Home Cuplu Psihologia cuplului Cele mai comune greseli care duc la plictiseala in relatia de cuplu

Cele mai comune greseli care duc la plictiseala in relatia de cuplu

Cele mai comune greseli care duc la plictiseala in relatia de cuplu
Corina Naftanaila
Luni, 29.07.2019
In orice relatie de cuplu sunt momente distractive si pline de entuziasm si perioade de stagnare si plictiseala. Imagineaza-ti, de pilda, un weekend petrecut la munte cu partenerul tau, in care v-ati simtit excelent si imediat a venit ziua de luni, cand ati luat-o de la capat cu serviciul, facturile si treburile gospodaresti. Cata vreme exista activitati de rutina este normal sa fie si zile mai putin interesante, mai ales daca e vorba de relatii pe termen lung. Important este, insa, ca plictisul sa nu devina obisnuinta.

 

Daca stii care sunt greselile frecvente ce pot duce la plictiseala in relatia de cuplu, vei putea intelege mai bine ce si cum sa faci ca sa le eviti, chiar daca rutina zilnica nu o sa dispara complet si nu vor fi toate zilele la fel de distractive. Iata cateva exemple in acest sens:

Nu iti acorzi timp suficient

De foarte multe ori se intampla ca oamenii sa renunte la ei insisi atunci cand sunt implicati intr-o relatie si acest lucru se acutizeaza pe masura ce trece timpul. Practic, uiti de nevoile tale ca individ sau le neglijezi. Pe termen scurt nu pare a fi o problema, insa pe termen lung acest lucru poate afecta relatia de cuplu pentru ca intervine plictiseala.

cuplu

Prin urmare, ai grija in permanenta de felul in care arati. Nu trebuie sa fii o copie a vedetelor care apar pe copertele revistelor si sa investesti multi bani si timp ca sa te simti bine in pielea ta. A avea o manichiura ingrijita, ca aceasta, si a te machia discret, de exemplu, sunt lucruri care tin de stilul pe care il ai si iti dau senzatia de respect de sine. Apoi, nu uita de visurile si pasiunile pe care le ai si nu iti pune bariere doar pentru ca asa iti impune relatia. Fara a fi egoista, trebuie sa traiesti si pentru tine, la fel cum si el are nevoie de asta.

Renunti la obiectivele personale

Doar pentru ca aveti o relatie stabila nu inseamna ca trebuie sa renunti la obiectivele personale, cum ar fi continuarea studiilor sau cursurile de perfectionare profesionala, care uneori presupun deplasari in strainatate.

Renuntarea la astfel de obiective personale este una dintre greselile care duc la plictiseala in relatia de cuplu pentru ca, pana la urma, a va avea unul pe altul nu este suficient. Tindeti spre un anume standard de viata si in acest scop trebuie sa depuneti eforturi amandoi. Pana la urma este vorba despre sustinerea celuilalt pentru un obiectiv comun. In plus, daca iti vei urmari intotdeauna obiectivele, vei avea sentimentul ca faci ceva interesant, lucru care se va reflecta si asupra relatiei pe care o ai cu partenerul tau.

Stati prea mult timp impreuna

Chiar daca iti iubesti foarte mult partenerul si vrei sa stai cat mai mult cu el in fiecare zi, din cand in cand nu ar fi rau sa petreceti ceva timp separat. De pilda, daca lui ii plac meciurile de fotbal si tie nu, incurajeaza-l sa mearga pe stadion, timp in care tu te intalnesti cu cele mai bune prietene sau mergi la cumparaturi in mall. Este o varianta eficienta de a nu va obliga unul pe altul sa faceti lucruri care nu va plac doar de dragul celuilalt sau sa va privati de o placere doar ca sa nu se supere partenerul.

Apoi, cu cat stai mai mult langa el, cu atat apare riscul de a va satura unul de altul. Daca aveti, din cand in cand, momente in care nu va vedeti si nu va auziti, veti aprecia mai mult clipele petrecute impreuna.

Aveti pasiuni total diferite

Se spune ca daca te simti plictisita intr-o relatie ar putea fi un semn ca nu faceti suficient de multe lucruri impreuna. Si aici este vorba si despre pasiunile pe care le aveti. Daca hobby-urile pe care le aveti sunt total diferite, riscati sa va indepartati unul de altul pentru ca fiecare se va bucura separat de ceea ce ii face placere. Este adevarat ca din cand in cand sunt chiar indicate astfel de momente, dupa cum ai vazut deja, dar daca ele devin obisnuinta, atunci apare riscul de a va plictisi in relatie.

O varianta ca sa nu va indepartati cu totul unul de celalalt din acest motiv este sa incercati sa vedeti daca nu cumva pasiunea celuilalt nu e interesanta intr-un fel. Poate fi o provocare sa accepti sa mergi cu el macar o data la un concert rock sau la un meci de box, chiar daca tu preferi muzica clasica si tenisul, de exemplu. Pe langa faptul ca ii vei arata cat de mult il respecti si cat de mult tii la el, s-ar putea sa ai surpriza de a descoperi ca nu e chiar o idee rea sa-ti petreci astfel timpul liber.

Vorbiti mult unul cu altul, dar nu va spuneti nimic

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care relatia devine plictisitoare poate fi faptul ca vorbiti mult unul cu altul, dar nu va spuneti, de fapt, nimic. Este esential ca amandoi sa invatati sa va ascultati reciproc. Psihologii spun ca exista doua moduri de a asculta: activ, prin care cauti informatii despre celalalt si incerci sa intelegi ce se intampla cu el, si pasiv, pentru a cauta un raspuns sau o confirmare pentru ceea ce gandesti deja.

Intr-o relatie de lunga durata, ascultarea activa este cea mai importanta si este un exercitiu provocator atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau. Cu cat va veti simti mai bine ascultati, cu atat veti fi mai deschisi unul cu celalalt, veti avea o atitudine democratica in luarea deciziilor si nu va veti mai judeca gresit.

Asadar, plictiseala este una dintre cele mai mari provocari intr-o relatie pe care o doresti de durata. Rutina nu poate fi evitata, asa cum trebuie sa accepti si ca nu in fiecare zi ai o dispozitie buna. Poti, insa, sa incerci sa comunici mai bine cu partenerul, sa gasesti impreuna cu el o cale de a va permite si o oarecare independenta, ca sa nu va sufocati unul pe altul, si, desigur, sa nu renunti la tine si la obiectivele tale doar ca sa-i faci lui pe plac.

Sursa foto: Shutterstock

Newsletter