Ce băutură mai fină, mai elegantă și mai delicioasă decât un vin savuros poți pune invitaților pe masă la nuntă? Pe lângă șampanie, vinlul nu trebuie să lipsească din meniul invitaților la petrecerea de nuntă. În funcție de felurile de mâncare pentru care optezi, de numărul de invitați, vei afla cum să alegi cel mai bun vin pentru marea petrecere, ce cantitate să cumperi și cum să apreciezi un vin bun, chiar dacă nu ești un somelier?
Alege vinul în funcție de anotimpul în care are loc nunta
Un criteriu esențial pentru a alege vinul pentru petrecerea ta de nuntă este anotimpul în care te vei căsători. Nunțile de toamnă și de iarnă sunt asociate cu vinul roșu, precum Cabernet Sauvignon, în timp ce nunțile de vară și de primăvară sunt asociate cu vinul alb precum Pinot Gris.
Alege vinul potrivit pentru petrecerea ta de nuntă în funcție de meniul pe care îl servești invitaților
Un vin bun trebuie să se potrivească preparatelor pe care le savurezi. De aceea, dacă vei servi invitaților preparate din carne de porc, va trebui să le asociezi cu un vin sec roșu sau un vin rose. Carnea de vită, miel sau vânat se va potrivi de minune cu un vin roșu sec, în timp ce carnea de pui se combină perfect cu vinul alb.
Dacă ai în farfurie carne de curcan, aceasta se va potrivi cu un vin roșu, în timp ce fructele de mare se servesc alături de un pahar de vin alb sec. Peștele se asociază cu vinul alb sec, iar brânzeturile, dacă există pe platoul de aperitive, merg, de obicei, tot cu un vin alb sec sau dulce. Deși ai avea tendința să alegi pentru desert, pentru felia de tort de la finalul petrecerii, un pahar de șampanie, specialiștii recomandă să combini desertul cu un vin alb sau roze dulce sau demidulce. Asta pentru ca dulceața unui desert va afecta percepția gustului șampaniei, ascunzând aromele băuturii, așa că invitații nu se vor putea bucura cu adevărat de aceasta.
Alege vinul în funcție de tematica nunții tale
Acum, petrecerile de nuntă au în general o anumită tematică. Fie că dorești o nuntă vintage, o nuntă modernă, cu tematică rustică, trebuie să știi cum asociezi această tematică vinurilor alese. Spre exemplu, șampania sau vinul spumos se va potrivi la o petrecere de nuntă vintage pentru că este o alegere clasică și foarte elegantă.
În cazul unei nunți cu temă nautică și cu foarte multe preparate din pește, îți recomandăm să alegi un Sauvignon Blanc sau un vin alb. Pentru nunțile cu tematică rustică se va potrivi perfect un Chardonnay, în timp ce de la petrecerile de nuntă cu tentă romantică nu trebuie să lipsească un vin roșu și sexy cum este Merlot.
Alege vinul în funcție de bugetul pe care îl ai
Pentru fiecare aspect al nunții trebuie să aloci un anumit buget. Și vinul are nevoie de bugetul său propriu și nu vei dori să dai foarte mulți bani pe alcool. În plus, nu te gândi că dacă sticla de vin este foarte scumpă, și vinul este foarte bun sau apreciat de către invitați. Alege un vin bun cu un preț avantajos, nu te zgârci, dar nici nu epata și calculează cantitatea necesară în funcție de numărul invitaților pe care îi ai.
Ce fac după ce am ales vinul perfect pentru nunta mea?
După ce consideri că ai găsit vinul perfect pentru petrecere, este necesar să iei în calcul achiziționarea personală a cantității necesare sau distribuirea cantității de vin de către cramă în restaurantul unde va avea loc petrecerea. De asemenea, în cazul în care îți va rămâne vin foarte mult după petrecere și nu ai aproximat cantitatea necesară pentru numărul de invitați, este foarte bine să oferi sticlele de vin rămase familiilor mai apropiate, rudelor, prietenilor pe care îi inviți. În cele mai multe cazuri, returnarea alcoolului nu este acceptată de către vânzători.
Cât vin trebuie să cumpăr pentru nuntă?
Aceasta este întrebarea pe care orice cuplu de miri și-o adresează. Înainte de a da comandă pentru numărul necesar de sticle de vin pentru invitați, este bine să folosești un mod de calcul recomandat de experți. Să zicem că la nunta ta vor participa 200 de invitați. Cât vin crezi că vor consuma acești 200 de invitați? Poate că vor veni și oameni în vârstă, care nu consumă alcool sau persoane foarte tinere ori șoferi care nu pot bea din cauză că se întorc cu mașina acasă. Deci mai rămân aproape 150 de persoane care vor consuma vin.
Pentru 150 de persoane care consumă vin, calculul este simplu. Se vor servi aproximativ 300 de pahare în prima oră de petrecere, urmate de alte 200 de pahare în a doua oră, iar spre final, numărul paharelor va scădea. Deci vei avea nevoie de aproximativ 60-70 de sticle de vin pentru a te descurca onorabil la nuntă. Dacă vrei și șampanie, trebuie să ai în vedere că aceasta va fi turnată în pahare atunci când sosesc invitații, dar și la toastul final al mirilor. Având în vedere cât de scumpă este o sticlă de șampanie, ar trebui să te orientezi către un număr de sticle aproximativ, astfel încât să nu depășești cu mult bugetul alocat alcoolului.
Desigur că poți opta și pentru vinul cumpărat direct de la cramă, dacă nu vrei să pui invitațiilor pe masă vin în sticle. Acesta va fi servit în carafe și va trebui să discuți cu personalul restaurantului înainte de eveniment, pentru a te asigura că este posibila această variantă.
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, cu siguranță nunta ta nu va duce lipsă de băuturi bune, fine, delicioase, elegante, cu note aromate. Nu uita că invitații se simt mult mai bine după un pahar sau două de vin consumate și că o mâncare bună merge de minune cu un vin foarte aromat!
Surse foto: pexels.com
Surse articol: theknot.com