Home Luna de miere Destinatii turistice Luna de miere in Insula Santorini, paradisul indragostitilor

Luna de miere in Insula Santorini, paradisul indragostitilor

Luna de miere in Insula Santorini, paradisul indragostitilor
Diana Teodora
Duminică, 13.03.2011

Santorini este considerata una din cele mai frumoase insule ale Greciei, un adevarat paradis al indragostitilor care te intampina cu apusuri de soare spectaculoase, cladiri albe cu ferestre albastre, stanci abrupte, plaje negre si rosii cu roci vulcanice, sate traditionale asezate pe marginea stancilor, ruine antice si peisaje unice.

Insula este un monument din punct de vedere geologic si arhitectonic si este locul perfect pentru un sejur romantic fiind una din principalele recomandari ale agentiilor de turism pentru luna de miere. Daca toate acestea nu te-au convins legenda insulei spune ca Santorini este o parte a legendarei Atlantida. Legenda spune ca din lumea pierduta a Atlantidei a supravietuit doar spiritul Zeitei Acantar, zeita protectoare a mireselor ce poate fi zarita doar de cei indragostiti la apusul soarelui.

Distanta
1202 km
Transport Cu avionul (acces direct 1h si 40 minute), masina proprie sau autocarul.
Moneda folosita euro
Acte necesare Turistul trebuie sa detina un buletin sau pasaport valabil.

Santorini este o insula vulcanica din Marea Egee, apartinand de arhipeleagul Insulelor Cicladice. Numele original al insulei a fost "kallisti" - care inseamna " cea mai frumoasa" iar numele actual provine de la biserica de pe insula, inchinata Sfintei Irene (Santa Rini ). Peisajul divers si spectaculos al insulei se datoreaza unui proces vulcanic ce a condus la prabusirea terenului si formarea unei depresiuni inchise inundata de apa marii, caldarea geologica Santorini. Capitala insulei este Fira si se afla pe o panta abrupta a stancii, la 260 metri deasupra marii.

Obiective turistice

Iata cateva din cele mai importante obiective turistice ce nu trebuie sa le ratezi:

Fira (Thira) - capitala insulei te va fermeca cu stradutele inguste tipic grecesti, arcadele si casele albe cu acoperisul turcoaz, toate fiind agatate pe marginea unui perete stancos la 260 m altitudine, oferind privelisti ce iti vor ramane mereu in memorie. Accesul in oras se face urcand dinspre port cele 600 de trepte, cu ajutorul funicularului electric sau pe spatele magarusilor sau catarilor. In oras te asteapta zeci de magazine, restaurante, cafenele, cluburi si taverne. Tot aici vei gasi si un muzeu ce detine importante descoperiri preisorice din secolul VI si Vii i.e.n.

Oia - cel mai renumit loc de pe insula, este cunoscut in primul rand datorita spectaculosului "apus de soare". Statiunea se desfasoara in extremitatea nordica a insulei intr-o zona stancoasa. Majoritatea cladirilor sunt construite din roca vulcanica, pitoreasca asezare avand doar 2 strazi- una pentru automobile si una pietonala, pavata cu marmura, unde vei gasi magazine si taverne. Tot aici puteti vizita Muzeul Maritim ce detine colectii de vase vechi si noi, fotografii vechi si rare, echipament naval, cufere de marinari, artefacte si o biblioteca.

Thira Antica - se afla in varful dealului Mesa Vouno, la 396 m altitudine. Ruinele pe care le puteti vizita dateaza din epocile elena si romana ale orasului. Vizitarea se poate face incepand de marti pana duminica iar pretul unui bilet este de 2 euro.

Akrotiri este una din cele mai importante locatii preistorice, datand din epoca neoliticului.

Muntele si Manastirea Profetului Ilie se afla la 6 km de statul Pyrgos si este cel mai inalt punct al insulei Santorini. Zidurile din jurul manastirii amintesc de vechile fortarete iar in interiorul acesteia se poate vizita un mic muzeu ecleziastic.

Croaziera la Caldera - din portul Fira sau portul Anthinios va puteti imbarca pentru o croaziera pe mare, in zona centrala a vulcanului inundat. Faceti o oprire pe insula Nea Kameni sau Palia Kameni, insulele din interiorul caldarii vulcanice. Viziteaza si Thirassia, o mica insula situata la vest de caldera vulcanica, ce iti ofera o priveliste panoramica spre craterul vulcanului.

Izvoarele termale Santorini - se afla pe insula Palia Kameni, una din cele 2 insule vulcanice din interiorul caldarii vulcanice. Puteti inota in apele termale cu sulf ce ating temperatura de 33° C.

Panagia Episkopi este numele Bisericii Bizantine din secolul XII i.e.n. ce are peretii foarte frumosi pictati. Biserica a reusit sa supravetuiasca multor cutremure.

Muzeul Arheologic Thera din Fira - unde poti vedea exponate cu sculpturi datand din perioada arhaicului pana in perioada romana sau vase si figurine din argila, din perioada elenistica. Cladirea muzeului a fost formata in urma sapaturilor din Potamas.

Boutari - se afla in Megalochori si este cea mai mare podgorie de pe insula si cel mai cunoscut exportator de vin al Greciei. Pentru cei pasionati de vin o vizita la Crama Boutari iti va oferi sansa unei degustari ale celor mai renumite tipuri de vin produse aici.

Plajele insulei Santorini sunt renumite datorita nisipului vulcanic de culoare neagra sau rosie. Cea mai cunoscuta plaja a insulei este in Kamari, o plaja cu nisip negru, Perissa este una din cele mai aglomerate plaje cu nisip negru iar Paralia Kokkini este renumita pentru nisipul si pietrisul rosu. Plajele pitoresti din Perivolos sunt recunoscute pentru albastrul stralucitor al marii si pentru ca sunt cele mai linistite zone de plaja de pe insula.

santorini

Unde te distrezi

Viata de noapte in Santorini este foarte activa, intretinuta de multiple cafenele, baruri, taverne si cluburi de noapte. Cele mai multe se afla in capitala insulei si de-a lungul caldarii vulcanice. Printre cele mai populare baruri putem mentiona : "Art Cafe" cu muzica de relaxare, "Kirathira" cu muzica jazz, "Franco's" - renumit pentru localizarea superba, "Koo Club"- cea mai mare discoteca de pe insula localizata in Fira, “Enigma Night Club “, “Dom Night Club”- Kamari si "Zorba's"- localizat in Oia pe marginea stancii. Pe timpul zilei barurile si tavernele te asteapta cu specialitati locale. In plus poti practica sporturi acvatice, scufundari sau poti face o plimbare cu submarinul cu pereti de sticla.

Clima in Santorini

Insula se bucura de un climat de tip mediteraneean, cu veri insorite si uscate si cu ierni blande si ploioase.  Daca vara temperaturile ating pana la 40° C si precipitatiile sunt foarte rare, iarna temperaturile variaza intre 10-20° C. Desi temperatura pe timpul iernii este placuta nu sunt multi vizitatori in aceasta perioada a anului, fiind mai greu de ajuns pe insula.

Reteaua de transport

In Santorini se poate ajunge cu avionul pana in Atena, iar de aici se va lua feribotul din portul Pireu trecand prin insulele Naxos si Paros. Pretul nu va fi mare deoarece exista companii aeriene low cost care fac curse zilnice spre capitala Greciei. Un pret foarte bun gasiti pe timpul verii la agentiile de turism care au curse charter in timpul sezonului turistic.  

Transportul cu masina proprie este mult mai costisitor, obositor si este recomandat doar celor ce doresc sa viziteze mai multe orase grecesti pe parcursul traseului.
Din Santorini sunt feriboturi ce au curse zilnice spre insulele centrale si izvoarele termale.

Limba oficiala

Limba oficiala este greaca. Datorita numarului mare de turisti ce viziteaza insulele grecesti, localnicii au inceput sa cunoasca cat mai multe expresii straine pentru a atrage vizitatorii. Acestia sunt recunoscuti pentru amabilitatea fata de turisti astfel incat le poti multumi invatand cateva expresii locale. Iata cateva cuvinte si expresii cunoscute:  buna ziua- "Kalimera", buna seara- "kalispera", ce mai faci- "ti kanis", multumesc -"efharisto", va rog "parakalo", imi pare rau "lipume para poli".

santorini

Gastronomie

Specifice pentru Santorini sunt rosiile mici (varietate locala de tomate), vinetele albe si fava (o leguma cultivata de secole). Bucataria locala este reprezentativa pentru mancarea specific greceasca. Nu ezitati sa gustati “tomatokeftedes” preparata cu rosii mici sau musacaua de vinete, dar si celebrele fructe de mare si specialitati grecesti.

Santorini este faimoasa si pentru vinurile sale, pamantul fertil ajutand la cultivarea si dezvoltarea podgoriilor de vita de vie. Vinurile locale cunoscute: Boutari (Megalochori), Antoniu (Megalochori), Canava Roussos (Mesa Gonia), Sigalas (Ia), Santo Wines (Pyrgos).

Unde faci cumparaturile

Ca si in celelalte insule grecesti exista foarte multe magazine de suveniruri specifice zonei. In plus puteti achizitiona si bijuterii din aur si chihlimbar, insa preturile intalnite aici sunt mai ridicate decat pe continent. Mai poti cumpara broderii, covorase, artizanate locale, vin sau naut. Preturile sunt putin mai ridicate decat in restul insulelor deoarece aici localnicii traiesc doar din turism.

Sarbatori si evenimente importante

Ifestia Festival (in traducere “Festivalul Vulcanului”) are loc la jumatatea lunii august pentru 2-3 zile si este organizat de Primaria Municipiului Thira. Acest eveniment include focuri de artificii, muzica traditional si dans etc.

Cele mai multe sarbatori in Santorini sunt legate de sarbatorirea zilelor de nume a Sfintilor.
15 august- este sarbatoarea “Adormirea Maicii Domnului”. In Santorini fiecare sat are o biserica dedicate Fecioarei Maria si de accea in aceasta zi toata insula sarbatoreste.

Unitati de cazare

Indiferent daca doresti cazare la un hotel economic, un hotel traditional sau unul de lux, Santorini iti ofera o gama diversificata de unitati de cazare, astfel incat veti gasi mereu ceva ce se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Majoritatea hotelurilor au ca tip de masa inclus in pret doar micul dejun fiind dificil sa gasesti un pachet all inclusive. Pentru tineri se recomanda cazarea in statiunile animate ale insulei, precum Kamari, Oia sau Fira. Trebuie mentionat si ca fata de celelalte insule ale Greciei, Santorini este mai scumpa.

santorini

Recomandari

Pentru a putea observa cat mai multe lucruri de pe insula se recomanda drumetiile si explorarea insulei la pas. Deasemenea se pot inchiria si biciclete.

Pentru a prinde un pret cat mai bun achizitioneaza un pachet turistic din timp (inceputul sezonului) si astfel vei beneficia de un pret redus prin ofertele “first minute” sau “early booking”. Uneori reducerile sunt si de 40% astfel incat vei face o economie considerabila. Daca te hotarasti sa pleci pe cont propriu te sfatuim sa cumperi biletul de avion inainte cu 7-8 luni si sa faci rezervare din timp la hotel. Preturile cresc in perioada sezonului turistic.

In Santorini veti gasi o ampla varietate de restaurante si taverne. Nu ar trebui sa va opriti la primul restaurant pe care-l intalniti.Este mult mai bine sa vedeti mai multe locatii, ca sa puteti compara serviciile si preturile.Unele dintre ele practica preturi mari, dar puteti gasi si oferte mai ieftine. Inainte de a va decide, ganditi-va ce ati dori sa mancati si cat sa cheltuiti.

Insula se afla intr-o continua dezvoltare si a devenit una dintre cele mai atractive destinatii turistice din lume. Aici vei descoperi privelisti ce iti taie respiratia, pereti de roci vulcanice parca pictati in diferite nuante ce se asorteaza perfect cu albastrul marii Egee , case de un alb orbitor  cu acoperisuri rotunjite ce dau impresia unor chilii sapate in lava pietrificata si apusuri de soare spectaculoase. Insa cum pare greu de crezut toate acestea, cel mai bine ar fi sa te convingi pe cont propriu.  

Prefix telephonic
0030
Numarul Ambasadei Romaniei in Grecia 0030 210 672 88 75 ; 0030 210 672 88 79
Ziua nationala 25 martie.

Newsletter