Home Cuplu Psihologia cuplului Mirele la psiholog: 3 greseli analizate si rezolvate

Mirele la psiholog: 3 greseli analizate si rezolvate

Mirele la psiholog: 3 greseli analizate si rezolvate
Eva Pirosca
Luni, 18.06.2012
Mirele tau se da in spectacol, uita de tine sau devine prea oficial in timpul nuntii? De ce? Care sunt greselile unui mire si care sunt emotiile din spatele acestora?

1. Mirele la psiholog: De ce se da in spectacol?

"Am ras pana am enervat-o pe Anca (mireasa). Zici ca eram intr-un bar la caterinca, nu la nunta mea...", incepe Ionut (28 ani) sa ne povesteasca. Nu a trecut mult de atunci, de la nunta lui. Mai putin de un an.

"M-au rugat nuntasii sa tin un discurs. Stabilisem deja ca facem pas la treaba cu discursul, pentru ca sunt ca pestele pe uscat la faza cu vorbitul in fata oamenilor. Asa ca m-am apucat sa le spun gluma aia, hai ca o stii...  Un mire la nunta lui trebuie sa tina un discurs. Foarte incurcat (ca mine, incercam eu sa punctez) se ridica in picioare, vizibil inconfortabil cu ce i se cere. Trece direct in spatele miresei care sta pe scaun, se sprijina cu bratele pe umerii si incepe, stingher: In primul rand, as vrea sa intelegeti toti ca acest lucru mi s-a impus cu forta..."

poza mire si mireasa

Asta era bancul. Si bineinteles ca toti au inceput sa rada.

- Te pricepi sa spui bancuri...

- Ma pricep, vad ca oamenii rad.

- Faci oamenii sa rada. Si totusi, nu iti place sa le vorbesti... sa vorbesti in public.

- Mai, nu imi place. Nu am atata incredere in mine. Iti spun tie, ca ne cunoastem de mult, ca altfel nu-ti spuneam (si vezi cu ce pseudonim ma treci in articol acolo!). Intre prieteni, oameni apropiati, ma simt confortabil. Dar la nunta erau si rude, invitati de la serviciu si de la mine si de la Anca, nu ma stiam bine cu toti...

- Te simti judecat.

- Bai... nu judecat. Dar fixat, cumva. Ma simteam fixat, eram in centrul atentiei, deodata. Si ma simteam si furios, pana la urma era nunta noastra. Conta pentru sufletul nostru, pentru relatia noastra, nu atat de mult pentru ei. Nu trebuia sa le raspund lor la mofturi.

- Te-ai simtit constrans.

- Da! Asa ca am spus o gluma. Si pe urma am tinut-o asa, inca vreun ceas, numai in glume si bancuri. Dar stii de ce, ca sa imi descarc frustrarea, ma gandeam ca daca le spun verde in fata: Fratilor, este nunta mea, prefer sa fac lucrurile intr-un anume fel, nu vad rostul sa va fac pe plac, o sa fie nepotrivit. Asa ca am spus glume ca sa detensionez si atmosfera si pe mine... Si pana la urma , sa le ofer paine si circ, cum se spune, daca oamenii asta cautau... Urat, nu?

mirele la nunta

Studiile psihologice confirma marturisirea lui Ionut. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa spuna bancuri si au un umor mai agresiv, pe care il folosesc ca instrument de a gestiona situatiile sociale delicate. Atunci cand se simt inconfortabil sau amenintati, barbatii de obicei ataca, nu intra in defensiva. Si au invatat sa o faca intr-un mod civilizat - mai ales ca se afla la propria nunta! De aceea, isi mascheaza inadecvarea, nesiguranta sau nemultumirile in bancuri si sarcasm. Iar barbatii mai carismatici vor da dovada de prestanta scenica. Adica... se vor da in spectacol!

2. Mirele la psiholog: De ce nu este serios si rade atat?!

- Ai mai tinut discursul, Ionut?

- Nu!

- Deci ai scapat!

- Da! Ca asta am incercat sa fac, prin glume si caterinca. Sa distrag atentia de la discurs...

- Si pana la urma, prin glume si caterinca, ai antrenat acelasi public in fata caruia iti venea aiurea sa te exprimi... Nu te mai simteai ca pestele pe uscat?

- Bai... Acum le distrageam atentia de pe mine si emotiile mele, pe partea de glume... adica nu mai aveam de ce sa ma simt penibil. Intelegi? Am si simtul penibilului destul de dezvoltat. De exemplu nu pot sa fac karaoke, dar pot sa spun bancuri, ca am vazut ca ma pricep. Si nu pot sa vorbesc despre emotiile mele in fata unor oameni pe care nu stiu cat ii intereseaza. Si nici nu sunt bun cu emotiile... adica nu stiu sa mi le gestionez foarte bine. Adicam-as fi emotionat, cred, si ar fi fost cam aiurea.

- Asa ca ai ales varianta "sa radem, in loc sa ne emotionam".

- Da, rasul te scoate mereu din cacao! Doar ca am dat-o pe caterinca, nu m-am oprit la timp, m-a oprit Anca...

mire si cavalerul de onoare

Rasul te scoate mereu din... emotia coplesitoare de inadecvare. Intr-adevar. Rasul face lucrurile mai usoare si descreteste fruntea. In plus, barbatii se folosesc de amuzament poate mai des decat femeile, si de aceea dau impresia de superficialitate.

Ce se intampla? Barbatii recurg la umor cand incearca sa evite o problema sau o situatie presanta. Ei au mai putin talent decat femeila in a-si gestiona emotiile. Ei trebuie invatati ceea ce se numeste inteligenta emotionala: sa te asculti pe tine insuti, sa fii in contact cu emotiile din prezent, sa observi ce simti si sa iti dai voie sa simti.

Barbatii, multi dintre ei, nu stiu sa faca aceste lucruri. De aceea, cand simt presiunea emotiilor (iar nunta este un bun prilej, pentru o diversitate de emotii), ei gasesc rapid o scurtatura catre luciditate si stapanire de sine. Aceasta este, de multe ori... sa rada cat incape!

3. Mirele la psiholog: De ce trebuie sa dovedeasca ceva?

- Andrei al meu vorbea cu invitatii, in frunte cu seful companiei in care lucreaza, le explica unde a gasit formatia, la ce pret, care este traseul lor muzical, pe urma i-a rugat sa mai cante o piesa dansanta, desi eram in timpul mesei, iar piesa aia era practic semnal pentru incingerea atmosferei... O luase razna, zici ca era la evaluare, la serviciu, si dadea ce avea el mai bun. Alo, Andrei,suntem la nunta noastra! A trebuit sa il trag eu de maneca. (Mariana, 27 de ani)

Ati auzit de nesiguranta masculina? Da, s-a strecurat si aici, la nunta Marianei cu Andrei. Ca orice slabiciune, isi scoate capul atunci cand sistemul imunitar sufletesc este slabit, sau cand conditiile de mediu (adica marele eveniment al nuntii) il solicita mult pe individ.

Toti avem doza noastra de nesiguranta si neincredere in propria persoana. Dar nesiguranta masculina difera de cea feminina, pentru ca in ochii barbatilor pare inacceptabil si condamnabil sa fii un barbat nesigur, vulnerabil! Atunci cand un barbat se simte asa, va face o demonstratie. Va face ce stie el mai bine si va incerca sa impresioneze.

mire si mireasa

Si de ce s-ar simti nesigur la propria nunta? Am citit mai sus experienta lui Ionut. Mirele se afla in centrul atentiei, alaturi de mireasa. Adesea, ea este cea mai vizibila, pentru ca invitatii admira gratia femeii isi clatesc privirea cu rochia de mireasa.

De la barbat, se asteapta sa fie stapan pe sine, impunator prin prestanta, protector si demn. Toate aceste asteptari sociale exercita o presiune constienta sau nu asupra mirelui. El simte ca trebuie sa dovedeasca! Si de vreme ce nesiguranta masculina vizeaza de obicei performanta in plan profesional, tot acolo va incerca sa impresioneze, daca are cum (ca doar nu in stilul vestimentar)!

Asa ca acum ne vine mai usor sa il intelegem pe Andrei. Mai ales in compania colegilor si a sefilor de la serviciu, tendinta de a se impune si de a fi eficient a intrat pe traseul ei firesc. Ca sa se scuture de nesiguranta si emotiile unui mire, Andrei a imbracat pe loc costumul office, in care stie ce are de facut si cum sa indeplineasca asteptarile...

Newsletter