A te culca cu părul ud este o practică des întâlnită în rândul femeilor care nu mai au răbdare ca seara, înainte de culcare, să își usuce podoaba capilară. Puține sunt femeile care știu la ce riscuri se expun evitând să folosească uscătorul de păr.
Părul ud este mai fragil, se rupe foarte ușor, iar mediul umed va deveni „terenul de joacă” propice al bacteriilor, fungilor, microbilor și microorganismelor. Chiar dacă folosești cel mai bun șampon și ai o rutină săptămânală de îngrijire a părului, ar trebui să nu mai sari peste etapa uscării podoabei capilare pentru că, în caz contrar, riscurile sunt foarte mari.
De ce nu ar trebui să dormi cu părul ud?
Conform medicilor dermatologi, așezarea părului ud direct pe pernă crește riscul de dezvoltare a fungilor și a bacteriilor, lucru care se va dovedi nociv atât pentru păr, cât și pentru piele. Mediul cald și umed este optim pentru ca bacteriile să se înmulțească, ceea ce poate duce la apariția infecțiilor scalpului și ale pielii. Aceasta este una din cauzele pentru care specialiștii ne sfătuiesc să nu dormim niciodată cu părul umed.
Ce lucruri nocive se pot întâmpla atunci când te culci cu părul ud?
Acest obicei de a nu-ți usca părul înainte de culcare poate aduce multe dezavantaje și riscuri pentru piele, păr și pentru sănătatea generală. De asemenea, va trebui să-ți speli fețele de pernă mult mai des, iar motivele pe care le invocă medicii dermatologi includ:
Acumularea bacteriilor pe scalp
A-ți întinde părul umed pe o pernă moale facilitează acumularea bacteriilor pe scalp, deoarece acesta nu mai poate respira. Apare riscul dezvoltării ciupercilor și răspândirii infecțiilor bacteriene.
Patul sau așternuturile pot mucegăi
Mediul umed este cel mai propice pentru formarea mucegaiului. La fel ca și în cazul prosoapelor umede, dacă fețele de pernă și lenjeria de pat nu se usucă în mod corespunzător, atunci pot deveni teren propice de producere a mucegaiului. Iar expunerea la mucegai îți poate aduce numeroase afecțiuni, mâncărimi, ochi roșii, dureri de cap sau dificultăți de respirație.
Iritarea scalpului
Acumularea bacteriilor pe scalp poate duce la apariția infecțiilor la rădăcina părului. Ceea ce înseamnă că poți experimenta hiperactivitatea glandelor sebacee, ce poate provoca apariția dermatitei seboreice. Simptomele acesteia includ mătreața inestetică, prurit, iritații și pete sau inflamații.
Mătreața și dermatita seboreică poate prolifera în mediile umede și întunecate, cum ar fi părul umed pe durata nopții. Este foarte posibil să fie nevoie de o prescripție medicală din partea unui medic dermatolog, de un șampon special sau chiar de medicamente pentru a trata o asemenea infecție.
Scalpul poate fi supus unor infecții fungice sau bacteriene
Foliculita bacteriană sau fungică reprezintă infecții comune care apar la persoanele care dorm cu părul ud și provoacă inflamarea foliculului de păr, ceea ce duce la roșeață, inflamații, iritații și umflături pe scalp. În cazul în care dormi alături de un partener sau de altcineva, aceste bacterii acumulate pot răspândi infecțiile foarte ușor.
Poți dezvolta acnee
Acneea nu este doar o afecțiune a adolescenței sau problemă a tinereții, ci și a adulților. Vei constata cu surprindere că, deși îți speli fața în fiecare seară, dacă perna a acumulat bacterii de pe scalp, vei dezvolta acnee. Dormitul pe o parte cu obrazul pe o față de pernă contaminată poate determina erupții de acnee fungică.
Cât de des ar trebui să-ți speli fețele de pernă?
Fetele de pernă trebuie spălate în mod regulat, indiferent că te culcu cu părul ud sau nu. Bacteriile, transpirația și celule moarte ale pielii și ale scalpului se acumulează pe așternuturi, așadar, specialiștii sugerează să speli lenjeria de pat de două ori pe săptămână, pentru a preveni erupțiile cutanate și agravarea afecțiunilor cum ar fi astmul sau alergiile.
De asemenea, trebuie să verifici întotdeauna dacă este necesar să speli lenjeria de pat conform instrucțiunilor speciale, dacă nu, folosește apă fierbinte chiar la 90° pentru a spăla fețele de pernă. Odată la șase luni ar trebui să speli, chiar pernele dacă sunt lavabile, în caz contrar, le poți duce la o curățătorie specializată.
Ce altceva se poate întâmpla dacă nu-ți usuci părul corect înainte de culcare?
Dacă nu te usuci corect înainte de culcare, părul va deveni mai slab, mai subțire, mai supus deteriorării. Firul de păr este alcătuit din proteine cunoscute sub numele de keratină, iar când acesta devine umed, keratina formează legături de hidrogen mai slabe, care îl fac mai susceptibil la deteriorare.
Ceea ce înseamnă că părul se poate rupe mult mai ușor, iar dacă ai extensii, acestea se vor deteriora. Una din principalele cauze a deteriorării extensiilor părului este decizia de a dormi cu părul umed, ceea ce face ca extensiile să fie mult mai dificil de îngrijit și, de asemenea, de îndepărtat.
Cum să te speli pe cap seara fără probleme
Dacă preferi să faci duș noaptea, atunci evită să mergi la culcare cu părul umed. Trebuie să îți usuci părul cu un prosop, concentrându-te mai mult pe rădăcină, prosopul să fie din microfibră, lucru care va reduce frecarea și va elimina umezeala mai repede decât un prosop din bumbac.
Ideal este să îți usuci 80 - 90% din suprafața părului cu un uscător. Este, de asemenea, de preferat să folosești fețe de pernă din satin și să speli lenjeriile de pat de cel puțin două ori pe săptămână, incluzând fețele de pernă.
Nu dormi niciodată cu părul umed, dacă vrei să ai grijă de sănătatea părului tău, a pielii tale și dacă vrei ca acesta să fie mai rezistent și să aibă un aspect mai îngrijit a doua zi.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Surse articol: rd.com