Ti-ai planificat luna de miere. Poate nu este intr-un colt atat de indepartat de lume precum ai vrea, insa este imperios necesar (ca sa zic asa) sa te informezi macar pe internet despre cultura locului unde ti-ai planificat cateva zile de vis. Te-ai putea trezi ca un gest firesc cum este stranutul sa-i scandalizeze pe cei cu iei masa in Coreea de Sud.
Cand eram mici ni se atragea mereu atentia la gesturile noastre. Parca o aud si acum pe mama cum spunea: "Nu face aia! Da picioarele jos! Stai cuminte!". Este cazul sa ne intoarcem in trecut, la acea stare cand aveam nevoie de educatie de la mama. De data aceasta trebuie sa invatam cum sa ne purtam in strainatate, ce gesturi avem voie sau nu sa facem ca sa nu jicnim localnicii. Forbes Traveler a realizat un ghid de calatorie care include 10 tabuuri pe care ar trebui sa le stim atunci cand iesim in afara granitelor.
3 ani de inchisoare pentru un gest
Cand jurnalistul irakian Muntadher al-Zaidi a aruncat cu pantoful in fostul presedinte Bush, in timpul unei conferinte de presa in decembrie 2008, cei mai multi americani nu au inteles gestul sau. Jurnalistul nu a vrut sa-l raneasca ci sa-i arate dispretul sau. In tarile arabe talpile picioarelor sunt murdare, asa ca nicioadata nu arunci cu un pantof intr-o persoana. Pentru gestul sau, al-Zaidi a primit 3 ani de inchisoare.
Romantismul se plateste
In iulie 2008, femeia de afaceri Michelle Palmer siVince Acors au fost arestati pentru activitati romantice desfasurate pe plaja Jumeirah din Dubai. La inceput este dificil sa intelegi aceasta strictete, insa cuplul britanic a primit 3 luni de inchisoare nu doar pentru indecenta ci si pentru relatii sexuale in afara mariajului. In Sudan, o profesoara britanica, Gillian Gibbons, a primit 40 de lovituri de bici pentru blasfemie. A avut "indrazneala" sa-si numeasca ursuletul de plus Mohammed. Dupa 8 zile de retinere a fost iertata, insa cu conditia sa paraseasca tara.
Ai grija la familia regala
Alte natiuni aleg sa respecte cu orice pret demnitatea familiei regale. Scriitorul australian Harry Nicolaides a aflat pe propria-i piele ce inseamna sa critici monarhia din Thailanda. A fost iertat intr-un final, de catre insusi regele, insa dupa ce a petrecut 6 luni in inchisoare. Turistii care aleg Thailanda sunt sfatuiti sa nu deterioreze banii sau timbrele, amandoi fiind purtatori ai chipului regelui.
Formulele de introducere
In tarile mediteraneene, chiar si strainii se saruta pe obraz, iar in Japonia, cei care se intalnesc sau se despart fac plecaciuni unul in fata celuilalt. In Noua Zeelanda bastinasii continua si acum formula traditionala de salut: frecarea nasurilor unul de celalalt. In Rusia trebuie sa ai grija sa nu dai mana peste prag. Este o regula care trebuie respectata de fiecare data. Turistii care viziteaza pentru prima data Orientul Mijlociu si tarile arabe vor fi foarte surprinsi de apropierea fizica dintre barbati. "Arabii pot fi vazuti chiar tinandu-se de mana" declara Alinda Lewris, director executiv la Asociatia Internationala a Consultantilor de Protocol. "Este considerat doar un semn al prieteniei si nu are nicio conotatie sexuala", completeaza Lewris. La fel de importante sunt si formulele de despartire. In tarile arabe si din Asia de Sud sa-i multumesti gazdei tale pentru primire poate fi considerata o jicnire. Total anapoda fata de tarile occidentale unde "te rog" si "multumesc" sunt printre primele cuvinte pe care le invatam. In aceste tari insa, a fi gazda este considerat un privilegiu, asadar gazda trebuie sa-ti multumeasca.
Fara stranuturi
In Corea de Sud, chiar si cel mai discret stranut in timpul mesei va va transforma in adevarati barbari in ochii celor ce va insotesc la cina. Daca simtiti ca trebuie sa stranutati, nu incercati sa va abtineti, ci ridicati-va de la masa. In Japonia, chiar si folosirea unui servetel in public reprezinta un act de impolitete.
Top 10 regului pe scurt:
1.Nu arunca cu pantoful dupa o persoana daca esti intr-o tara araba. Acest gest se traduce prin dispret.
2.Ai grija la un romantism excesiv afisat cu nonsalanta in locurile publice daca esti intr-o tara araba. S-ar putea sa te trezesti arestata pentru astfel de gesturi.
3.Ai grija la blasfemii! Un simplu gest precum numirea unui ursulet de plus Mohammed ti-ar putea aduce nenorociri.
4.Nu strica imaginea si nu critica familia regala! In Thailanda risti niste luni bune de inchisoare.
5.In tarile mediteraneene se obisnuieste ca la intalnire sau plecare sa se sarute pe obraz chiar si strainii. Lipsa acestui gest i-ar putea contraria pe localnici.
6.In Noua Zeeland bastinasii se saluta frecandu-si nasul unul de celalalt.
7.In Rusia nu se strang mainile peste prag. Niciodata.
8.In tarile arabe barbatii pot fi foarte apropiati. Acest gest nu este insa deloc sexual.
9.Nu-i multumi gazdei tale de primirea frumoasa daca esti intr-o tara araba. S-ar putea simti jicnita.
10.In Coreea de Sud ii vei jicni pe toti cei de la masa daca vei stranuta. Iar in Japonia daca folosesti un servetel in public inseamna ca ai comis un act de impolitete.