Vitamina C, cunoscută sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, pe care corpul nostru nu o poate produce, dar de care avem foarte mare nevoie pentru absorbția fierului, îmbunătățirea structurii osoase, creșterea imunității și menținerea unui aspect sănătos al pielii. Vitamina C este renumită pentru beneficiile sale asupra sănătății, atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Cu siguranță cunoști deja unele beneficii ale consumului de vitamina C.
Te ferește de răceli, îți întărește sistemul imunitar dar oare știi și avantajele pe care le are, când este folosită pe piele? În cele ce urmează vei afla cum vitamina C, aplicată în mod corespunzător, uniformizează tonusul pielii, poate estompa petele maronii de pe față, conferind elasticitate pielii și reducând ridurile.
Dacă te pregătești pentru marele eveniment al vieții tale, când vei îmbrăca rochia de mireasă, ar trebui să ai în vedere o „cură” cu această vitamină înainte. Te invit să afli de ce este vitamina C atât de importantă pentru îngrijirea pielii, un ingredient care nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire zilnică a femeilor.
Ce este vitamina C?
Vitamina C sau acidul ascorbic este vitamina hidrosolubilă care poate fi regăsită în foarte multe suplimente și alimente, necesară unui stil de viață sănătos, fiindcă nu este produsă de corpul uman. Izolată pentru prima dată în 1928, și sintetizată în anul 1933, vitamina C a făcut parte din alimentația celor care petreceau foarte mult timp pe mare, încă din secolele XV - XVI. Efectele curative ale citricelor erau cunoscute de însăși exploratorul Vasco da Gama.
Pentru că oamenii nu pot sintetiza vitamina C este necesar ca aceasta să fie introdusă în organism din surse externe, fiind regăsită în mod natural în majoritatea legumelor și fructelor.
Vitamina C are un rol foarte important în menținerea sănătății pielii, vindecarea rănilor, menținerea sănătății vaselor de sânge, cartilajelor, oaselor și mai ales în formarea colagenului.
Ce beneficii are vitamina C pentru piele?
Vitamina C este foarte importantă pentru tot organismul, nu numai pentru piele. Astfel, această vitamină crește și repară țesuturile din organism, formând o proteină foarte importantă denumită colagen, folosită pentru formarea pielii, tendoanelor, vaselor de sânge și ligamentelor. Iar producția crescută de colagen echivalează cu un aspect luminos și sănătos al pielii.
Totodată, vitamina C acționează ca și un antioxidant natural, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, repară, întreține cartilajele, oasele și dinții și ajută la absorbția fierului, necesar pentru producerea hemoglobinei din celulele roșii de sânge.
Această vitamină este benefică pentru toate tipurile de ten, fiind foarte populară în rândul femeilor, și poate fi folosită pe o perioadă îndelungată, pentru că nu provoacă foarte multe reacții adverse. Așadar, ar fi cazul ca de acum să începi să iei suplimente cu vitamina C și să alegi un serum care te avantajează, dacă te pregătești pentru marele eveniment din viața ta și vrei ca pielea să arate impecabil când îmbraci rochia de mireasă.
Hidratarea corectă a pielii
Vitamina C, în contact cu pielea, ajută la hidratarea acesteia, datorită proprietăților de care dispune, contribuie la scăderea pierderii de apă prin transpirație și permite pielii să își păstreze mult mai bine umiditatea și să își mențină aspectul sănătos.
Menține tenul luminat și reduce hiperpigmentarea
Vitamina C reduce hiperpigmentarea, menținând un ten luminat, eliminând petele care apar din cauza vârste sau a soarelui. Vitamina C poate fi aplicată în mod constant pe piele în rutină zilnică de îngrijire, împiedicând producția în exces de melamină din corp. La final, te vei bucura de un ten curat și uniform.
Protejează tenul de daunele expunerii la soare
Include în rutina de dimineață de skincare vitamina C pentru beneficiile majore pe care le are asupra pielii. Vitamina C acționează ca o barieră împotriva razelor UV, datorită proprietăților fotoprotectoare. Chiar dacă vitamina C nu înlocuiește produsele special concepute pentru a proteja tenul împotriva soarelui, cremelor cu SPF, poți observa îmbunătățiri importante în aspectul pielii expusă la razele UV. Este, însă, foarte important să aplici o cremă cu SPF de fiecare dată când aplici un produs cu vitamina C.
Elimină ridurile fine
Vitamina C este un aliat ideal împotriva ridurilor, pentru că aceasta are rolul de a crește producția de colagen și de a ajuta pielea să se regenereze. Iar colagenul ajută la menținerea țesutului conjunctiv. Aplicată local pe o perioadă de cel puțin 12 săptămâni, vitamina C determină schimbări spectaculoase la nivelul aspectului tenului.
Grăbește vindecarea și diminuează cicatricile
Orice mică ulcerație sau zgârietură la nivelul tenului va fi mai rapid vindecată, dacă vei include în rutina zilnică vitamina C. Totodată, cicatricile lăsate de unele intervenții chirurgicale vor fi mult reduse după aplicarea vitaminei C pentru o lungă perioadă de timp. O poți aplica pe cicatricea lăsată de operația de cezariană sau de apendicită.
Cum se folosește corect vitamina C
Vitamina C poate fi folosită atât la nivel intern, cât și extern. La nivel intern, momentul potrivit pentru a lua un supliment alimentar cu vitamina C sub formă de capsule efervescente, capsule moi sau picături, este dimineața, pentru că oferă un boost de energie și contribuie la eliberarea energiei din alimente.
Este foarte important să ții cont de doza zilnică recomandată și să alegi un produs într-o formă care se absoarbe cu ușurință. Așadar, doza recomandată pentru un adult este de 70 până la 150 mg de vitamina C pe zi, fără a depăși 1000 mg.
La nivel extern, serumul cu vitamina C este cea mai bună variantă pe care o poți folosi pentru tenul tău. Aplică acest produs pe tenul curat, dimineața, înainte de a aplica o cremă cu protecție solară. Vitamina C face pielea mai vulnerabilă la soare și trebuie folosită în asociere cu o cremă de protecție solară. Specialiștii sugerează să incluzi treptat serul cu vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii, începând cu aplicarea produsului de trei ori pe săptămână, iar ulterior crescând doza treptat până la aplicarea zilnică.
Nu uita că trebuie să păstrezi acest produs într-un loc răcoros și întunecat, în ambalajul său original, fără a-l expune la soare. Dacă vrei ca efectele să fie și mai eficiente, alege un produs care conține atât vitamina C, cât și vitamina E, cea din urmă având rolul de a stabiliza vitamina C în ser și pe piele.
Cum îți dai seama că serul cu vitamina C este oxidat?
La fel ca alte produse cosmetice foarte pretențioase, serumul cu vitamina C poate oxida. În acest caz, serumul nu va avea acele proprietăți benefice cu care te-ai obișnuit, ci mai degrabă va produce daune pielii. Așadar, dacă observi că serumul cu vitamina C s-a închis la culoare, a devenit portocaliu și are un miros ciudat, înseamnă că nu mai este valabil și nici eficient. Un serum cu vitamina C bun are culoarea galben deschis.
Efecte adverse care pot apărea atunci când folosești vitamina C
Ca orice alt produs farmaceutic, vitamina C poate avea și efecte adverse. Acestea se manifestă, de regulă, atunci când serul sau cremele cu vitamina C sunt aplicate în mod necorespunzător sau suplimentele alimentare depășesc doza zilnică recomandată. Este necesar să știi dinainte care sunt aceste efecte adverse, pentru a acționa la timp.
Pe plan intern, vitamina C poate avea un efect diuretic, de aceea atunci când te hotărăști să iei suplimente alimentare de acest gen trebuie să consumi o cantitate suficient de mare de lichide, pentru a-ți menține corpul hidratat. De asemenea, dacă iei vitamina C pentru o perioadă îndelungată de timp, un efect secundar mai puțin întâlnit, dar foarte posibil, este apariția pietrelor la rinichi. Vitamina C se metabolizează, rezultând o substanță cunoscută sub denumirea de oxalat, eliminat de organism pe cale urinară, dar atunci când cantitatea de oxalat este prea mare, rămâne în rinichi, formând bine cunoscutele pietre.
Totodată, vitamina C poate crește cantitatea de fier și aluminiu din organism, ducând la dureri de stomac, crampe abdominale, diaree, gaze, vărsături sau constipație. Nici migrenele și durerile de cap nu le dau pace celor care consumă vitamina C depășind doza zilnică recomandată. Prea multă vitamina C poate duce la absorbția unei cantități foarte mare de fier, determinând apariția unei afecțiuni denumită hemocromatoză.
Nu în ultimul rând, suplimentele cu vitamina C pot produce efecte adverse la persoanele care au anumite boli, cum ar fi cancer, diabet zaharat, tulburări metabolice ale fierului sau siclemie și poate interacționa cu anumite medicamente antiinflamatoare și nesteroidiene.
Aplicată la nivel extern, vitamina C nu are efecte adverse, atâta timp cât produsul este folosit în mod corespunzător și conform instrucțiunilor. Dar poate provoca, în anumite situații, înroșirea pielii, mâncărimi, inflamații și o sensibilitate crescută la anumite produse cosmetice. Usturimea la nivelul feței, dar și pruritul se pot manifesta la persoanele cu un ten foarte sensibil.
Dacă reacțiile devin din ce în ce mai intense și simptomele mai greu de stăpânit, atunci este de la sine înțeles că acest ingredient nu este benefic tipului tău de piele și ar trebui să oprești imediat aplicarea.
Acum, că ai aflat toate beneficiile vitaminei C aplicată atât extern, sub forma produselor de îngrijire, cât și pe plan intern, te invit să faci o cură de sănătate și să te bucuri de beneficiile acestei vitamine uimitoare pe care ne-a dăruit-o natura!
Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com
Surse articol: webmd.com