Home Lifestyle Ce este "sindromul momentului perfect" și cum te afectează

Ce este "sindromul momentului perfect" și cum te afectează

Ce este "sindromul momentului perfect" și cum te afectează
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Joi, 16.05.2024

Sindromul momentului perfect înfățișează realitatea zilelor noastre, în care indivizii au așteptări tot mai mari și mai nerealiste, iar rețelele de social media, unde este expusă „viața perfectă”, contribuie la apariția sentimentelor de frustrare și dezamăgire. Deși nu poate fi diagnosticat, sindromul momentului perfect reprezintă un real motiv de îngrijorare.

Experții au stabilit: sindromul momentului perfect este deosebit de periculos și conduce la vinovăție, frustrare, sentimente care nu fac deloc bine nimănui. În rândul fenomenelor sociale care au apărut în ultimul timp, sindromul momentului perfect îi afectează pe cei care se simt dezamăgiți atunci când așteptările pe care le setează sunt mari asupra unui eveniment, asupra unei vacanțe, asupra unei relații și acestea le sunt înșelate.

Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni se concentrează pe aspectele negative din viața lor, se compară cu alții și consideră că o simplă schimbare în planuri reprezintă distrugerea completă a momentului care ar fi trebuit să fie perfect.

Tot mai multe persoane au tendința de a-și imagina un rezultat ideal pentru o situație dată. Acest tip de comportament nu este deloc benefic pentru individ și nici nu este o afecțiune ce poate fi diagnosticată, dar poate reprezenta începutul anxietății. Atunci când oamenii cred că totul trebuie să se alinieze perfect, nu știu să se bucure cu adevărat de momentul respectiv dacă așteptările lor le sunt spulberate chiar și dacă se întâmplă în mici detalii.

Această mentalitate duce la nemulțumire, dezamăgire, atunci când realitatea nu îndeplinește așteptările incredibil de mari ale indivizilor.

De ce apare sindromul momentului perfect?

Sindromul momentului perfect apare în cazul indivizilor care sunt perfecționiști, care nu sunt capabili să accepte momentul prezent pentru ceea ce este sau care fac față mai greu stresului ori au experiențe negative, dereglări ale sistemului nervos sau traume din copilărie.

Aceste caracteristici și trăsături de personalitate determină instalarea rapidă a sindromului momentului perfect, pentru că persoanele se luptă să-și schimbe tiparul de gândire fără sprijin și fără sorți de izbândă. Un stil de gândire alb-negru poate minimiza sentimentul de nemulțumire în momentele importante ale vieții.

Sunt rețelele sociale de vină pentru sindromul momentului perfect?

stress femeie

Experții au ajuns la concluzia că este o conexiune între influența rețelelor sociale și modul în care indivizii se simt în legătură cu propria lor viață, deoarece pe aceste rețele sunt prezentate momente frumoase, de invidiat, perfecte, iar realitatea este alta.

Unele persoane ajung să se compare cu viața aparent perfectă din spatele ecranului, lucru care are un impact negativ asupra bunăstării și sănătății emoționale și mentale. Online vedem numai vieți idealizate, lucruri care ne duc cu gândul că propria noastră viață este lipsită de satisfacție și nu este împlinită.

Meditația ajută la combaterea sindromului momentului perfect

femeie yoga

Meditația și exercițiile de respirație profundă pot ajuta oamenii să fie mai conștienți de gândurile și emoțiile lor în momentul prezent, având așteptări realiste și apreciind frumusețea experiențelor de zi cu zi. Specialiștii ne îndeamnă să cultivăm recunoștința asupra aspectelor pozitive ale vieții noastre, să apreciem lucrurile mărunte, inclusiv oamenii de lângă noi cu care ne petrecem timp de calitate împreună și amintirile pe care deja le avem.

Punerea în practică a pasiunilor și a hobby-urilor, precum și activităților personale care ne fac plăcere reprezintă un mod de a combate acest sindrom. Specialiștii ne îndeamnă să scriem într-un jurnal de recunoștință, să practicăm o formă de meditație pentru a nu mai cădea în capcana acestui sindrom.

Setează-ți așteptări realiste și înfrânează-ți gândurile negative

Eliminarea așteptărilor realiste, recunoașterea imprevizibilității momentului și alungarea gândurilor negative reprezintă cea mai bună metodă prin care se poate combate sindromul momentului perfect.

Evaluarea și reeducarea gândurilor perfecționiste, pe măsură ce acestea sunt experimentate reduce emoțiile negative asociate cu sindromul momentului perfect. Cu cât încercăm să îndepărtăm gândurile nesănătoase, cu atât vom fi mai mulțumiți pe termen lung. În loc să tindem mereu spre perfecțiune, trebuie să ne stabilim așteptări realiste pentru experiențele prin care trecem și să găsim frumusețea în momentele imperfecte.

Comparația cu alții este nocivă

Expunerea social media este de regulă nocivă, nu este deloc o modalitate sănătoasă sau benefică de a ne petrece timpul. Pentru a combate sindromul momentului perfect, se recomandă limitarea expunerii la rețelele sociale sau alte surse de comparație care pot alimenta sentimentele neplăcute. De asemenea, oamenii ar trebui să își reevalueze valorile personale și să nu se mai compare cu alții, să nu se audă învinovățească pentru că perfecțiunea nu este prezentă mereu în viața lor.

Această modalitate de a gândi conduce adesea către sentimente de frustrare, vinovăție, stres, epuizare, dificultăți în gândire, în conectare la realitate, pesimism și chiar îmbolnăvirea emoțională și fizică.

Renunță la perfecționism, trăiește în prezent, practică meditația, yoga, află ceea ce te face fericit și pune în practică și bucură-te de conexiunile autentice cu cei din jur și de lucrurile mărunte în fiecare zi!

Surse foto: pexels.comunsplash.compexels.com

Surse articol: glam.com

Newsletter