Home Moda Tendintele Modei Ieftin si sanatos. ECO!

Ieftin si sanatos. ECO!

Ieftin si sanatos. ECO!
Andreea Catrina
Luni, 26.05.2008

   Moda ECO (ecologica) este la mare cautare in zilele noastre si asta este un lucru foarte bun. Ce e bun pentru mediu inconjurator, e bun si pentru noi! Conceptul eco este deja un trend de sine statator, atat in frumusete, cat si in moda. Si iata ca apare ca titlu din ce in ce mai mult o noua campanie sociala care se refera la consumul responsabil. Aceasta sustine faptul ca diferenta apare atunci cand un consumator este dispus sa plateasca ceva mai mult pe un produs care sa nu dauneze mediului si propriului corp. Cererea determina oferta: bumbacul organic este greu de procurat, insa companiile mari de retail se mandresc cu stocurile lor care dateaza de peste 10 ani, exemplu Nike, Barney's New York sau H&M. Levi's a lansat o linie Eco Line cu jeans din texturi organice si nasturi din nuca de cocos. H&M a lansat o linie pentru copii din textile organice.




  

 

    In ultimii 3-4 ani preocuparile ecologice au luat cu asalt podiumurile de moda din intreaga lume. Iar evenimentele acestei primaveri par sa anunte un an in care moda eco va avea ecouri. In saptamana modei la New York, Bahar Shahpar a stralucit cu colectia ei pret-a-porter haut de gamme realizata integral din materiale bio-eco, de fapt bumbac provenit din reteaua de distributie "Fair Trade" adica "Schimb cinstit". Aceasta organizatie se asigura ca materialele textile sunt obtinute din bumbac, in sau canepa, 100% organice, iar cultivatorii sunt platiti in mod corect pentru munca lor.


   Lana si matasea pot fi si ele certificate organic. Pentru acest lucru viermii de matase si oile trebuie sa fie hranite numai cu plante crescute organic.

   Cercetatorii de la Universitatea din Nebraska doresc sa mearga chiar mai departe prin crearea unor tesaturi din gama larga de deseuri agricole existenta care sa ilocuiasca materialele sintetice create din produse derivate din petrol. In locul nylonului sau produselor acrilice s-ar putea utiliza "lana de gaina" si "bumbacul din orez". Anual sunt aruncate milioane de tone de pene de pui si paie de orez. Rezultatele cercetarilor prezentate la o conferinta a American Chemical Society din San Francisco, care a avut loc in urma cu cateva zile, au scos la iveala faptul ca tesaturile realizate din astfel de deseuri sunt foarte ieftine si sunt o alternativa la cele din nylon si acril.


   Tesaturile din pene de gaina seamana cu lana, in timp ce cele din paie de orez seamana cu bumbacul sau cu inul. Fibrele derivate din penele de pui sunt chiar mai bune decat lana, spun specialistii. Fibrele realizate din aceste deseuri agricole sunt transformate in tesaturi cu ajutorul masinilor industriale clasice. Ambele tipuri de tesaturi sunt in stadii incipiente de dezvoltare, dar cercetatorii spun ca ar putea constitui o buna sursa de venit pentru fermieri si sunt prietenoase pentru mediul inconjurator.


   In urma cu doi ani, cercetatorii de la universitatea din Nebraska au dezvoltat o metoda pentru crearea de tesaturi din panusi de porumb, dar tesaturile realizate din paie de orez sau pene de pui au calitati mai bune. Acestea costa mai putin si au proprietati superioare tesaturilor sintetice, spun specialistii.

Newsletter