Rutina de dimineață poate fi destul de haotică în foarte multe cazuri. Sunt familii care nu au timp să ia micul dejun pentru că se pregătesc pentru muncă, împachetează prânzul copiilor la școală, se pregătesc de un drum obositor până la job. Ce efecte are faptul că sărim peste una dintre cele mai importante mese ale zilei asupra corpului nostru și rutinei de somn?
Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție, 25% dintre americani sar peste micul dejun în fiecare dimineață. Un alt studiu care datează din anul 2022 și a avut drept respondenți copii și adolescenți din Australia, a ajuns la concluzia că 55% dintre tineri nu sar niciodată peste micul dejun, în timp ce 17% sar ocazional peste această masă, 18% nu iau micul dejun în fiecare zi, iar 9,5% nu obișnuiesc să mănânce nimic la micul dejun.
Dacă nu simți că îți este foame la primele ore ale dimineții, probabil că nici nu vezi importanța micului dejun. Studiile arată că acea ceașcă de cafea sau pahar de suc de portocale nu sunt suficiente pentru a fi consumate în locul micului dejun. De asemenea, această decizie îți poate afecta calitatea somnului.
Dacă sari des peste micul dejun, îți vei perturba ritmul circadian
Experții susțin că alegerea de a consuma sau nu micul dejun poate să susțină sau să funcționeze împotriva ritmului nostru circadian natural și a ciclului de somn-veghe. Așadar, este bine să te gândești de două ori înainte de a refuza acel iaurt grecesc, ouăle fierte, pâinea prăjită sau vafele proaspete pentru a nu-ți compromite calitatea somnului pe toată perioada nopții.
Dacă ne raportăm la un studiu ce datează din 2023 publicat în revista științifică Nutrient, decizia indivizilor de a sări peste mese este asociată cu perturbări ale metabolismului și ale ceasului circadian periferic. Acest ceas circadian central este condus de tranzițiile dintre lumină și întuneric, dar și de răspunsul la stimulii complimentari, cum ar fi indicii de hrănire.
Cercetarea a fost efectuată pe 700 de studenți, iar rezultatele s-au dovedit a fi semnificative, stabilindu-se că frecvența consumului de alimente la micul dejun poate afecta somnul sau ora de culcare și cea de trezire preferate. S-a dovedit că respondenții care consumă micul dejun în fiecare zi au o calitate bună a somnului.
Atunci când sărim peste micul dejun, renunțăm la energia de a face exerciții și alte obiceiuri care susțin un somn sănătos
Există o relație foarte strânsă între micul dejun și calitatea somnului. Studiul publicat în Jurnalul Internațional de Comportament Nutrițional în anul 2022 a analizat calitatea somnului a sute de adolescenți și cum a fost aceasta influențată de obiceiurile alimentare din timpul zilei. Iar rezultatele sunt fantastice.
Practic, persoanele care nu au consumat micul dejun au dormit mai puțin pe toată durata nopții, iar cei care au avut un somn agitat, au refuzat să ia în următoarea dimineață micul dejun. Ceea ce înseamnă că, pe lângă impactul asupra ciclului natural de somn-veghe, decizia de a lua sau nu micul dejun are un impact semnificativ asupra somnului, crescând probabilitatea ca respectiva persoană să aibă obiceiuri destul de nesănătoase pe parcursul zilei următoare.
Atunci când iei un mic dejun sănătos, te simți plin de energie și parcurgi ziua făcând alegeri sănătoase, exerciții fizice și având suficientă determinare pentru a-ți duce la bun sfârșit țelurile. Oamenii care nu consumă niciun aliment la micul dejun, ci preferă doar să bea o cafea, un suc ori un ceai, își gestionează mai greu greutatea, fiind expuși pericolului supraponderabilității.
Tu mănânci la micul dejun sau nu? Crezi că aceasta este o alegere sănătoasă sau mai degrabă o pierdere de timp? Pentru un somn sănătos și odihnitor și pentru a avea energie întreaga zi, ia un mic dejun hrănitor și echilibrat și asigură-te că și membrii familiei tale dezvoltă obiceiuri alimentare sănătoase.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: healthdigest.com