Fiecare persoană este specială în felul său, iar atunci când îți vei observa calitățile cu care ai fost înzestrată și care te fac o persoană deosebită, vei avea o stimă de sine crescută și o putere lăuntrică care te va face să simți că ești de neoprit. Uneori ai nevoie doar să aduci la suprafața acele detalii care te fac unică și care îți pot deschide ușile autodescoperirii sinelui.
Iată care sunt aspectele personalității care îți asigură o identitate distinctă și care îți influențează acțiunile și deciziile în viață. Unicitatea este felul tău de a spune „nu mai este nimeni ca mine în această lume”.
Te poți îmbrăca identic cu o prietenă, poți alege aceleași accesorii, și tot nu veți arăta la fel. Aceeași ținută va arăta diferit pe două persoane cu un aspect unic, chiar și pe gemeni, cunoscuți pentru asemănarea fizică izbitoare. Oricât de mult ți-ai dori să fii ca altcineva sau să semeni cu un personajul din filmul preferat sau cu un star pop, acest lucru nu este posibil, pentru că fiecare persoană este unică.
15 calități prin care îți arăți unicitatea
Un om autentic, unic, este sincer față de propria persoană, față de emoțiile, opiniile și valorile pe care le îmbrățișează. Descoperă care îți sunt punctele forte și slabe și învață cum să îți exprimi personalitatea în funcție de acestea. Așadar, ce te face să fii unică?
1. Genele
Componenta genetică din sângele nostru ne transformă în persoane unice, care se diferențiază de restul lumii. Fiecare om are propriul său ADN care nu poate fi identic cu al altei persoane. Iar în AND-ul nostru sunt scrise genele strămoșilor, cromozomii mamei și tatălui, care vor fi diferiți inclusiv față de genele fraților și surorilor.
2. Caracteristicile fizice
Putem semăna cu alte persoane, dar asta nu înseamnă că suntem identici. Chiar și gemenii au trăsături care îi individualizează. Așadar, avem diferite culori ale pielii, înalțimi diferite, există diferențe de greutate, de statură, de formă a corpului.
Unii oameni sunt scunzi, alții sunt înalți, unele persoane sunt mai firave, altele mai puternice, până și culoarea ochilor noștri diferă. În timp ce unele persoane au ochi albaștri, altele au ochii căprui, verzi sau negrii, și rareori vom găsi persoane cu două culori distincte ale ochilor. Nu există culoare a părului identică cu cea a altei persoane, fie că vorbim de părul blond, roșcat, brunet sau șaten, sunt sute de nuanțe diferite.
3. Personalitatea
Încă de la naștere ți-au fost creionate anumite trăsături de personalitate, temperament și comportament. Pe măsură ce creștem, experiențele prin care trecem, bune sau rele, și cunoștințele pe care le acumulăm, ne transformă. Deși primim de la părinți anumite credințe și valori în primii ani de viață, acestea nu vor fi identice cu cele pe care le adoptăm la maturitate.
4. Atitudinea
Există mari diferențe de atitudine în privința abordării aceluiași subiect de două persoane. În timp ce o persoană poate o avea o atitudine lejeră, degajată, o altă persoană se va dovedi crispată de același subiect. Prin natura umană, suntem fie pesimiști, fie optimiști, persoane care văd partea negativă sau partea pozitivă a lucrurilor. Depinde de felul nostru de a fi și de a percepe lumea, modul în care ne exprimăm atitudinea în anumite situații.
5. Perspectiva
Perspectiva asupra lucrurilor și asupra lumii în general depinde de la persoană la persoană. Poți participa, spre exemplu, alături de un prieten la un concert sau la un eveniment, poți privi împreună cu o persoană apropiată un film, iar percepția voastră să fie diferită, deși experiența este aceeași.
Doi oameni pot privi același lucru într-o manieră diferită, iar perspectivele distincte asupra lumii în general ne transformă în persoane unice. Devenim încet-încet indivizi care au propriile opinii, iar acesta este unul din cele mai importante aspecte care contribuie la conturarea propriei noastre individualități.
6. Obiceiuri
A fi unic înseamnă a avea obiceiuri proprii. Nu poți avea obiceiuri unice, pentru că acestea se regăsesc sub o formă sau alta la mai multe persoane. Obiceiurile, de regulă, le moștenești de la părinți, le preiei din societate sau le cultivi tu însăți. Și anumite obiceiuri spun foarte multe despre propria noastră identitate. Putem avea obiceiuri bune sau obiceiuri rele, dar într-un final acestea ne vor ajuta să ne atingem propriile țeluri.
7. Inteligența
Fiecare om are propriul coeficient de inteligență. Unii sunt mai inteligenți, alții excelează la inteligența emoțională, totul depinde de educația primită, dar și de alte aspecte ale vieții. Indiferent cum îți folosești inteligența în viața de zi cu zi, această caracteristică te transformă într-o persoană diferită de ceilalți.
8. Țelurile
Nu putem avea toți oamenii același țel. Ne putem alege aceeași carieră, dar în scopuri diferite. În timp ce unii aleg cariera de medic din considerente financiare, alții o fac pentru a-și îndeplini scopul în viață, acela de a salva oameni. Țelurile sunt o parte importantă a vieții și a identității noastre.
9. Experiențele prin care trecem
Fiecare om are propria sa poveste de viață. Trecem prin povești de viață asemănătoare, și totuși diferite. Un divorț rămâne un divorț prin definiție, dar situația diferă de la un cuplu la altul. Ceea ce pentru unii ar părea o adevărată aventură, pentru alții ar fi un coșmar.
Spre exemplu, un safari în Africa sau o noapte petrecută în cort în inima munților pot fi experiențe diferite. Trebuie să înțelegem că fiecare persoană are propriul său drum în viață și de aceea lucrurile par diferite. Spre exemplu, pentru unii oameni o pierdere poate însemna sfârșitul lumii sau începutul unei noi vieți.
10. Relațiile personale și profesionale
Deși suntem diferiți, cu toții avem relații cu colegii de muncă, colegii de clasă, membrii familiei, iubitul/ iubita, soțul sau soția. Doar că nu toate relațiile sunt la fel și cu siguranță poți avea două relații de prietenie cu două persoane diferite, care nu se aseamănă absolut deloc. Iar relațiile cu membrii familiei, fie că este vorba de frați, verișori sau alte rude cu același grad de rudenie pot fi complet diferite.
11. Creativitatea
Oamenii tind să devină foarte creativi pe măsură ce își descoperă talentele. Creativitatea este exprimată în diferite forme de către ființele umane, fie că vorbim de dans, gătit, olărit, pictură, acestea sunt doar câteva dintre exemplele de activități creative. Indiferent de ceea ce decidem să creăm, cu siguranță fiecare lucru va fi unic și diferit.
12. Pasiunea
Oamenii pun pasiune în tot ceea ce fac în cariera lor, în relațiile amoroase, în relațiile de prietenie, în creșterea animalelor, în obiectele pe care le făuresc, ideile pe care le aduc la viață, iar lista poate continua. Fiecare dintre noi este unic pentru că manifestăm pasiunea într-un mod diferit, la un alt nivel în anumite situații sau subiecte.
13. Comunicarea
Comunicarea este un aspect esențial al vieții. Unii dintre noi comunicăm cu entuziasm, alții mai domol, mai discret. Unele persoane au un vocabular foarte vast, alții folosesc cuvinte simple, exprimând, în același timp, emoții, prin gesturi, mimică, râs sau plâns. Comunicarea este ceea ce ne diferențiază față de restul lumii, iar stilul nostru unic și personal ne ajută să formăm relații bazate pe încredere.
14. Umorul
Până și cea mai morocănoasă persoană are momente în viață în care râde la o glumă sau spune, în felul său, un banc. Lipsa de umor este o trăsătură care te face unic, la fel ca și umorul în sine. Poți adopta stilul umoristic sarcastic, ironic, natural sau poți fi o persoană căreia această trăsătură îi lipsește cu desăvârșire. Umorul este prezent și în situațiile în care glumim unii pe seama altora sau pe seama propriei persoane.
15. Gusturile
Nu poți condamna un om pentru gusturile sale. Diferența dintre noi, ca indivizi unici, stă și în gusturile pe care le avem față de muzică, mâncare, hainele pe care le purtăm.
Așadar, este timpul să ne îmbrățișăm caracterul unic, autentic, să ne privim în oglindă ca fiind indivizi distincți, fără a încerca să îi copiem pe alții. A copia trăsăturile unei alte persoane ne știribește din frumusețea caracterului nostru. Nu te teme să-ți arăți autenticitatea în fața persoanei iubite sau a celorlalți, de teamă că vei fi judecat/ă. Tocmai asta te face special/ă.
Surse foto: pixabay.com
Surse articol: minimalismmadesimple.com