Pentru o femeie, bijuteriile au fost dintotdeauna speciale! Sunt niste accesorii carora nu putem sa le rezistam, cu atat mai mult in ziua nuntii cand vrem sa fim noi insine o bijuterie. Ca si in cazul alegerii rochiei, gustul fiecareia este decisiv in selectarea lor, insa o parere avizata ne poate ajuta ca ceea ce ne place sa fie si ceea ce ni se potriveste. Acest interviu cu maestrul bijutier David Sandu, acordat pentru karena.ro, ne ajuta sa privim bijuteriile prin ochii unui specialist!
1. De ce trebuie sa tina cont mirii atunci cand isi aleg verighetele? Care sunt cele mai importante criterii?
Alegerea verighetelor este o decizie pe termen lung care trebuie sa contina o poveste legata de viitorii miri. Astfel, verighetele, ca obiecte simbolice trebuie sa fie usor de purtat, rezistente in timp, usor de intretinut si sa aiba un detaliu extrem de personal care sa le individualizeze si sa le scoata din anonimatul productiei de serie. Puteti chiar sa ocoliti traditia verighetelor identice - ele pot fi diferite, dar pot reconstitui, mental, intregul unei singure forme.
Inel din Argint 925 cu topaz imperial, 845 RON
2. Dar mireasa? De ce trebuie sa tina ea cont atunci cand isi alege bijuteriile pe care le va purta in ziua nuntii?
Bijuteriile purtate de mireasa sunt alese fie doar pentru momentul nuntii (bijuterii de efect dar nu neaparat costisitoare), fie sunt alese obiecte care raman in inventarul doamnelor si care sunt lasate chiar mostenire. Pentru a evita o situatie penibila, trebuie sa va hotariti intre calea simplitatii si cea a extravagantei. Nu exista retete de evenimente reusite, dar sunt sigur ca daca sunt organizate cu drag si din suflet, invitatii pastreaza amitirile. Asadar, alegeti bijuterii de nunta care sa vi se potriveasca si de care sa va bucurati.
Brosa din Argint 925 si azurit malachit neslefuit, 950 RON
3. Ce se poarta in materie de bijuterii in sezonul primavara-vara, mireasa fiind?
Superstitia legata de purtarea perlelor la nunti vine sa puna la incercare spatiul mioritic, deoarece in primavara-vara aceasta perlele dau buzna in inventarul mireselor si al domnisoarelor de onoare. Percepute ca si aducatoare de ghinion, perlele au o cu totul alta simbolistica in gandirea crestina. Scoica, cea care naste perla, este simbolul Sfintei Fecioare. Iar perla il reprezinta in mod simbolic pe Isus. In perioada Renasterii, inelul cu perla oferit sotiilor la nunta de catre sotii lor era simbolul uniunii dintre Hristos si Biserica. Nu prea inteleg de unde vine in traditia romaneasca recenta toata teama de perle atunci cand e vorba de mirese si sincer sa fiu nici nu o incurajez. Va recomand perlele de Tahiti, singurele perle de cultura in intregime din sidef si de o varietate cromatica extrem de sofisticata.
Inel din Argint 925 cu topaz imperial, 845 RON
4. Ce recomandari aveti pentru domnisoarele de onoare? Dar pentru nase?
Domnisoarele de onoare si nasele trebuie sa se hotareasca daca se vor prezenta la unison, adoptand o strategie vestimentara sau vor merge pe calea simpla a micii improvizatii. Bijuteriile si accesoriile celor implicate in eveniment nu cred ca trebuie sa fie neaparat la fel. Daca rochiile domnisoarelor de onoare sunt de obicei la fel, transformarea tinutelor intr-o uniforma prin bijuterii identice este o idee cit se poate de nefericita. Se poate alege o idee generala pe marginea careia fiecare domnisoara sa isi aleaga propria varianta specifica.
- Metal alb (argint sau aur alb)!? Pentru fiecare alegeti pietre de culori diferite, potrivite cu personalitatea fiecareia.
- Diamante pentru toate domnisoarele? De acord, dar de forme si taieturi diferite astfel incat sa nu reducem actul alegerii la ceva extrem de formal sau conventional.
- In tendinte sunt bijuteriile din metal alb cu pietre din aceeasi categorie, dar de culori diferite. Safirele, topazele sau turmalinele au varietati de culoare pe care putini le cunosc sau si le imagineaza.
Pandantiv din Argint 925 cu doua fete: sidef si wenge, 1980 RON
Nasele au nevoie de o bijuterie care sa vorbeasca despre statutul lor in contextul ceremoniei. Atentie la doua lucruri: nu eclipsati mireasa cu bijuteriile dvs. si tineti cont de varsta pe care o aveti. Bijuterii de varsta a treia asociate unei nase de 25 de ani, doar de dragul statutului, nu isi vor gasi niciodata locul potrivit, chiar daca este vorba de luarea in serios a evenimentului. Incercati aur alb in combinatie cu putin aur roz, pietre temperate cromatic dar translucide, cum sunt quarturile fumurii, cu mici accente de culoare - granate sau peridot (verde deschis).
Brosa din Argint cu ametrin, 2400 RON
Ametrinul este o varietate de cuart, o parte citrin (galben) si o parte ametist (violet).
Carte de vizita? - David Sandu
- Si-a inceput ucenicia la varsta de 13 ani
- 1989-1992: studii private de bijuterie
- 1996: expozitii in Bucuresti, Venetia, Basel, Bruxelles, etc.
- 2004: diploma de absolvire a Academiei de Arte din Bucuresti
- 2005: isi deschide propria galerie in Bucuresti
- 2007: obtine Premiul Intai al "Tahitian Pearls Trophy"
- 2008: devine primul roman care participa la expozitia internationala INHORGENTA Europe (cel mai prestigios targ european de design de bijuterie, organizat la Munchen)
- 2009: este nominalizat la "Design Podium" - Inhorgenta 2009.
In partea a doua a interviului cu David Sandu, care va fi publicat saptamana viitoare, vei gasi cateva recomadari de stil in alegerea colierului pentru miresele romantice, exhibitioniste sau dimpotriva, minimaliste. Tot aici vei gasi si informatii utile legate de intretinerea bijuteriilor sau de costul lor. In plus, vei afla si care sunt bijuteriile potrivite pentru mirele tau!
Sursa fotografii: David Sandu
Toate bijuteriile din fotografii pot fi cumparate de la atelierul lui David Sandu.
Date de contact:
Galerie:
Calea Victoriei 136, Bucuresti
Program: Luni-Sambata, 10:00 - 20:00
Telefon: 0721 451 693 / 021 311 70 06
davidsandu@davidsandu.ro
Atelier:
Str. Smardan nr.30, etaj 1, sector 3, Bucuresti
Telefon: 0721 451 693