Oricât de mult ar încerca unii oameni să se trezească dimineața atunci când le sună alarma, nu pot. Sunt persoane care dau snooze de câteva ori, opresc alarma, întârzie la serviciu sau la școală, se trezesc abia la a treia repetare, după câteva minute, dar pun acest lucru pe seama temperamentului, trăsăturilor de personalitate, oboselii, stresului de peste zi.
Sunetul ascuțit al alarmei sau, cel mai probabil, al smartphone-ului este ultimul lucru pe care vrei să îl auzi, chiar dacă ai ales să te trezești pe melodia ta preferată. A ieși imediat dintr-un vis foarte plăcut, trezit de un zgomot foarte puternic nu este chiar cel mai bun mod să îți începi dimineața, mai ales dacă ai avut o noapte mai agitată.
În unele cazuri te simți epuizat/ă, indiferent cât de devreme te-ai culcat. Dacă obișnuiești să te trezești mereu în panică și întârzii la lucru, la școală, dormi aproape în fiecare dimineață fără a auzi alarma, poți lua în calcul și o afecțiune medicală.
Tulburarea ritmului circadian este una dintre cauzele pentru care a ignora alarma a devenit obișnuință. Experții de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din Statele Unite ale Americii explică de ce aceste tulburări apar în momentul în care ciclul somn-veghe nu este aliniat cu schimbările de mediu între lumină și întuneric.
Tulburări de ritm circadian care au cauze fiziologice
Experții Centrului de somn din Jacksonville, Statele Unite ale Americii, au găsit la acest fenomen două explicații pertinente. Există două tulburări ale ritmului circadian care au cauze fiziologice și anume tulburarea avansată a fazei de somn și sindromul fazei de somn întârziat.
Tulburarea avansată a fazei de somn este caracteristică adulților în vârstă sau celor care adorm devreme și se trezesc cu 4, până la 6 ore mai devreme decât populația de vârstă medie, cu o perioadă circadiană liberă de 22 de ore, mult mai scurtă decât perioada normală de 24 de ore.
O altă problemă severă în ceea ce privește somnul este tulburarea fazei de somn întârziat prin care pacienții se confruntă cu imposibilitatea de a adormi la o anumită oră, starea de somn putând apărea chiar și după patru sau cinci ore față de ora normală. Cu alte cuvinte, în prima categorie intră adulții care se culcă devreme și se trezesc foarte devreme, iar în a doua categorie intră adulții care adorm mult mai târziu decât ora pe care și-o propun și tind să ignore sunetul alarmei telefonului sau a ceasului dimineața.
Au fost documentate chiar și cazuri extreme, în care pacienții raportează că dorm de la ora 16 după amiază până la ora 12 noaptea și ulterior nu mai dorm până a doua zi la 16 după amiază. Terapia cu lumină puternică și modificările comportamentale pot ajuta la tratarea acestor tulburări.
În schimb, persoanele care suferă de sindromul de întârziere a fazei de somn au exact problema opusă pentru că nu pot adormi decât foarte târziu în noapte și se trezesc mult mai târziu în cursul zilei. A fost diagnosticată o pacientă în vârstă de 15 ani care adormea la ora 5 dimineața și se trezea la ora 13.
Alarma ceasului este inutilă în cazul acestor pacienți, dar îi poate ajuta terapia cu lumină, suplimentarea alimentației cu melatonină și cronoterapia. Cronoterapia nu este o abordare terapeutică suficient exploatată, dar este un tratament potrivit pentru persoanele care adorm foarte greu și se trezesc foarte târziu.
Tulburări ale ritmului circadian referitoare la anumite circumstanțe
În categoria tulburărilor de ritm circadian este inclus și fenomenul „Jet lag”, cauzat de schimbarea fusului orar, care apare atât la copii, cât și la adolescenți și adulți, ce provoacă oboseală și insomnie și apare în urma unei călătorii din alte țări. De asemenea, putem vorbi și despre tulburarea care apare în momentul în care se schimbă programul la locul de muncă și pacienții au un job în care lucrează noaptea și dorm ziua.
Aceste tulburări de somn sunt legate de anumite circumstanțe ale vieții, pe care de cele mai multe ori nu le putem controla. Sunt persoane care călătoresc mult în scop de serviciu sau în scop personal și din cauza schimbării de fus orar nu se pot trezi la sunetul alarmei. În mod similar, se poate vorbi despre persoanele cu tulburări de somn care lucrează în schimburi și dorm ziua pentru a fi activi noaptea. Este foarte posibil ca aceste persoane să nu poată auzi ceasul deșteptător din cauza somnolenței extreme în timpul zilei.
Din fericire, aceste cazuri nu necesită tratament, deși suplimentele cu melatonină și terapia cu lumină, precum și pastilele prescrise de medic te pot ajuta să te adaptezi la noul orar de somn.
Așadar, dacă nu te poți trezi dimineața atunci când sună alarma ceasului sau telefonului, nu te teme. Nu ești leneș/ă, ci este posibil să te confrunți cu anumite tulburări ce țin de ritmul circadian pe care nu le poți gestiona fără ajutor de specialitate.
Surse foto: pixabay.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: healthdigest.com