Home Luna de miere Destinatii turistice Luna de miere de toamna: Praga, orasul cu o suta de turnuri

Luna de miere de toamna: Praga, orasul cu o suta de turnuri

Luna de miere de toamna: Praga, orasul cu o suta de turnuri
Diana Teodora
Duminică, 13.03.2011
Unul din cele frumoase orase ale Europei, Praga este o adevarata comoara pentru cei ce iubesc istoria, arhitectura, arta si muzica. Denumit si "orasul de aur" te va intampina cu cladiri vechi, poduri si biserici medievale, castele, celebrul orologiu cu figurine, strazi pitoresti si un amestec arhitectural spectaculos. Tot centrul istoric al Pragai este inclus pe lista patrimoniului international si desi la prima vedere orasul pare in intregime un muzeu impresionant vei descoperi o lume activa unde parfumul trecutului si atmosfera romantica te vor fermeca, istoria contopindu-se cu prezentul intr-un mod aparte.



Distanta 1369 km
Transport Cu avionul (acces direct 1h si 50 minute), autocarul si masina proprie.
Moneda folosita coroana ceha (1 euro= 25, 12 CZK).
Acte necesare Turistul trebuie sa detina un buletin sau pasaport valabil.

Praga este capitala Republicii Cehe, situata de-a lungul celor 2 maluri ale raului Vltava si are aproape 1, 2 milioane de locuitori. Este supranumita si "mama oraselor", "orasul celor o suta de turnuri", “orasul magic”, “Parisul estului” sau "orasul de aur", fiind un oras care se cere admirat datorita castelelor si caldirilor devenite mici bijuterii locuite, muzeelor demne de o capitala europeana, turnurilor de unde poti admira orasul, bisericilor si catedralelor monumetale unde au loc si concerte minunate de muzica clasica, pietelor vechi si podurilor vestite. Orasul de origine al lui Einstein, Mozard, Kepler, Kafka te incanta si astazi cu locurile istorice perfect conservate facand ca o plimbare obisnuita sa devina o plimbare printre secole.Putine orase au de oferit atat de multe ca Praga, astfel incat va fi greu sa te decizi cum trebuie sa ti petreci timpul cand vizitezi acest oras.

Obiective turistice ce nu trebuie sa le ratezi:

Hrad- ul - este cel mai mare castel medieval din Europa fiind prezent si in cartea Recordurilor si este resedinta conducatorilor cehi. Stilul gotic se imbina armonios cu stilul baroc creand una din cele mai maiestuoase fortarete de mai bine de 11 secole. Tot aici gasesti si Muzeul Jucariilor, al doilea de acest fel ca marime din lume.

Catedrala Sfantului Vitos aflata tot in complexul Hrad este locul unde aveau loc incoronarile regilor Boemiei, un monument spectaculos si un locas de cult impresionant.

Golden Lane (Strada de Aur) este o straduta mica ce detine 11 case istorice construite in interiorul zidurilor castelului, in una dintre ele locuind chiar scriitorul Franz Kafka.

Palatul Lobkowicz este localizat in partea de est a castelului Praga si cuprinde expozitii de tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie de carti rare si arhive, arme si armuri, manuscrisele muzicale ale lui Mozart si Beethoven.
Taxa de intrare la castel este de 350 czk.

Orasul de jos (Mala Strana)- fondat la mijlocul secolului XII este partea cea mai bine conservata a Pragai , cu o arhitectura deosebita si numeroase gradini. Aici trebuie sa vizitezi:

Orologiul din Turnul Primariei considerat simbolul orasului a fost ridicat in secolul XV-lea si dispune de un mecanism vechi de 600 ani dar inca functional. Acesta este renumit si datorita figurinelor ce ii reprezinta pe cei 12 apostoli;Cladirea Primariei- cel mai mare monument Art Nuveau din Praga a fost construit la inceputul secolului XX pe ruinele vechi curti regale si gazduieste un hotel, sali de conferinta, cateva galerii si o sala de concerte de dimensiuni mari;

Podul Carol -unul din cele mai cunoscut monumente ale orasului, o constructie spectaculoasa ridicata la porunca imparatului Carol al IV-lea, marginita de 30 de statui deosebite, fiecare cu istoria ei si de cate un turn la fiecare dintre capete. Vechiul turn gotic al podului cu decoratiile sala in piatra este considerat cel mai frumos din Europa Centrala. Turnul iti ofera si o priveliste panoramica impresionanta cu insula orasului vechi, cladirile istorice ale orasului si raul Vltav;

Strada Nerudova -unde casele cu arhitectura medievala si baroca, dar si blazoanele ce decoreaza fatadele caselor iti dezvalui o parte din istoria orasului;

Catedrala Fecioarei de la Tyn care a devenit un simbol national datorita incarcaturii de istorie si legende. Iluzia optica data de turnurile aparent gemene completeaza aspectul total al catedralei impozante.

Capela Sfintei Cruci - a fost inaltata in secolul XIX si gazduieste obiecte artistice, candelabre si crucifixuri valoroase;

Biserica Sfantul Nicolae - o capodopera a arhitecturii baroce construita in prima jumatate a secolului XVIII. Eleganta constructiei te va incanta cu cloponitele identice, domul si partea centrala a fatadei. Astazi Biserica serveste si ca sala pentru unele concerte de muzica clasica.

Turnul Mihulka - ce detine un muzeu dedicat istoriei alchimiei si vietii cotidiene in epoca renascentista.

Orasul nou- este un cartier aflat in partea sudica a orasului si dateaza din secolul al XIV-lea.

Piata Sfantului Viaceslav e una din locatiile cu cea mai mare semnificatie istorica din Praga.

Cartierul Iosefov sau Ghetoul Evreiesc- cartierul evreiesc denumit astfel dupa numele Imparatului Iosef al II lea. Cartierul gazduieste una din cele mai vechi sinagogi din Europa, un muzeu (cu o impresionanta colectie de manuscrise evreiesti), o colectie de candelabre din argint si o librarie cu literatura iudaica.

Piata Vaclav considerat inima comerciala a orasului,este locul unde vei descoperi hoteluri, restaurante, cafenele, galerii si magazine de tot felul.

Palatul Morzin - reprezentativ pentru arhitectura baroca si sediul Ambasadei romane.

Daca esti un impatimit al artei trebuie sa vizitezi Mucha Museum” (cu picturile lui Alfons Mucha, unul din initiatorii stilului Art Nuveau), Muzeul de Arte Frumoase (ce gazduieste cele mai importante colectii a secolului XX), Muzeul Kafka (in memoria celebrului novelist Franz Kafka).

Teatrul national - cladire construita in stil neo-renascentist cu bani donati de cetatenii cehi. Cuprinde opera, baletul si teatrul.

Casa care danseaza - nu trebuie sa ratezi vizitarea uneia dintre cele mai controversate constructii ale Europei. Casa care este o cladire de birouri te va fermeca prin stilul neconvetional.

Turnul Daliborka - este o inchisoare faimoasa ce a functionat pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Trebuie neaparat sa descoperi legenda acestui turn. Taxa de intrare este de 350 czk.

Gradina Zoologica Praga - este una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Veti fi cu siguranta impresionati de pavilonul jungla Indoneziana si planeta maimutelor. Taxa de intrare este de 150 czk.

Sea World - Viziteaza acvariile de 100 mp si 75 tone de apa. Numarul mare de pesti oceanici si corali, dar si acvariul cu rechini de nisip te vor impresiona cu siguranta. Taxa de intrare este de 240 czk.

Pilsner Urquell Brewery Museum - primul muzeu al berii din lume, fondat in anul 1959.

Unde te distrezi

Praga este si capitala berii- aici poti gasi bere la 1 euro halba si de accea orasul nu duce lipsa de berarii sau restaurante unde muzica de acordeon si buna dispozitie te asteapta sa petreci in spirit local. Poti incerca sa mergi la berariile “U Fleku” si “U Tomase” existente inca din evul mediu. Praga nu duce lipsa nici de restaurante si pizzerii aflate atat in centrul orasului cat si pe stradutele ce pornesc de aici, iar fiecare te asteapta cu specialitati locale sau internationale si portii considerabile. Petru cei ce doresc sa experimenteze viata de noapte locala, seara te intampina cu o multime de baruri, discoteci, cafenele si localuri unde poti petrece pana dimineata.

Clima in Praga 

Daca vara te intampina cu soare si temperaturi ridicate cu medii de 20 grade C, iarna temperaturile sunt destul de scazute, astfel incat trebuie sa te echipezi pe masura. Anotimpul rece te astepata cu celebrele Piete de Craciun ce te vor introduce in atmosfera fermecata a sarbatorilor uitand de temperaturile scazute.

Reteaua de transport

Datorita proximitatii de tara noastra un sejur in Praga este recomandat atat pentru cei ce nu au timp liber indeajuns dar si celor ce doresc sa se bucure de frumusetile acestui oras. Cu avionul poti ajunge in aproximativ 2 ore, companii precum CSA sau Lufthansa iti ofera zboruri directe sau cu escala la preturi acceptabile. Cu masina poti ajunge traversand Ungaria si Austria, iar cu trenul o calatorie dureaza aproximativ 22 ore.
In Praga infrastructura publica de transport se compune din 3 linii de metrou cu 54 statii, tramvaie cu interval de sosire foarte exact, autobuze si un funicular spre Dealul Petrin, toate avand un sistem comun de plata. Un abonament pentru mijloacele de transport in comun costa cam 100 czk/zi.

Limba oficiala

Limba oficiala in Praga este ceha. Iata cateva cuvinte care te-ar putea ajuta cand vizitezi Praga: kavarna= cafenea; obchod= magazine; pusobiste=statie; letiste=aeroport. Majoritatea persoanelor din industria turismului vorbesc engleza, insa este placut sa ii suprinzi cu cate un cuvant in limba ceha: ahoj= buna; Dobrou noc= noapte buna; dobre= bun; na zdravi= noroc; dekuju= multumesc.

Gastronomie

Restaurantele din piata centrala te asteapta cu specialitati locale insa preturile sunt mai ridicate, astfel incat iti recomandam sa incerci restaurantele si pizzeriile aflate cateva stradute departare unde preturile sunt accesibile tuturor. Nu trebuie sa pleci din Praga fara a gusta gulasul cehesc servit in portii ce ar satura orice gurmand. Nu trebuie sa ocolesti nici tonetele de unde poti cumpara traditionalii carnati locali sau sunca pragheza, cu preturi de la 40 czk. Te poti incalzi cu un pahar de vin fiert la una din terasele de langa orologiu sau te poti rasfata cu un desert traditional si mied (“vinul de miere”).

Unde poti face cumparaturi 

Daca doresti sa faci cumparaturi centrul vechi iti ofera multiple posibilitati, de la magazine de suveniruri la case de moda renumite si galerii de arta, de la buticuri cochete si anticariate la magazine de lux, totul la preturi pe masura calitatii. Cristalurile de Boemia reprezinta mai mult decat o simpla traditie a mestesugarilor locali, devenind un simbol al calitatii si rafinamentului. Cele mai cunoscute magazine de unde poti achizitiona cristale, portelenuri sau obiecte din sticla Moser sunt: Celetna Crystal, Moser Glass sau Slovimex Praha.

Sarbatori si evenimente importante

Tragul de Craciun - Are loc in perioada Craciunului si a dobandit aceeasi notorietate ca binecunoscuta Piata de Craciun de la Viena.

Biofest - Festival International de Film (martie- aprilie).

Targuri de paste in Praga - festival cu traditie in toata Cehia. In piata Orasului vechi sunt expuse pentru vanzare bijuterii, cristale, broderii, papusi lucrate manual in costume traditionale, oua pictate manual. Festivalul are loc intre 9 aprilie-1 mai.

Festivalul Khamoro - Festival de muzica ce are loc in luna mai.

ChoirFest - Festival International al Corurilor ce are loc intre 10-18 iulie.

Festivalul gastronomic - In cadrul festivalului localnicii si turistii sarbatoresc mancarurile si bauturile locale preparate de cei mai recunoscuti bucatari ai tarii.

Recomandari

Orasul Vechi are multe cladiri in stil Renascentist si Baroc, cu frumoase picturi murale colorate iar orasul Nou te va incanta cu arhitectura art nuveau astfel incat trebuie sa-ti planifici neaparat o plimbare romantica intr-un decor fascinant.

Viziteaza Praga in jurul sarbatorilor de iarna. Atmosfera fermecata a orasului impodobit pentru sarbatori, muzica de pian, mirosul de vin fiert  fac din aceasta destinatie una din cele mai romantice din Europa. Pietele de Craciun din centrul orasului sunt binecunoscute pentru spectacolul viu si colorat ce atrage anual un numar impresionant de turisti. 

Din piata orasului vechi poti achizitiona pachete cu trasee turistice organizate cu microbuzul sau autobuzul ce dureaza aproximativ 2 ore. Un astfel de traseu costa 14 euro.

Ia masa la restaurantul evreiesc Shalom pentru a gusta din specialitatile "kosher" sau la unul din cele mai célèbre restaurante cu specific local, “Flambee”- restaurant gazduit intr-o pivnita gotica ce dateaza din secolul al VIII-lea dar cu servicii de inalta clasa.

Daca doresti sa experimentezi din istoria si cultura orasului incerca o cazare la Hotel Retezova (cladire din secolul XVII-lea aflata chiar in inima orasului vechi) sau Hotel "La Roata de Aur" (cladire din secolul XIV restaurata sub supravegherea Directiei Patrimoniului National cu interior in stil baroc).

Incepand cu luna martie si pana in luna noiembrie pe linia 91, numita linia “nostalgica” circula un tramvai vechi ce te va purta prin centrul orasului ca in trecut.

Varful sezonului turistic este atins in lunile august si septembrie, astfel incat daca planuiesti o escapada in aceasta perioada este bine sa achizitionezi din timp biletele de avion si cazarea.

Splendoarea si maretia orasului Praga, un oras aflat in inima Europei, lasa asupra celor care au placerea de a il vizita o amprenta permanenta. Trebuie sa il vizitezi pas cu pas pentru ca pe orice straduta vei descoperi o parte din istoria si cultura orasului.


Prefix telephonic:
420.
Numarul Ambasadei Romaniei in Cehia: +420 257 534 210; +420 257 531 017
Ziua nationala: 28 octombrie.

Newsletter