Ce se întamplă când intri încălțată în casă
Care sunt pericolele la care te expui atunci când intri încălțată în casă? Bacteria E-coli este cel mai mare inamic pe care îl „inviți” în locuința ta, aducându-l pe tălpile pantofilor.
Care sunt pericolele la care te expui atunci când intri încălțată în casă? Bacteria E-coli este cel mai mare inamic pe care îl „inviți” în locuința ta, aducându-l pe tălpile pantofilor.
Unii oameni au obiceiul de a purta încălțămintea pe care o folosesc afară și în casă sau de a intra preț de doar câteva minute încălțați, pentru că au uitat ceva. Atunci când intri încălțat în casă trebuie să te gândești de două ori, pentru că îți riști sănătatea, nu numai curățenia în încăpere.
Scoaterea pantofilor în interior poate fi un gest important de educație și civilizație. În foarte multe culturi și în spații religioase este obligatoriu, iar în țări precum Japonia, nimeni nu intră încălțat în casă. Dar la noi în țară nu este o regulă de etichetă, ci este mai degrabă o alegere ce ține de fiecare om în parte.
Motivele pentru care nu ar trebui să intrăm încălțați în casă sunt destul de simple și ușor de dedus. În primul rând, murdărim podelele, covoarele, aducem microbii de afară în casă și în al doilea rând, nu respectăm munca celui care s-a ocupat de curățenie. Iar mersul desculț fără papuci sau încălțăminte în casă este benefic atât pentru libertatea piciorului, cât și pentru starea noastră de bine.
În timpul pandemiei de Coronavirus, obiceiul de a lăsa încălțările la ușă s-a respectat în tot mai multe locuințe. De teamă că ar putea aduce virusul pe încălțăminte, oamenii lăsau pantofii la ușă sau chiar îi sterilizau. Aceste obiceiuri nu s-au păstrat întocmai, unele fiind exagerate, dar descălțarea pantofilor la ușă reprezintă un gest de respect atât pentru casă, cât și pentru picioarele tale.
Principalul motiv pentru care ar trebui să ne descălțăm înainte de a intra în casă este acela legat de confort. Cu siguranță te simți mult mai confortabil în picioarele goale sau într-o pereche de papuci subțiri decât într-o pereche de adidași sau pantofi inconfortabili. De asemenea, mai există un motiv foarte important legat de igienă atât a locuinței, cât și a picioarelor.
Dacă nu purtăm pantofi în interior lăsăm pielea picioarelor să respire și stopăm creșterea și înmulțirea ciupercilor și bacteriilor. În plus, nu aducem pe talpă microbii si germenii din exterior din mizeriile în care călcăm.
Conform unui studiu efectuat în 2008 la Universitatea din Arizona, subiecții supuși acestui studiu au adunat o cantitate extraordinară de bacterii pe tălpile pantofilor după două săptămâni și anume 421.000 de unități de bacterii pe exteriorul fiecărui pantof. 96% dintre pantofii subiecțiilor aveau urme ale bacteriei E-coli, vinovatul infecțiilor servere ale tractului gastrointestinal și urinar.
Tot din punct de vedere al igienei, lăsarea pantofilor la ușă este un gest foarte important pentru sănătate. Chiar dacă nu mâncăm de pe podea, dacă am scăpat ceva pe jos, nici nu ne spălăm de fiecare dată pe mâini când ridicăm un obiect.
Cele mai îngrijorătoare rezultate ale acestui studiu sunt legate de prezența bacteriei E-coli, unul din microorganismele cauzatoare de boli rezistente la medicamente și greu de tratat. Ceea ce înseamnă că noi aducem afecțiuni în locuință chiar pe pantofii cu care pășim pe asfalt. Din fericire, totul poate fi prevenit cu o simplă regulă, aceea a descălțării la ușă.
Nu ne putem petrece tot timpul curățând podeaua cu substanțe igienizante sau antibacteriene, dar putem scoate pantofii la ușă, îi putem lăsa pe o suprafață special concepută în acest sens, iar în holul de la intrare putem lua în considerare instalarea unei pardoseli sau a unor pereți antimicrobieni, rezistenți la mucegai și la bacterii.
Iar curățenia efectuată în mod regulat, spălarea suprafețelor, curățarea pervazurilor, ferestrelor, pragurilor, ușilor, plintelor, intrărilor sunt foarte importante. O casă curată va îmbunătăți și starea de spirit a locatarilor.
În mod ideal și utopic vorbind, desigur! În unele cazuri, invitații își vor lăsa singuri pantofii la ușă. Dar această rugăminte trebuie adresată într-un mod cât mai relaxat posibil pentru că, dacă din momentul în care deschideți ușa veți spune: „avem o regulă în această casă prin care se interzice purtarea pantofilor în interior”, atunci invitații nu se vor mai simți atât de confortabil, iar seara se poate transforma într-un eșec.
Un loc ordonat, confortabil, amenajat unde atât oaspeții, cât și membrii familiei să își poată pune pantofii când intră și câte o pereche de papuci puși la dspoziția fiecărei persoane în parte reprezintă cea mai bună alegere în acest sens. Protejați-vă sănătatea, dar și locuința!
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: katiecouric.com