Cum te ajută nasul să îți evaluezi sanatatea
Cum îți poți anticipa starea de sănătate în funcție de prezența sau absența mirosului? Ce detalii neștiute despre starea ta fizică îți poate dezvălui simțul mirosului?
Cum îți poți anticipa starea de sănătate în funcție de prezența sau absența mirosului? Ce detalii neștiute despre starea ta fizică îți poate dezvălui simțul mirosului?
Știai că nasul este un indicator bun al stării tale de sănătate? Știai că simțurile tale sunt legătura pe care o ai cu lumea exterioară iar mirosul este unul din cele mai importante simțuri? În timp ce simțul tactil îți permite să experimentezi intimitatea cu un partener sau să îndepărtezi degetele de pe o suprafață încinsă, văzul îți permite să te bucuri de un apus perfect și te protejează de potențialele pericole.
În timp ce urechile te desfată cu cea mai bună muzică, dar te și avertizează când este timpul să te trezești dimineața, gustul te încurajează să mănânci ceea ce îți place și să te hidratezi în mod corespunzător. În ceea ce privește mirosul, acesta îți poate stimula apetitul, te poate determina să mănânci ceva ce pare apetisant sau te poate avertiza asupra unui potențial pericol. Gândește-te ce s-ar întâmpla dacă ar mirosi a gaze în locuință și tu nu ai avea simțul mirosului?
Pentru ca mirosul să își facă treaba așa cum se cuvine, celulele au nevoie de constantă reînnoire în mucoasa nazală, în bulbul olfactiv din creier și în hipocamp. Hipocampul are un rol foarte important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată.
Procesul de reînnoire celulară poate scădea odată cu vârsta, de aceea, atunci când îmbătrânești, daca îți mai pierzi din simțul mirosului, poate fi un semn al unei boli neurodegenerative sau al declinului cognitiv. Dacă îți pierzi mirosul nu înseamnă că vei avea probleme mari de sănătate, ci faptul că organismul își încetinește procesele de regenerare celulară.
Într-un articol publicat în anul 2014 în PLOS ONE, au fost aduse în atenția publicului rezultatele unui studiu efectuat pe 3000 de adulți cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani bazat pe funcția olfactivă a respondenților. Practic, acestora li s-a cerut să identifice corect mirosurile de trandafiri, de portocală, de pește sau de mentă și rezultatele au fost incredibile. Cei care au putut identifica unul singur sau nici unul dintre mirosuri au fost considerați anosmici.
Anosmia este un termen medical care se referă la pierderea simțului mirosului. Persoanele care suferă de anosmie de regulă nu pot simți mirosul de mâncare, ceea ce poate determina pierderea interesului în privința alimentației motiv pentru care pacienții vor fi predispuși la tulburări de greutate și la depresie.
Cei care au identificat toate mirosurile au fost considerați normosmici. Cercetătorii au urmărit timp de cinci ani participanții la studiu pentru a vedea dacă starea de sănătate a respondenților anosmici s-a înrăutățit.
Dintre oamenii normosmici, doar 10% au decedat după cinci ani comparativ cu 39% dintre cei anosmici. Așadar, cei care și-au pierdut simțul mirosului au avut de cinci ori mai multe șanse de a muri în intervalul de cinci ani de la începutul studiului, decât cei cu o funcție olfactivă normală.
Respondenților li s-a făcut și un control pentru a monitoriza sănătatea lor generală. Cei care și-au pierdut simțul mirosului au avut un risc de trei ori mai mare al unui deces iminent decât respondenții cu un simț al mirosului normal. Acest risc de mortalitate a fost mult mai mare comparativ chiar cu pacienții care suferă de boli de inimă, diabet sau accident vascular cerebral.
Nu trebuie să te sperii dacă îți pierzi temporar simțul mirosului. O lovitură la cap foarte puternică, o intervenție chirurgicală nazală, poluanții, diabetul, fumatul și obezitatea pot afecta receptorii de miros, chiar și unele medicamente o pot face. De asemenea, în urma unei răceli puternice a unei infecții a sinusurilor sau a infecției cu Covid 19 îți poți pierde simțul mirosului temporar.
Dacă acest simptom durează mai mult de câteva săptămâni, ar trebui să mergi la un consult medical deoarece pierderea mirosului poate fi foarte periculoasă. În tot acest timp, este posibil să ingerezi un aliment alterat fără să îți dai seama, să inhalezi substanțe chimice toxice din aer și să îți fie sănătatea pusă în pericol.
Medicul poate efectua mai multe teste, inclusiv examinarea interiorului cavității nazale și poate determina necesitatea operației nazale în cazul în care există tumori sau polipi în nas. Nu în ultimul rând, medicul specialist poate recomanda o scanare imagistică a creierului pentru a exclude posibilitatea unei boli neurodegenerative.
Pune mare preț pe simțul mirosului cu care ai fost înzestrat de la naștere și ai grijă de nasul tău, pentru că este un indicator clar al stării tale de sănătate!
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: healthdigest.com