complexe și necesită mai mult decât „văzut, plăcut, iubit”.

Cu siguranță aceste șase puncte sunt un început excelent pentru a realiza că nu ești pregătită să intri într-o relație sănătoasă și de lungă durată.

Surse foto: unsplash.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: yourtango.com

Newsletter