Spălarea și curățarea feței reprezintă unul dintre cele mai importante ritualuri din viața unei femei. Am întrebat dermatologii cât de des trebuie să te speli pe față și de ce trebuie să faci acest lucru, și mai ales care sunt consecințele dacă sari peste acest ritual de îngrijire zilnică, iar răspunsurile te vor uimi.
Spălarea feței îndepărtează murdăria, uleiul și poluanții sau impuritățile din mediul înconjurător care se acumulează și se adună pe timpul zilei. Ce se întâmplă când nu te speli pe față? Pe lângă aspectul neîngrijit al pielii, această încălcare a ritualului de igienă poate duce la apariția erupțiilor sau a altor probleme ale pielii.
De ce este important să-ți speli fața în fiecare zi?
Nu ai putea să stai zile în șir fără să te speli pe mâini, nu-i așa? Nu ar trebui să treacă câteva zile fără să te speli pe față. Așa cum mâinile sunt expuse microbilor, și fața este expusă destul de mult machiajului, transpirației, poluării, iar dacă aceste lucruri se acumulează, porii pot deveni dilatați, toxicitatea va crește, iar erupțiile pe piele se vor înmulți.
Cât de des ar trebui să îți speli fața?
Conform dermatologilor, majoritatea oamenilor se spală de două ori pe zi pe față pentru a avea un ten curat și lipsit de impurități. În mod ideal, ar trebui să ne spălăm o dată dimineața și o dată înainte de culcare. Dacă vom exagera cu spălatul feței, pielea va deveni uscată, strânsă și iritată. Dermatologii susțin că frecvența cu care ne spălăm pe față este determinată și de tipul pielii noastre. Spălarea de mai mult de două ori într-un interval de 24 de ore poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii și poate duce la iritații grave. Inclusiv persoanele cu un ten gras ar trebui să țină cont de acest sfat. Dacă ai tenul gras, ai fi tentată să te speli de mai mult de două ori pe zi, dar acesta nu este chiar cea mai bună decizie.
Ce se întâmplă dacă NU te speli pe față?
Dacă adormi din când în când machiată sau fără a te spăla pe față, nu te teme, nu este sfârșitul lumii. Dar dacă sari constant peste acest pas de curățare a tenului poți avea probleme suficient de mari încât să devină deranjante.
Vei avea mai multe erupții pe piele
Dacă nu-ți speli fața în mod regulat, atunci murdăria, bacteriile și alte impurități se vor acumula pe piele, porii tăi se vor înfunda și este foarte posibil să devii „victima” acneei. În cazul în care te machiezi zilnic și omiți procesul de curățare, uleiul, bacteriile și poluanții se acumulează deasupra produselor cosmetice înfundând și mai tare porii, ceea ce înseamnă că vei avea mai multe erupții decât de obicei.
Pielea va îmbătrâni mai repede
Tenul este oricum supus procesului de îmbătrânire o dată cu înaintarea în vârstă. Numai că poluanții și radicalii liberi se pot acumula pe piele pe parcursul zilei și dacă nu sunt eliminați, aceștia pot deteriora fibrele de colagen și elastină, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Aceste molecule minuscule care se atașează adesea de ten pot cauza deteriorarea acestor componente importante care ajută la menținerea elasticității pielii. Fie că ai o rutină de skincare sau nu, spălarea feței este o adevărată necesitate.
Îți vei murdări pernele
Unde se duce toată murdăria care se acumulează pe fața ta pe parcursul zilei dacă nu te speli pe față? Bineînțeles că rămâne pe pernă. Când dormi, fața ta de pernă se atinge de ten și va deveni mai murdară pe zi ce trece. În plus, vei declanșa un ciclu vicios de transfer al murdăriei. Ceea ce înseamnă că vei transfera zilnic ulei, murdărie și machiaj pe pernă și, chiar dacă te speli pe față, în noaptea următoare te vei pune cu tenul curat pe fața de pernă murdară, ceea ce poate încuraja apariția coșurilor.
Produsele de îngrijire a pielii pe care le folosești nu vor mai avea același efect
Dacă nu te speli pe față, dar folosești produse de îngrijire foarte scumpe cum ar fi serumuri, creme hidratante, acestea nu vor mai pătrunde la fel de ușor cum pătrund în pielea curată. Aceste produse vor rămâne undeva deasupra machiajului, nu vor fi absorbite în totalitate, iar în cazul în care crema hidratantă folosită nu intră în piele, tenul va fi uscat.
Ar trebui să folosești săpun de fiecare dată când te speli pe față?
Acum, că ai înțeles importanța ritualului zilnic al spălării feței, cu siguranță ai multe întrebări. Iar una dintre acestea este cât de des ar trebui să folosești un săpun? Conform opiniilor dermatologilor, folosirea săpunului depinde de tipul tău de piele și de produsele pe care le ai în rutină. Spre exemplu, dacă ai un ten gras folosește un produs de curățare delicat de fiecare dată când te speli. Același lucru este valabil dacă ai aplicat machiaj, protecție solară sau o mască de față pentru noapte pe piele.
Dar dacă ai pielea foarte sensibilă sau uscată, dimineața poți folosi doar apă, fără săpun. În ceea ce privește pielea normală, experții te sfătuiesc să îți folosești intuiția. Spre exemplu, în lunile de iarnă, când pielea tinde să devină uscată, poți sări peste curățarea de dimineață cu apă și săpun, folosind doar apă. Iar în lunile mai calde, trebuie să folosești un produs de curățare dimineața.
Cum trebuie să te speli pe față?
Crezi că știi cum trebuie să te speli pe față? Specialiștii în dermatologie îți dau câteva sfaturi în acest sens. În primul rând, nu folosi apă foarte fierbinte atunci când îți speli fața, pentru că îți poate irita tenul. Acesta este principalul motiv pentru care nu trebuie să-ți speli fața la duș. Apa călduță te va ajuta să îți cureți foarte bine pielea fără a elimina complet uleiurile naturale, ajutând chiar la deschiderea porilor mai bine decât apa rece și la desfundarea acestora.
Cei mai importanți pași de urmat atunci când îți speli fața sunt:
- Umezirea tenului;
- Folosirea mâinilor curate pentru a masa ușor săpunul pe față cu mișcări mici circulare timp de 1 până la 2 minute;
- Clătirea feței cu apă călduță;
- Uscarea ușoară a feței cu un prosop curat.
Specialiștii te îndeamnă să nu folosești o cârpă abrazivă sau un burete, pentru că se pot dovedi prea dure și vor sparge barierele naturale ale pielii, ci este suficient să îți folosești degetele într-o mișcare circulară.
Pe ce criterii îți alegi produsul de curățare a feței potrivit?
Curățarea tenului este una din cele mai importante părți a rutinei de îngrijire a pielii, de aceea folosirea unui produs de curățare care nu deteriorează sau irită tenul este esențială. În cazul în care ai o piele cu nevoi speciale, ia în considerare alegerea unui produs de curățare special conceput pentru tipul tîu de piele. Spre exemplu, dacă ai pielea uscată, alege un săpun sau demachiant hidratant cu acid hialuronic, care poate îndepărta machiajul, crema de protecție solară și murdăria, menținând hidratarea.
Dacă ai un ten predispus la acnee, optează pentru un produs de curățare cu acid salicilic care elimină imperfecțiunile. Alege întotdeauna formulele fără parfum, hipoalergenice, cu PH echilibrat și aprobate de dermatologi. Ia în calcul produsele de curățare a feței cu formule care conțin glicerină și acid hialuronic și emolienți pentru hidratarea și menținerea integrității pielii.
Acum că ai aflat toate secretele menținerii unui ten perfect prin simpla spălare a feței dimineața și seara, te poți pregăti pentru ziua cea mare în care îți vei îmbrăca rochia de mireasă, menținând acest ritual de curățare eficient, cu produse adaptate tenului tău, pentru a radia în fața invitaților.
Surse foto: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com
Surse articol: rd.com