Home Cuplu Psihologia cuplului Teama de casatorie si cum o depasesti

Teama de casatorie si cum o depasesti

Teama de casatorie si cum o depasesti
Karena.ro
Vineri, 02.03.2018
Se spune ca este un privilegiu al vietii sa iti gasesti partenerul si un sacrificiu sa il pastrezi. Pentru ca suntem atat de diferiti, pentru ca avem si defecte, nu numai calitati, trebuie sa depunem efort constant in a mentine o relatie. Tocmai o munca a vietii sentimentale mentine si un interes al partenerilor, caci a te plafona este mai usor, insa este inamicul numarul unu al stabilitatii.

Intr-un astfel de context, unde se pare ca uneori este o abordare deficitara, teama de casatorie se explica de la sine. Unele cupluri decid, intr-un moment de entuziasm, casatoria ca plan de viitor; insa acest mic moment de scanteie, in ideea de a resuscita relatia, nu are o baza solida. In alte cazuri teama de casatorie nu are legatura cu partenerul, ci este o perpetuata poveste cu repere din familie - atunci cand exemplul parintilor primeaza la acest capitol sau cand o deceptie anterioara face ca dorinta de a repeta experienta casatoriei sa nu mai existe.
Teama de casatorie nu este o tendinta actuala, doar ca poate ca acum mai mult ca niciodata ies la iveala astfel de stari. Dupa tendintele romanilor de a trece pragul unui psiholog, remarcam ca in ultimii ani motivele pentru care se apeleaza la astfel de terapii sunt tot mai extinse. De la stresul cotidian la frustrari si nemultumiri ale vietii, deceptii in dragoste si nu numai, tot mai multi vad intr-un pshilog o cale de acces catre interior, catre sine. Incearca sa inteleaga ceea ce poate nu au reusit pe cont propriu, pana acum.

Cu teama de casatorie la psiholog

O teama exprimata, deloc negata si asumata de a face marele pas constituie clar un motiv bine intemeiat de a merge la psiholog. Ar fi insa bine daca totul s-ar intampla atat de usor. In fapt, contextul in care se regasesc astfel de persoane este diferit. Spre exemplu, burlacii intarziati, cei trecuti de o varsta a maturitatii, care continua sa refuze un angajament al casatoriei. Este aplicabil si in cazul femeilor, burlacite convinse, ce motiveaza in fel si chip dorinta de a nu se casatori.



Cum faci insa distinctia? Cum iti dai seama daca este sau nu o teama justificata de a respinge ideea de casatorie? Nici nu trebuie sa existe multiple logodne ce nu se mai concretizeaza. Sau cum iti dai seama daca acceptul de a te logodi si ulterior de a te casatori are la baza principii sanatoase, ale unei relatii cu sanse de viitor? Poate sa fi fost doar entuziasmul de moment, sa te fi simtit flatata de cererea in sine? Unde mergi sa ceri ajutor?



Astfel de intrebari pot macina intens. Astfel de ganduri nu au cum sa fie constructive, decat daca ele vor pava drumul spre un psiholog. O recomandare este un centru psihologic; spre exemplu veti gasi pe pagina psihart.ro indrumari in acest sens.

Este recomandat sa existe si continuitate, nu doar o trecere in revista. Nu te astepta sa primesti un raspuns clar din partea unui pshiholog de ce iti este teama de casatorie, pentru ca nu exista un motiv standard. Poate fi vorba de teama in sine numai la auzul acelui „pentru totodeaua” ce suna a povara si parca inchide ermetic intr-o colivie orice vis, speranta, plan de viitor pe cont propriu. Poate fi doar ideea in sine de a nu concepe o viata in doi sau de ce nu chiar teama de esec.

Multi se vor intreba daca nu va rezista casnicia, daca acest vis frumos se va destrama mai repede decat s-a si format. Vor concepe mai degraba o negare din start, ca un mod mai simplu de a se apara de posibile esecuri.

Exista numeroase abordari prin care se poate defini teama de casatorie. In cazuri mai grave specialistii au si o denumire medicala; cand aceasta teama este mai degraba o fobie, poarta numele de gamofobie. Asadar, nu te simti tradat de sentimente ce nu ar trebui sa existe, nu te blama daca o cerere in casatorie nu este incununata de fericire suprema.

Poate ca ai nevoie de gandire si de consiliere. Afla despre tine, despre voi, despre temeri si cum poti sa le depasesti. Afla ca exista ajutor specializat in prezenta unui psiholog.

 

 

Newsletter