Home Luna de miere Destinatii turistice Luna de miere la... Madrid

Luna de miere la... Madrid

Luna de miere la... Madrid
Louise Tanase
Vineri, 18.06.2010

Se spune ca cel mai romantic loc din lume este acela unde iubesti si esti iubit. Locul acesta poate fi o padure, o plaja, un oras aglomerat, un varf de munte, acasa la tine sau chiar un bar obscur. Sau poate fi Madrid, orasul unde poti visa la alta lume, in care tu si el sunteti perechea regala.

Madrid, capitala Spaniei, a fost construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit; orasul a devenit capitala in 1561, in timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg, iar de atunci pana in zilele noastre a devenit un oras infloritor, care se transforma si uimeste vizitatorii de fiecare data. Pentru indragostitii care viziteaza Madridul in luna de miere, orasul ofera multe prilejuri de visare, parcuri pentru odihna, locuri frumoase de admirat, obiective culturale de vizitat si suveniruri de cumparat.


PIATA MARE (Plaza Mayor)

 

 

Mergand pe Calle Mayor de la Puerta del Sol (Poarta Soarelui) spre Palatul Regal ai putea crede ca din clipa in clipa vei ajunge in Plaza Mayor, insa cladirea uriasa care inconjoara in totalitate Piata nu difera cu nimic de alte cladiri, de aceea este foarte usor sa ratezi micile pasaje care constituie intrarile in Piata Mare. De-a lungul timpului, Plaza Mayor a fost scena executiilor, turnirurilor, nuntilor, coridelor si proceselor Inchizitiei.

 

 


Totusi, nu lasati istoria sa va indeparteze gandurile de luna de miere, asa ca pe inserat, asezati-va la una din mesele din Plaza si luati o cina romantica la lumina lumanarilor. Incercati cu incredere bucataria spaniola si va va cuceri cu marisco (fructe de mare), jamón serrano (sunca sarata uscata), gazpacho (supa rece de rosii), paella (orez cu sofran), chorizo (carnat de porc cu paprika) sau lechazo asado (miel de lapte prajit).

  

  

PALATUL REGAL (Palacio Real)

 

 

Nu se poate sa mergeti in Madrid si sa nu intrati in Palatul Regal, locul unde nu aveti nevoie de imaginatie pentru a visa in voie la cum ar fi sa fiti rege si regina. Palatul Regal din Madrid (Palacio Real de Madrid) sau Palatul Orientului (Palacio de Oriente), resedinta oficiala protocolara a Regelui Spaniei, este situat in Plazza del Oriente, in centrul capitalei spaniole. Construit intre 1738 si 1755 din ordinul lui Filip al V-lea, Palatul a fost locuit de regele Carlos al III-lea in 1764.

 

 

 

Palatul Regal este impresionant decorat de artisti precum Goya, Velazquez, El Greco, Pierre Paul Rubens, Tiepolo, Mengs si Caravaggio. Aici sunt pastrate cele mai importante colectii regale, precum colectia de arme regale (Armería Real), cu arme si armuri din sec. al XIII-lea, cea mai mare colectie mondiala de viori Stradivarius, precum si alte colectii de covoare, portelanuri, mobilier si alte opere de importanta istorica. Alte sali importante sunt: Culoarul si poarta printului, Camerele lui Carlos al III-lea, Sala oglinzilor, Sala coloanelor, Sala halebardierilor si Farmacia regala.
Gradinile Palatului, numite Campo del Moro, dateaza din epoca lui Filip al II-lea, desi aspectul actual este mai recent (1890). Impresioneaza prin statuile si sculpturile infatisandu-i pe regii Spaniei, realizate in timpul lui Filip al VI-lea pentru a decora exteriorul Palatului.

  

MUZEUL PRADO (Museo del Prado)

 

Indragostitii pasionati de arta nu pot pleca din Madrid fara sa viziteze macar o data, celebrul Muzeu Prado. Unul dintre principalele puncte de atractie ale Madridului, Muzeul Prado cuprinde una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana, din secolul secolul al XIV-lea si pana la inceputul secolului al XIX-lea. Fondat ca muzeu de pictura si sculptura, "el Prado" contine peste 700 de lucrari de sculptura, 8.600 de picturi, dar si o importanta colectie de peste 5.000 de desene, 2.000 de afise, 1.000 de monede si aproape 2.000 de obiecte decorative si lucrari de arta.

 

 

Indiscutabil, în Prado se afla cele mai mari colectii ale spaniolilor Diego Velázquez si Francisco Goya, precum si ale lui Hieronymus Bosch (favoritul Regelui Filip al II-lea al Spaniei). Muzeul expune o serie de colectii excelente semnate El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Tizian, Bartolome Esteban Murillo. Mai pot fi admirate si lucrari ale lui Melozzo da Forlì, Botticelli, Caravaggio, Albrecht Dürer, Rembrandt, Veronese si multi altii.
Muzeul Prado este amplasat într-o cladire construita in timpul regatului lui Carol al III-lea, parte a unui plan de urbanizare care dorea sa faca din Madrid un oras monumental, iar una dintre intrarile în Prado este dominata de statuia din bronz a lui Diego Velázquez.


 

PARCUL RETIRO (Parque del Buen Retiro)


Pentru aceia dintre voi care apreciaza romantismul unei plimbari intr-un parc luxuriant, in care poti sta linistit pe o banca sa admiri o fantana, sau te poti chiar intinde pe iarba pentru a admira cerul printre coroanele arborilor, Parcul Retiro este locul ideal. Initial destinat ca loc de retragere si plimbare al familiei regale, acum este parcul preferat de turistii din Madrid, poate si datorita aerului sau romantic, nu numai apropierii de Muzeul Prado. Deopotriva umbros si insorit, Parcul gazduieste si un lac pe care se pot face plimbari cu barcutele, statui deosebite (statuia lui Lucifer, "El Angel caido", singura de acest fel din Spania si, se pare, din lume), un delusor ciudat cu alei in spirala si, desigur, Palatul de Cristal.

 

PIATA TAURILOR (Plaza del torros de las Ventas)


 

Madridul nu este celebru numai prin Muzeul Prado sau Palatul Regal, ci, cu precadere, datorita coridelor care se desfasoara aici si care sunt gazduite in fiecare an de Plaza del torros de las Ventas. Inaugurata in 1931, cladirea in stil maur decorata cu intarsii de ceramica are o capacitate de 25000 de locuri si este privita ca fiind caminul coridelor din Spania.

 

 

Dincolo de aspectul mai putin romantic pentru doamne, corida este spectacolul-simbol al Spaniei, un spectacol cu care nu va intalniti in fiecare zi si care merita vazut macar o data in viata. Nu uitati ca luna de miere simbolizeaza doar dragostea, ci si un nou inceput in doi, cu noi experiente. Daca vreti sa asistati la o corida (si cum ati putea sa ratati?) trebuie sa stiti ca au loc in fiecare duminica incepand cu luna martie pana la sfarsitul lunii octombrie. Totusi, cele mai spectaculoase coride la care puteti asista se desfasoara in a doua jumatate a lunii mai, cand spaniolii celebreaza San Isidro.

Newsletter